Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Politiegeweld tegen Palestina-reizigers: 'technische storing' van camera ministerie Buitenlandse Zaken

zaterdag 21 april 2012
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Op maandag 16 april nam ik deel aan een bijeenkomst aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met een 60-tal betogers wilden we een uitleg van minister Reynders waarom we zondag 15 april niet naar Palestina mochten vertrekken en hoe Israël aan een blacklist van Belgische burgers geraakt was.

Het ministerie wilde ons niet te woord staan wat we onaanvaardbaar vonden. Na ongeveer een halfuur slogans roepen vanop de stoep aan de overkant, besloten we het gebouw binnen te gaan. Daar kwam de politie tussen. Politie-agenten in gevechtsuitrusting kwamen uit hun voertuigen. Dit is het eerste ingrijpen: http://www.youtube.com/watch?v=U7MubCevcZM&feature=relmfu

Ik werd als eerste uit de groep getrokken, op de grond gegooid en gestampt. Eenmaal geboeid met snelbinders, werd ik op de buik op de grond gelegd wat uit het zicht achter een muur, links van de ingang. Omdat het been van de politieagent op mijn hoofd pijn deed, schreewde ik dat de agent moest lossen. Dit deed hij echter niet en plots werd mijn hoofd tweemaal hard tegen de grond geslagen, terwijl ik al geboeid op de grond lag! Gevolg: een open wonde en een bloeduitstorting uit de kaak.

Ik bleef schreeuwen van woede, pijn en angst. Toch verplaatste men me net als andere arrestanten naar de hoek linksvoor de ingang en bleef ik gehandboeid. Ik riep om hulp en vrienden drongen erop aan dat een ambulance me zou weghalen. Dit wilde ik ook, maar de politieagent die me vasthield, zei me dat ik moest blijven.

Hij zette ook druk op de verpleger van de ambulance om me niet mee te nemen. Uiteindelijk geraakte ik toch in de ambulance. Ik werd naar het ziekenhuis Sint-Pieter gevoerd. Maar daar aangekomen, was de politie ook meegekomen. Omdat ik absoluut niet langer met de agenten wilden blijven, vertrok ik uit het ziekenhuis en liet me door mijn huisarts onderzoeken.

Een camera van het ministerie was gericht op de geweldscène. Dit is echter het antwoord van minister Reynders op de vraag om de beelden vrij te geven:

"Geachte Heer Michiels,

De dienst veiligheid van de FOD Buitenlandse Zaken laat mij weten dat door een technische storing de bewuste camera die dag geen beelden heeft opgenomen.

Het spijt mij dan ook U geen inzage te kunnen geven.

Met vriendelijke groet,

Voor de Minister van Buitenlandse Zaken

Jef Bockaert
Adviseur"

Toevoeging op zaterdag 21 april:

Gisteren werd ingebroken in de woning van een coördinatrice van de reis 'Welkom in Palestina'. Toen ze omstreeks 1 uur 's nachts thuis kwam, waren 2 computers verdwenen. Het kan toeval zijn, maar er gebeuren de voorbije dagen wel meer toevalligheden.

Meer over de solidariteitsreis 'Welkom in Palestina': http://www.rtbf.be/video/v_bienvenue-en-palestine?id=1720632

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

16 reacties

 • door Anti Zionist op zaterdag 21 april 2012

  Het blijkt maar weer: de zionisten deinzen nergens voor terug. Mishandeling, camera's die plots kapot zijn, andere landen opdragen hun eigen burgers rechten te ontzeggen... De lange arm van de rechtsjoden reikt tot diep in Europa en de VS. Schan-da-lig! Iedere vorm van verzet tegen de verkrachting van mensenrechten door Israël wordt met harde hand de kop ingedrukt. Het wordt tijd harder tekeer te gaan tegen deze misstanden.

  • door Jozef Schoofs op zaterdag 21 april 2012

   In het artikel wordt nochtans enkel gesproken over het krachtdadig optreden van de Belgische politie. Waarom dan 'de Zionisten' de schuld geven voor deze vermeende "verkrachting van mensenrechten" die de facto door niet-Joodse Belgische politieagenten zou gepleegd zijn?

   • door Tim op zaterdag 21 april 2012

    Inderdaad, zoals reeds aangegeven is de gemiddelde politieagent geen zionist. Het blijft wel echter zo dat de politie steeds handelt in functie van zij die de macht hebben, en praktisch nooit onmiddellijk in de belangen van de burgers zelf (tenzij bij lokale aangelegenheden). De politie is het middel bij uitstek van het systeem om de status quo te forceren, en dit is een schoolvoorbeeld. Overal waar de belangen van burgers en die van de staat conflicteren, is er politiegeweld. Het is inherent aan het systeem. Zij staan niet aan onze kant.

 • door A.L. op zaterdag 21 april 2012

  [title]Wat had men dan verwacht? Ten[/title]Wat had men dan verwacht? Ten eerste is het de normaalste zaak van de wereld dat er politie optreden werd bij geroepen,wanneer een groep protestanten het ministerie gebouw wil binnen vallen.Ten tweede komen luide protesten met roepen, stokken en borden en met slogans ook agressief over. Verbaal geweld, noemt men dit. Dat de mensen binnen het ministerie daar bang van worden en politie oproepen voor geweld te bestrijden met desnoods ook geweld, is niet zo vreemd. Dat de politie zijn macht misbruikt en wel heel hardhandig te werk gaat, dat zou de gemiddelde protestant toch moeten weten? Blijkbaar nog niet veel ervaring met op straat komen, geachte protestanten? Of doen jullie het gewoon zo snel in jullie broek? Maar zodus u bent hardhandig aangepakt door de politie, u bent geboeid opzij gegooid en daar mocht u schreeuwen zoveel u wilt, u werd niet geholpen tot de politie helemaal klaar was met zijn taak, en ook uw mede protestanten had aangepakt. Tenslotte is het de politie hun schuld, dat zij hun taak niet halverwege verwaarloosden voor een protestant wiens bedoelingen op dat moment nog niet helemaal duidelijk was, te helpen? En u bent dan uiteindelijk naar het ziekenhuis gebracht. Met een verhaaltje dat de politie dit eerst niet toeliet, nu dat had u niet moeten doen! De politie kunnen de grootste egoïstische ego trippers zijn, maar gewonde mensen bewust van verzorging weghouden? Dat zou werkelijk de allereerste keer in de geschiedenis zijn, u hebt weeral een excuus om nog wat na te blaffen. Eenmaal in het ziekenhuis beland vind u het vreemd dat er agenten waren gevolgd? Wat is daar vreemd aan, dit is standaard! U was op het moment van het politie optreden een mogelijk gevaarlijk individu. Het feit dat u zich agressief opstelde tijdens het optreden van de politie zal waarschijnlijk dat vermoeden versterkt hebben? Officieel hebt u dan nog een verhoor te ondergaan, misschien zelfs een grootschaliger onderzoek (vingerafdrukken, et div.), en nu dacht u hieraan te ontsnappen door eerst het ziekenhuis te bezoeken? Neen, u dacht dit waarschijnlijk niet. Maar dit is wel de gedachte van de gemiddelde gearresteerde protestant of ander mogelijk gevaarlijk individu. Daarom, beste heer Michiels, dat de politie u achtervolgde tot in het ziekenhuis. Standaard procedure, niets mis mee. Tenzij u effectief iets te verbergen hebt? Want dat vind ik zo mooi aan mensen zoals u. Ze foeteren altijd op de politie en de macht die ze misbruiken op arme onschuldige protestanten zoals u. Ja, en de gewone mens heeft er geen last van. Als ik morgen voor een gebouw sta te wachten, hoor of zie ik geen politie. Zelfs niet als ik daar met 40 vrienden afspreek, omdat dit gebouw een centraal middelpunt is voor ons. Maar ik sta daar ook niet te roepen? Of met stokken en slogans te zwaaien? En ik ga ook niet zomaar een gebouw binnen, om mensen die daar werken een beetje in het nauwe te drijven? En als ik toch met de politie te maken zou krijgen....want daar bestaan rotzakken tussen,zeer zeker!...dan zou ik niet schreeuwen en dreigen maar gewoon geduldig afwachten.Binnensmonds hard vervloekend,dat wel,maar aanvaardend dat zij ook hun taak hebben af te werken. En ik zou het helemaal niet erg vinden dat ze me volgen tot in het ziekenhuis?Ik heb dan ook totaal niets te verbergen,en dat mag iedereen in en rondom het ziekenhuis ook zien?Tenslotte in worst case scenario zouden die agenten zichzelf alleen maar belachelijk maken daar? Dus moet u misschien toch niet een klein beetje in boezem kijken,en toegeven dat u toch niet zo'n ocharme onschuldig slachtoffer bent?

  Op een punt geef ik u wel gelijk, al was dit ook te voorspellen: Wel heel toevallig dat de beveiliging camera's die dag een technische storing hadden.Al kan dat ook weer in uw voordeel spelen,want nu kunnen zij ook niet met beeld aantonen hoe u en uw mede protestanten daar stonden te roepen en met stokken te zwaaien en een poging deed om het gebouw binnen te breken,en vervolgens even later de politie de huid uitschold.Mag u misschien ook eens 2 minuten bij stilstaan?

  • door desteven op zaterdag 21 april 2012

   "maar aanvaardend dat zij ook hun taak hebben af te werken." No matter wat die taak is? Geen vragen maar slagen?

   • door Geert Calis op zaterdag 21 april 2012

    Hoe was/is het ook weer ?: "Voor uw veiligheid is er cameracontrole" ....

    Sterkte en succes aan de activisten !

   • door A.L. op zaterdag 21 april 2012

    Een groep rumoerige verbaal dreigende activisten uit elkaar drijven? Indien tegenwerking of escalatie hardhandig aanpakken? Ja hoor dat is en blijft standaard procedure. Alleen de agressieve verzetters klagen daar ook op.

    • door Yuri op zaterdag 21 april 2012

     Stokken? Waar he bt u het over? Ik denk dat u beter eens de talrijke beelden bekijkt. Met een grote meerderheid vrouwen bij de groep. Ja dat lijkt mij echt wel een gevaarlijke agressieve groep manifestanten.

  • door catteeuw op zaterdag 21 april 2012

   Wil dit zeggen dat ik op uw kop mag komen slaan omdat uw moraliteit de mijne tegenspreekt en omdat ik reeds op mensen hun kop heb geslaan en omdat ik weet dat jij het wel ok vind om mensen op hun kop te slaan? Je had het maar moeten anticiperen dat ik het zou anticiperen.

   Jij en Reyners en zijn Syrische vrijheids strijders - sorry al qaeda - sorry politie macht - zijn duidelijk een bedreiging voor mijn leven als ik wil leven zoals ik wil leven. Dat geeft mij dus de morele autoriteit - nee plicht - om geweld te plegen tegen uw persoon, niet?

  • door Erik B. op zaterdag 21 april 2012

   [title]A.L., ik vraag me af waarom u[/title]A.L., ik vraag me af waarom u zoveel tijd neemt om iemand die tot bloedens toe werd geslagen te verwijten dit niet normaal te vinden. Welke verdediging wenst u op te nemen: deze van een politiestaat in wording ? Een "democratie" waar onze kinderen mogen gestampt en geslagen worden omdat ze een mening hebben en deze luidkeels uiten ? ` Misschien zou u beter eens nadenken over het volgende: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Third_Wave En lees ook de bekende tekst van de protestantse dominee Martin Niemöller eens.

  • door svdl op zondag 22 april 2012

   Ook een oproep om van de planeet zork af te komen of eerder uw velcro beplakte zetel te verlaten om de feiten op te zoeken. De zieligheid van uw geïnterpreterde werkelijkheid, "vanuit uw luie zwevende zetel" kent hier geen einde. Hoe rot en arrogant van uw lege, simplistische visie te spuien over zaken die jij niet kan weten. Je was er niet bij. Enkel fantasie is wat er uit je woorden spruit. Zielig....

 • door janu op zaterdag 21 april 2012

  Ik vind zoiets slagen en verwondingen en overdreven machtsvertoon. Ik vind dat gij/jullie klacht moeten indienen tegen de politie. Als gij niet naar een politiekantoor wilt gaan, dan kunt ge een brief sturen naar de procureur des konings en dan wordt gij op afspraak uitgenodigd door de politie om uw klacht te komen neerleggen. Als jullie rond 300 euro hebben, dan kunnen jullie een klacht indienen, met burgerlijke partijstelling, rechtstreeks bij een onderzoeksrechter. Hier kunt ge ook vragen aan de onderzoeksrechter om bepaalde onderzoekstaken uit te voeren, bijv. om te onderzoeken of de camera al dan niet in werking was. Ik vind dat jullie sowieso als groep klacht moeten indienen, met de hulp van advokaten, eventueel met pro deo advokaten of advokaten die solidair zijn met jullie zaken en de rechten van de Palestijnen.

  • door velorutionair op zaterdag 21 april 2012

   We gaan inderdaad een collectieve klacht neerleggen bij het parket en bij een onderzoeksrechter. Er zijn ook andere gevallen van buitensporig geweld dan het mijne.

 • door Boris op zaterdag 21 april 2012

  Zionist of geen Zionist. De politie moet maar zijn taak deftig doen en niet zomaar mensen beginnen te stampen. Alles wat de alochtonen fout doen word onmiddelijk gepubliceerd op het nieuws. Maar als de anderen het fout doen dan wordt dit maar verzwegen. Kijk het voorbeeld van de e-mail : ' een technische storing'. Dit moet gewoon echt stoppen, een mens verschuilt de waarheid als je ziet dat hij domme of onozele exuses gebruikt. Dit gaat hier niet over de joden of de moslims maar over de mensen die de cultuur niet kunnen accepteren van andermans keuze.

 • door Prince op zondag 22 april 2012

  Typisch

 • door Andries Tiels op dinsdag 24 april 2012

  Het politiegeweld tegen de burgerprotest is symptomatisch te noemen voor de ontwikkelingen binnen Europa. Ik zou de organisatoren van dergelijke manifestaties aanraden een team uit te rusten met camera's en zo zelf in te staan voor eventueel bewijsmateriaal tegen uit de hand gelopen politiegeweld. Ik wens jullie veel geluk met de zaak die jullie voorbereiden, maar de weg naar rechtvaardigheid zal jullie bemoeilijkt worden uit alle mogelijke hoeken van de heersende klasse. Ik hoop dat jullie in staat zijn de agenten die hun boekje te buiten gingen aan te wijzen, maar wees niet verbaasd als die de dag in de rechtszaal opeens een sterk veranderd aspect hebben. Een baard meer of minder, aangepaste haarsnit, Clark Kent kwam er ook mee weg..

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties