Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Maaltijdcheques afschaffen een goed idee?

zondag 22 september 2013
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Maaltijdcheques afschaffen is een idee van onze vicepremier Vandelanotte. Hij werd hierin ondersteund door Rik Daems van de Open-VLD. Met afschaffen doelt men op de rompslomp die deze vorm van beloning teweeg brengt.

De horeca en voedingssector is tegen want ze riskeren heel wat inkomsten te missen. Het gaat hem echter niet over die vorm van verloning op zich maar om de praktische modaliteiten.

De eigenlijke discussie zie ik echter veel ruimer. Deze cheques zijn niet minder dan een nettoloon dat gewoon bij het maandelijks nettoloon wordt opgeteld.  Hier wordt de poort geopend om de loononderhandelingen te laten gebeuren over het nettoloon en niet over de brutoverloning. Ik wil ook dat de maaltijdcheques worden afgeschaft maar vervangen door een reëel loon waarop sociale bijdragen betaald worden.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door jan peeters op maandag 23 september 2013

    We worden als werknemer al het zwaarst belast in de gehele wereld, en nog blijkt het niet genoeg te zijn voor onze Willy. De kleine vergoeding die we voor maaltijden krijgen moet ook nog eens worden belast... Sommige werknemers en zelfstandigen gaan ook eten, dikwijls in goede restaurants op kosten van het bedrijf, en mogen de rekening van belasting aftrekken. Dat is geen probleem voor mij, maar dat de kleine man die een chekske krijgt van enkele euro's daarvan bijna de helft moet afgeven wel. Is die belasting dan misschien nodig om de maaltijden van de beter gesitueerden te betalen?

  • door WillyV op maandag 23 september 2013

    Het nettobedrag dat men over houdt moet hezelfde zijn natuurlijk. Arbeid is duur in Belgie. Door de lasten op arbeid te verschuiven naar vermogens daalt de loonlast maar daar is politieke moed voor nodig

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties