Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Beste BDW

dinsdag 15 januari 2013
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Saskia Van Nieuwenhove


Beste BDW

Met interesse uw oproep in De Standaard aan progressief Vlaanderen gelezen, u bent onder de indruk van een studie in Utrecht waar wordt beweerd dat er een oorzakelijk verband is tussen jongeren die naar gothic en hiphop luisteren en criminaliteit.

"Misschien is het dus goed toch wat langer na te denken vooraleer conservatieve cultuurkritiek af te schrijven als het gezeur van domme, wereldvreemde lieden", schrijft u aan het adres van de progressievelingen, omdat het volgens u ook een column van Dalrymple in de geel-zwarte loodverf zet, waarin deze laatste ooit beweerde dat Rock & Roll kan leiden tot criminaliteit. 

Wel, ik onderschrijf meteen de resultaten van Utrecht. 
Nu gij? 

Maar wel om gans andere redenen. 
Ik ken een pak fervente hiphoppers en muziekfreaks, ook wel fanaten van lokaal georiënteerde berbermuziek, die was je nog vergeten in jouw rijtje.

Ikzelf begon op mijn 14 jaar ook naar alles te luisteren wat maar niet op de commerciële zender zat. 
De muziek sloot namelijk veel beter aan bij mijn leefsituatie. 

Bij een autoritaire vader en een krankzinnige moeder en daarna moeten verwerken dat je in een gebouw tussen vier muren wordt geplaatst door de jeugdbescherming is niet meteen een context waarbij je 'i love you' zingt of 'geef die rozen aan Sandra'. 

Ik schuim ze nog steeds af, die talloze voorzieningen waar ik nooit een Vlaamse vlag zie zwaaien, ook u blijft ver weg van deze gebouwen. 

Het zijn gekwetste kinderen, in grote nood, die proberen een manier te vinden om een zware thuiscontext te dragen. 

En inderdaad, het is een trend die blijft, men zoekt het dan vaak in alternatieve muziek of films waar een kritische maatschappijvisie wordt getoond. 

Ik ken weinig kinderen bij jeugdzorg die het houden bij Paul Van Vliet. 

En met pijn in het hart zie ik ze later wel eens terug in de gevangenis. Ze hebben het niet gehaald. De incest woog te zwaar, Metallica bleek geen demonenremmer. 

Ik had een jeugdrechter met dertig jaar ervaring. Dertig jaar jeugdkabinet. Dertig jaar zicht op honderden jongeren, duizenden, als hij terugblikt op zijn carrière. 

Hij stuurde mij toen ik 14 jaar was het volgende "U hebt de toestemming naar Werchter te gaan. Veel luistergenot met Sting & Co". 

Hij had het begrepen BDW, hij had het begrepen. 
Begrijp jij de jongeren nog?

Saskia Van Nieuwenhove

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

17 reacties

 • door Geert Bollen op dinsdag 15 januari 2013

  Authentieke en oprechte getuigenis.Hokjesdenken getuigt meestal niet van al te grote intelligentie. Ik ben een dertiger die zowel luistert naar hip hop, hardcorebands als klassieke muziek. Ik kijk veel naar misdaadfilms en crime series maar kan ook genieten van een goed non-ficitieboek. Mensen zijn complexe wezens die niet in simpele vakjes zijn in te delen. Het is nu trouwens eenmaal zo dat in onze postmoderne samenleving de culturele voorkeuren van mensen veel diverser zijn en ze vaak ecclectisch te werk gaan. Lang leve de de verscheidenheid!

 • door jules d op dinsdag 15 januari 2013

  moedige getuigenis, bedankt om dit met ons te delen !

 • door Alysa op dinsdag 15 januari 2013

  Wat een wijze man, die jeugdrechter, leeft hij nog, dan wens ik te zeggen: lang én goed leven die jeugdrechter, begrijpt Bart De Wever 'de jongeren' nog, 't is nog niet zo lang geleden dat Bart (vergeef mij a.u.b. meneer De Wever, ook voor het feit a.u.b. dat ik 'meneer' nu net niet (ook) met een hoofdletter schreef, ik had geen goesting) zélf een jongere was, en is hij 'zijn' tijd dan vergeten, was dat niet de tijd van de News Wave én was Bart De Wever niet zélf een New Waver, weet niet wat er van de meeste New Wavers hier te lande geworden is (ben zelf een beetje wereldvreemd), werden zij later meer conservatief, in hun stem-en denkkgedrag (misschien is in het kader van 'dit' gedacht van mij het aangegeven dat academici aan de mogelijke relatie tussen (ex)- New Wavers en conservatief gedachtengoed eens een studie gaan wijden!) zoals Bart, staken zij van verdriet en/of somberheid hun 'kop' in het zand, gingen zij plots heel petitbourgeois worden met gewone burgerkleren aan, die je met een 'gewoon' wasmiddel veilig in de wasmachine kan steken, ik weet het niet, echt niet!

  • door Alysa op dinsdag 15 januari 2013

   Wenste 'New Waver' te schrijven en 'denkgedrag'!

 • door CC op dinsdag 15 januari 2013

  Stelt u vast dat er iemand naar 'normafwijkende' muziek luistert?

  Gelieve dan dit te melden aan uw lokale politie.

  Bedankt,

 • door Gilbert Desmet op dinsdag 15 januari 2013

  Ik ken niks van al die muziekstijlen en als ik toevallig er eentje tegenkom zal ik er niet echt naar luisteren. Om echter een verband te leggen tussen die "metallische muziek" en criminaliteit lijkt mij zeer ver gezocht. Alhoewel, Bart Dewever had ooit al eens een Grote Leermeester en Voorganger in de jaren Dertig (oei oei!) die dat soort kunst "entarte Kunst" noemde en die dan maar lustig op de brandstapel gooide, letterlijk! Maar ja, die jaren Dertig, daar mag een mens niet meer over spreken! Dan trap je op de zere teen van Bart Dewever, of zijn grootvader.

 • door Gilbert Desmet op dinsdag 15 januari 2013

  Nog een vragje aan de Grote Leider; die Hans Van Themse was die geen Gothic, en inderdaad, dat is een misdadiger!

 • door sassen maar ! op woensdag 16 januari 2013

  Deze website is het sumum van linkse frustraties. Stop er mee.

  • door Sas op woensdag 16 januari 2013

   gelukkig is er nog steeds het recht van vrije meningsuiting. uw bijdrage is een onmisbare meerwaarde alweer.

  • door Bo ML op woensdag 16 januari 2013

   U hoeft hem niet te bezoeken. Investeer uw tijd in zaken die u nuttiger acht. Ik zal u niet missen.

 • door Daisy Gryspeerd op woensdag 16 januari 2013

  Beste BWD, Sos kinderdorpen Duitsland verspreidt opnieuw Hitlerjeugd muziek. Meer uw dada?

 • door Geert Tersago op woensdag 16 januari 2013

  Hitler was gek van Wagner en andere klassieke componisten, net als het overgrote deel van zijn criminele officiers. Zullen we beginnen met de bibliotheken te ontdoen van klassieke muziek zodat we een holocaust kunnen vermijden in de toekomst?

  • door Alysa op woensdag 16 januari 2013

   Ja, maar niet van 'alle'!

  • door brechtolt bert op woensdag 16 januari 2013

   Wagner was de heavy metal van die tijd.

 • door Jan Dirckx op woensdag 16 januari 2013

  Wat een héérlijke getuigenis!!!

  De beste wijze om het polariseren van De Wever tegen te gaan: verenigen, verklaren, duiden en dit op een niet belerende manier!!

  Schitterend!!

 • door bluesman op woensdag 16 januari 2013

  Ook u hebt het punt van De Wever niet begrepen vind ik. Het verwondert mij niet...u bent voorgeprogrammeerd om tegen te zijn. U kan het niet laten om op spottende, neerbuigende toon te reageren...en danst rond het punt dat De Wever wil maken heen. DAt punt was volgens mij dat je 'kritieken op bepaalde culturele stromingen niet de facto bij het grof vuil moet zetten'. Maar gezien jullie uitermate geprikkelde reactie kan ik niet anders dan concluderen dat jullie weer 'op het pikkie' getrapt zijn. Hoe durft die man kritiek op iets te uiten he. Zoals Tarantino vorige week zijn interviewer toebeet: Shut up! Waag het niet een vraag over geweld in films te stellen. Dat wilde Tarantino zeggen. De cultuurdictatuur...ja nu stel ik het eens hevig. Maar goed, jullie doen niets anders, dan mag ik toch ook he. Oh by they way, recent de kruitfabriek gezien waar Liekens Goedele zich ook druk maakte in bepaalde clips uit de hip hop wereld? Weet u hoe ik uw schrijven, zowat alles wat u schrijft overigens, interpreteer? "Mijn leefwereld is de enige echte juiste, mijn levensvisie is de enige echte juiste, mijn appreciatie van cultuur is de enige echte juiste". Dat is eigenlijk net wat u De Wever het meest verwijt. Met andere woorden u bent geen haar anders dan hem (ik had bijna beter gezegd). Waag het niet om kritiek te hebben of debat te voeren over bepaalde cultuurvormen. Dat is wat u , Eeckhout en een paar anderen vandaag roepen.

 • door kuyperfelix op donderdag 17 januari 2013

  kan het bovenstaande verhaal alleen maar onderschrijven erg mooi vertaald

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties