Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Lezers houden het 'vrij netjes' op nieuwssites

maandag 16 december 2013
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Sinds enkele weken ben ik moderator bij een nieuwssite, wat zo veel wil zeggen als het verwijderen van misplaatste lezersreacties bij een artikel. Uit een analyse van Steunpunt Media blijkt dat de lezers het “al bij al vrij netjes” houden. Ik haperde even bij die zin alsof ze denken dat alles zomaar online komt. Het ergste komt gelukkig nooit online.

Samen met enkele andere studenten zorg ik ervoor dat de reacties gefilterd worden volgens enkele richtlijnen zoals racisme, schelden enzovoort. Aanvankelijk dacht ik dat dat de reacties wel gingen meevallen tot mijn eerste werkdag. Ik ging er vanuit dat de meeste mensen wel nadenken voor ze een reactie plaatsen. Blijkbaar was dat nogal een rooskleurige gedachte.

Racisme

Op het artikel over vier kinderen die crashen met een wagen na politieachtervolging  verscheen er deze reactie: “Schandalig, ze zouden ze op straat moeten executeren”. Op het moment zelf klik ik het gewoon weg en zet de reactie offline. Verder niets. Het was nog maar  mijn derde shift en ik was het al gewoon de haat en het racisme. Het is er en ik moet het maar wegwerken.

Een constante stroom van reacties komt naar mij toe en ik moet de teller op nul krijgen. Soms begin ik om 8 uur ‘s morgens op zaterdag of zondag en u zal er van schrikken hoeveel mensen er op dat uur al voor hun computer zitten. De hele dag lees ik reacties en weiger of accepteer ze. Gelukkig is het gros van de reacties acceptabel maar bij sommige is het ronduit schandalig.

Dat is best vermoeiend zo’n hele dag het kaf van het koren te scheiden. Alhoewel dat ik mij kan vinden in de conclusie die Steunpunt Media stelt De utopie van een onderbouwd, beargumenteerd debat blijft ver weg”.  Kleine nuance misschien het is onze opdracht als moderator om er voor te zorgen dat de lezers niet met elkaar in discussie gegaan vandaar dat het grotendeels om monologen gaat.

Na acht uur achter mijn laptop, zweven al de reacties door mijn hoofd. Ik voel me wel beter dan sommige mensen die zo racistisch of met zo veel haat reageren, maar langs de andere kant heb ik wel met hun te doen omdat ze zich laten verleiden om zo’n kortzichtige onzin te verspreiden.

Het volledige dossier van Steunpunt Media kan u hier lezen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.