Als het aantal maandelijkse steungevers van DeWereldMorgen.be niet drastisch stijgt, krijgt u binnenkort enkel een zwart scherm te zien.

Beste lezer,


Als u vindt dat DeWereldMorgen.be moet blijven bestaan, word dan maandelijkse steungever. Onze financiële middelen krimpen, terwijl het aantal lezers groeit.

Gemiddeld hebben we maandelijks 350.000 unieke bezoekers. Maar het geld dat we van onze partners krijgen is sinds onze opstart gehalveerd doordat zij moeten besparen. Bovendien komt één derde van onze inkomsten van subsidies en is het lang niet zeker of we die zullen behouden.

DeWereldMorgen.be is in Vlaanderen een belangrijk forum voor visies, verhalen en stemmen die niet of te weinig aan bod komen. Om die zichtbaar te maken, moeten we dag na dag keihard werken. Dat doen we met een klein team dat gelooft in zijn project.

Wij willen graag doorgaan met DeWereldMorgen.be. Nu meer dan ooit. Er is nood aan media, waar informatie over alle geledingen van de maatschappij te vinden is.

Uw steun is nodig. Niet om winst te maken, maar om te doen waar we goed in zijn.

Steun via paypal

Steun via homebanking

Geef een permanente opdracht ten gunste van DeWereldMorgen.be
op nummer BE20 5230 4277 5156 (BIC: TRIOBEBB)
met vermelding "steun DeWereldMorgen.be"

about
Toon menu

“Steun voor verdere stationering Amerikaanse kernwapens in Europa brokkelt af”

dinsdag 17 april 2012
  • exit strategies doc images detail

De steun onder NAVO-lidstaten voor de verdere stationering van de Amerikaanse kernwapens in Europa brokkelt af. Dat concludeert IKV-Pax Christi in een nieuw rapport. Nu de NATO Defence and Deterrence Posture Review haar laatste fase in gaat, is het hoog tijd dat lidstaten die van de kernwapens af willen van zich laten horen.

In 2011 liet het rapport Withdrawal Issues van IKV-Pax Christi Nederland al zien dat een meerderheid van de NAVO-lidstaten voorstander is – onder uiteenlopende voorwaarden – van het verwijderen van de Amerikaanse kernwapens uit Europa. Dit nieuwe rapport Exit Strategies benadrukt dat de steun voor het voorzetten van de stationering verder aan het afbrokkelen is.

Het rapport suggereert dat de NAVO, in plaats van terug te vallen op een oud beleid dat niet langer op instemming kan rekenen, erkent dat zich een nieuwe consensus aandient: één die verandering van het huidige nucleaire stationeringbeleid nodig maakt.

Het rapport suggereert dat de 'host countries' – België, Nederland, Duitsland, Italië en Turkije - in het kader van de NATO Defence and Deterrence Posture Review duidelijk moeten maken dat ze van de kernwapens af willen. Zich verschuilen achter het excuus van de NAVO-consensus is niet langer geloofwaardig: voor de verdere stationering van de Amerikaanse kernwapens in Europa bestaat niet langer consensus.

Als de NAVO er niet in slaagt om tot overeenstemming te komen, moeten de host countries desnoods op bilateriaal niveau met de VS onderhandelen over de verwijdering van de kernwapens. De verwijdering de afgelopen jaren van Amerikaanse kernwapens uit bases in Griekenland, Verenigd Koninkrijk en Duitsland tonen aan dat dat mogelijk is, zonder dat daarover in de NAVO overeenstemming is.

De parlementen in de host countries moeten hun regeringen er op wijzen dat vasthouden aan de NAVO-consensus een politieke keuze, en geen formele verplichting is.

De Verenigde Staten moeten de functie van de tactische kernwapens als pasmunt in onderhandelingen met Rusland herzien. De terugtrekking van de kernwapens tot op Amerikaans grondgebied moeten het startpunt voor gesprekken met Rusland over verdere nucleaire ontwapening, eerder dan het eindresultaat.

Download "Exit Strategies" hier

reageer

Er zijn nog geen reacties op deze blog.