Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Don't Cha: kanttekeningen bij een column van De Wever

dinsdag 15 januari 2013
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Bart De Wever uit zich in zijn opiniestuk in De Standaard van 15 januari (Ho's en blingbling[1]) als een groot kenner van rap, hip hop, ho’s, blingbling en the thuglife (sic).

Nu was ik er al langer van overtuigd dat de man vele muzikale specialiteiten had. Als ik het me goed herinner wist hij in een tv-quiz ooit van alles te vertellen over het familieleven van charmezangers en toonde hij na zijn laatste verkiezingsoverwinning voor heel Vlaanderen aan dat hij ook verstand heeft van de edele kunst van het ploaten draaien.

Ik zal dan ook ernstig overwegen om De Wever uit te nodigen om in mijn team (The Flemish Lions Of Zion) deel te nemen aan de eerstvolgende reggaequiz die te lande georganiseerd wordt: ik ben ervan overtuigd dat hij ook over Jamaicaanse muziek het een en ander te melden heeft.

Omdat ik me graag verdiep in de opinies van onze beleidsmakers, heb ik het (korte) onderzoek waarover De Wever het heeft, dat een correlatie ziet tussen de muziekvoorkeuren van jongeren en hun eventuele delinquentie als adolescent, er even op nagelezen. De tekst valt vrij op internet te raadplegen.[2]

Al snel wordt duidelijk dat De Wevers interpretatie van het onderzoek niet vrij is van confirmation bias. De onderzoekers geven geen blijk van enig cultuurpessimisme en waarschuwen in hun inleiding zelf voor simplifiërende vooroordelen: “public claims that engaging with “deviant” media will inevitably lead to problem behavior are wildly exaggerated[3]”.

De vrij beperkte steekproefgrootte (309 jongeren werden onderzocht) duidt op een beperkte representativiteit van de resultaten: niet toevallig zien de onderzoekers deze studie zelf als een “inleidend werk”. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat niet minder dan acht van de elf onderzochte genres (enkel jazz, klassiek en “de top-40” ontsnappen) samenhangen met kleine criminaliteit bij 16-jarigen:

Specifically, adolescents with a strong early preference for music types that have been labeled as deviant (hip-hop, heavy metal, gothic, punk, and techno/hardhouse) were more engaged in minor delinquency in late adolescence. Moreover, preferences for music types that have been labeled as mainstream (R&B, rock, and trance), also predicted deviant behavior.[4]

Het feit dat De Wever slechts drie van die acht genres vermeldt en enkel op hip hop dieper ingaat, is dan ook merkwaardig. Uit de cijfers van de onderzoekers, voor wat ze waard zijn, blijkt immers dat het beluisteren van metal, trance en/of “techno/hardhouse”, of, zoals de onderzoekers stellen, andere vormen van “luide, niet-mainstream muziek” betere indicatoren van kleine criminaliteit tijdens de adolescentie zijn dan het beluisteren van hip hop: de cijfers zijn significanter en de onderlinge correlatie valt makkelijker hard te maken.

Ook de erg voorzichtige conclusies van de onderzoekers lijken voornamelijk te bevestigen dat deze publicatie in geen geval kan dienen om generaliserende uitspraken als “dat rapliefhebbers zich meer bezondigen aan criminaliteit, ligt aan het feit dat zij geneigd zijn om hun culturele voorbeelden voor werkelijkheid te nemen” te onderbouwen:

Future investigations should also discriminate between different youths. First, research should consider those who express their liking of deviant media as part of a longer chain of problem behaviors that persist throughout individuals’ lifetimes. These include, for example, exhibiting oppositional or defiant behavior in childhood, listening to “problem” music in early adolescence, or engaging in minor delinquency in middle and late adolescence that extends into persistent adult problem behavior. Second, research needs to consider other young people for whom listening to music, which is often annoying to grown-ups, is energizing, comforting or simply fun, and functions similarly as adolescent-limited problem behavior; that is, as a test of personal and social limits.[5]

Tom ter Bogt, een van de onderzoekers, lijkt zelf een erg pragmatische visie op de muziekkeuze van jongeren te hebben en het “culturaliserende effect” van blingbling en ho’s niet te overschatten, net zomin overigens als het socialiserende risico van teksten over de dood, Edgar Allan Poe of monsters. Andere factoren spelen een veel grotere rol. Op de site van de Universiteit van Utrecht lezen we immers, in een stuk over ter Bogts anderhalf jaar oude zoontje:

Heavy metal-fans zijn minder doorsnee, maar er is een duidelijk verschil tussen fans en fanaten. Mocht zijn zoontje metal-fan worden, dan is er volgens Ter Bogt nog niets aan de hand zolang hij óók naar rap luistert.[6]

Tot slot nog een paar korte kanttekeningen bij De Wevers opiniestuk. Stellen dat in de jaren negentig rap “een vernieuwende en aangename mengeling van humor en sociale kritiek” kon zijn en nu “blingbling en ho’s” de dienst uitmaken is niet gewoon simplistisch, maar ronduit fout. 

De zogenaamde golden age of hip hop (met naast stilistische nieuwigheden en humoristische invalshoeken ook militante teksten vol “black nationalism” en anti-armoedestatements) waar De Wever wellicht naar wil verwijzen, valt weliswaar te situeren tussen 1987 en 1993, maar “Gangsta Gangsta” van N.W.A. (“Do I look like a muthafuckin’ role model?”) kwam óók al uit in 1988. In 1992 waren nummers als “Bitches Ain’t Shit” van Dr. Dre geen uitzonderingen meer. 

Begrippen als thug life (een creatie van Tupac Shakur, die tot nader order stierf in 1996) in het heden situeren doet De Wevers geloofwaardigheid al evenmin goed. Bovendien wordt ook vandaag natuurlijk wel nog humoristische, kritische hip hop uitgebracht, die soms zelfs – o tempora, o mores! - de hitlijsten haalt.

Maar goed, detailkritiek! Misschien kunnen we, in weerwil van soms onvolledige onderzoeksgegevens en selectieve interpretaties, toch maar beter preventief te werk gaan. We zouden onze jeugd bijvoorbeeld op de site van Studio Brussel, en meer bepaald op de Wonderwall van Bart De Wever (http://www.stubru.be/media/wonderwallbartdewever), inspiratie kunnen laten opdoen. Daar valt immers ongetwijfeld stichtende muziek te vinden die hen voor een criminele carrière kan behoeden. 

Deep Purple en The Black Box Revelation zijn bijvoorbeeld erg veilig: wel hard, maar niet té hard. Rock is weliswaar een risicogenre, maar valt zeker te verkiezen boven gothic, trance en hip hop.

Het niet selecteren van klassieke muziek en jazz, twee goede genres in de strijd tegen de kleine criminaliteit, is jammer, maar er zijn genoeg risicoloze top 40-nummers (van Nena, van Polarkreis 18) die die pijn verzachten. Gorki werd in Nederland niet onder de loep genomen, maar mensen chanteren (“eten kan als je de afwas doet”) valt mijns inziens niet onder de onderzochte kleine criminaliteit. Dit nummer wordt uit voorzorg bij gevoelige jongeren toch maar het best overgeslagen.

Niet zo "Don’t Cha" van de Pussycat Dolls (clip: http://www.youtube.com/watch?v=YNSxNsr4wmA ; betere versie van de tekst: http://www.youtube.com/watch?v=2rT0lKSqoGM). Het verdient aanbeveling om te letten op de afwezigheid van schaarsgeklede vrouwen en blingbling in de clip en op de positieve boodschap (“And in the back of your mind / I know you should be fucking me”) in de tekst. 

Dit poppy nummer, een vernieuwende mengeling van humor en sociale kritiek, heeft ook een mooie intro, verzorgd door de militante en geëngageerde Busta Rhymes (ook bekend van andere sociaal-kritische nummers als “Pass the Courvoisier” en “Gimme Some More”). Het toont erg duidelijk aan waarom niet alle moderne dansmuziek jongeren in de criminaliteit doet belanden.

Een man als Bart De Wever is vooralsnog nodig om voor ongeruste ouders het kaf van het koren te scheiden. Ik hoop dan ook dat De Wever het niet bij die ene Wonderwall houdt, maar binnenkort een groot aantal compilatie-cd's zal gaan uitbrengen. De Vlaamse jeugd verdient immers onderlegde rolmodellen.

Voetnoten

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

10 reacties

 • door JanBlommaert op dinsdag 15 januari 2013

  Wel, in ieder geval kunnen we beginnen met rappers aan te geven bij Dams, en De Wever kan GAS-boetes opleggen aan mannekens die op straat staan te rappen. Ze zijn immers crimineel aangelegd.

  Net als Pussy Riot, zeker?

 • door Alysa op dinsdag 15 januari 2013

  Wat zijn . . . denk ik . . . volgens Bart De Wever 'veilige' muziekgenres Weense walsen, opera (oei, maar met o.a. die Richard Wagner toch een beetje riskant) (om over de Belcanto nog maar te zwijgen!) koorzang, kerkkoorzang, misschien klassieke muziek, tenminste als die beperkt blijft tot de tonale, Bobbejaan Schoeppe kan er misschien ook nog mee door, verder weet ik het niet zo goed Country (véél te gevaarlijk met al die liedjesteksten over gebroken (liefdes)levens, Jazz (toen het genre opkwam werd het in de VS als des duivels beschouwd, dus best de jongeren maar niet (te veel) aan blootstellen), Blues da's zeker van 't zelfde en was er trouwens eerder dan de Jazz) de Latijns-Amerikaanse genres dan maar oei, met al die opzwepende klanken (net doen, echt niet), Reggea en Ragga? veel te gevaarlijk man, oei wat zou nog kunnen voor 'onze' jongeren suggestie kerkorgelmuziek . . .

  • door Alysa op dinsdag 15 januari 2013

   Bedoelde natuurlijk: niet doen, echt niet, te zetten!

  • door YannD op woensdag 16 januari 2013

   Wagner riskant? Bij de overwinningsmars op het stadhuis door BDW meen ik ergens de Walkürenrit te hebben gehoord. Of was dat maar in mijn verbeelding?

   • door Alysa op woensdag 16 januari 2013

    Voor een 'kleine' groep jonge NV-A aanhangers misschien nog niet, maar Bart De Wever moet in die context dan wel met meerdere jongeren rekening houden!

   • door Alysa op woensdag 16 januari 2013

    Voor een 'kleine' groep jonge NV-A aanhangers misschien nog niet, maar Bart De Wever moet in die context dan wel met meerdere jongeren rekening houden!

 • door bluesman op woensdag 16 januari 2013

  Een aantal jaar geleden bracht Eric Clapton een tribute album uit met het werk van blues legende Robert Johnson. In één van zijn nummers zegt Johnson "I'm gonna beat my woman, till I get satisfied". Clapton kreeg prompt een hoop vrouwenbewegingen over zich omdat hij het nummer zong zoals Johnson dat ook deed. Vrouwonvriendelijk, discriminerend...hij zou dat moeten 'vervangen hebben'. Vrouwenbewegingen zijn niet bepaald rechts of conservatief zou ik denken. Doch moest Clapton, de oude man, het schuttingstaal stikkertje op de hoes drukken. Edoch, niemand kroop in zijn (of haar) pen om een legendarisch muzikant te verdedigen. De Wever noemt in zijn artikel wel degelijk verschillende genres op die ook onderwerp van de studie zijn. Hij gaat in anderhalve zin iets dieper in op rap. Maar vooral...De Wever concludeert dat ook de kunstwereld moet open staan voor debat, en bepaalde meningen niet zomaar bij het groot vuil moet zetten. En daar was het volgens mij De Wever om te doen. Bij de twee reacties die ik las (hier en in De Morgen) slagen de auteurs er niet in om een reactie te geven zonder spot, zonder de mening van De WEver als achterlijk te omschrijven. Daarmee bewijzen ze eigenlijk exact wat De Wever bedoelde, namelijk dat wie durft een mening te hebben die niet strookt met die van de culturele wereld, niet kan rekenen op een open debat. Vooral Eeckhout in de morgen bewijst dat. Hij stelt namelijk het volgende: De beste plaat van 2012 was ... van rapper Frank Ocean, en wat verder, Strauss is kitsch. Eeckhout bepaalt dus eigenhandig wat de beste plaat is, Eeckhout bepaalt of Strauss cultuur is of niet. Loutere cultuurdictatuur dus. En op die manier ondermijnt Eeckhout zijn eigen stelling. Wanneer Tarantino vorige week een vraag kritische vraag krijgt over geweld in films krijgt begint hij de interviewer voor verrot te schelden, en sluit dus de deur voor debat. En ook dat bewijst exact wat De Wever bedoelde. De conclusies van het onderzoek van Ter Bogt bewijzen wel degelijk dat er voldoende reden is om op zijn minst in debat te gaan. De cultuursector vindt duidelijk van niet, gezien de spottende en laagdunkende toon van de tegenreacties. Recent toonden Goedele Liekens , Gert Verhulst en Sofie Lemaire zich verbolgen over hip hop clips waarin op seksueel expliciete en uiterst banale wijze te dansen...en dat door zeer jonge mensen....voorbeelden genoeg

 • door Peter de Boer op donderdag 17 januari 2013

  Jammer toch, U heeft de column of slecht gelezen of echt niet begrepen. Herlees de column en U zult misschien tot de conclusie komen dat de kernzin de volgende is :

  "We zijn niet rijp voor kritiek op dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen en waarvan velen genieten."

  • door Tom Van Looy op donderdag 17 januari 2013

   "We zijn niet rijp voor kritiek op Bart De Wever" lijkt mij ook een mooie

 • door boerboom op dinsdag 5 november 2013

  Echt een geweldige blog,Mijnheer Zeer Oprecht en terecht! Veel liefs!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties