Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

'Homokledij' en de conservatieve maatschappij

zaterdag 2 februari 2013
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Loketbeambten bij de stad Antwerpen mogen geen T-shirt dragen waarmee ze duidelijk maken dat ze homoseksueel zijn. Dat zegt de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) zaterdag in de Coreliokranten.

Wat is homokledij?

Homoseksualiteit is geen keuze. Net zoals je huidskleur, de kleur van je ogen en de lengte van je lichaam krijg je je seksualiteit mee van bij je geboorte. De maatschappij heeft er - vooral onder religieuze druk - een standpunt van gemaakt. Een levenswijze zogezegd. Homofoben zullen 'homokledij' bekijken als roze shirts of eender welke cliché-ideeën er bestaan rond mode. Uit de artikels rond Bart De Wever kunnen we echter met enige goede wil, opmaken dat hij heeft over politieke uitingen rond LGBTQ-rechten.

"Gay pride", regenboogvlaggen, dat soort 'uitingen'. De strijd voor gelijke rechten zit er voor deze mensen nog niet op en het dragen van kledij die deze strijd belichaamd, zou dus "homokledij" zijn. Ik ga BDW er dus ook geen homofobie toeschrijven omdat ik, wederom met goede wil, ervan uitga dat hetero's met dat soort kledij evenzeer vermeden zullen worden uit de loketten.

What's the problem?

De strijd voor gelijke rechten en andere standpunten die direct te maken hebben met de LGBTQ-gemeenschap, is spijtig genoeg nog een politiek standpunt. Aangezien politieke neutraliteit al langer een vereiste voor een loketbediende is, is er tot op heden ook niet echt een punt gemaakt over "homokledij". Maar waarom maakt Bart De Wever het dan wel?

Ik kan twee redenen bedenken. Eén, hij ziet niet in dat "homokledij" al langer uit de loketten wordt geweerd omwille van politieke neutraliteit. Twee, hij wil provoceren. Ik geloof dat hij politiek genoeg kennis heeft opgedaan om vast te stellen dat het zeker niet dat eerste is.

Waarom dan provoceren? Ik weet het niet. N-VA was aanwezig op de Gay Parade en in hun programma is er duidelijke de intentie om mee te strijden voor gelijke rechten. Al lijkt dit in praktijk toch minder het geval te zijn. Is dit een uiting van zijn conservativisme zoals Burke en Dalrymple het hem ingaven? Het homohuwelijk, de adoptie door LGBTQ'ers enzoverder zijn voor een conservatief een aanslag op de conservatieve, organische maatschappij. Laat hij in zijn kaarten kijken of is dit gewoon een ondoordachte daad? 

Wat nu?

Alhoewel ik durf betwijfelen dat het BDW's bedoeling is, opent dit wel een debat dat van belang is in de strijd voor gelijke rechten. Zijn de genoemde 'uitingen' nog langer een politiek standpunt of wordt het niet eens tijd dat we die rechten ook echt aanvaarden en aanzien als een evidentie. Waarom zou een politieke partij nog tegen die rechten zijn? Tot nader order blijft secularisme toch een concept dat voor België telt en de echte tegenstanders van die rechten zijn vooral religieus geïnspireerde fanatiekelingen. Het is toch niet eerlijk om mensen geluk te ontkennen enkel omwille van hun seksualiteit.

Dus op een vreemdsoortige manier ben ik BDW dankbaar. Hij vestigt onze aandacht op een concept dat in de kast zat. Pun intended. LGBTQ'ers moeten de mogelijkheid krijgen om hun strijd voor gelijke rechten ook uit te dragen net zoals iedereen vrijheid van meningsuiting geniet. Die "uitingen" zouden geen zorg mogen zijn van de politiek.

Voila, om te concluderen, lang leve "homokledij", weg met conservatieve pogingen om gelijke rechten te beknotten. Of dat nu in het loket is of op straat.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

5 reacties

 • door Alysa op zaterdag 2 februari 2013

  Zonder voor conservatief versleten te wensen te worden, want ik vind ook dat homoseksuelen dezelfde rechten moeten hebben/krijgen als de heteroseksuelen vraag ik mij toch af wat een regenboog- T -shirt aan een openbaar loket zou doen, voor 't zelfde geld zou ik mij met zekerte ook afvragen wat iemand met een T- shirt van bvb. Gaia of een andere actiegroep achter een openbaar loket zou doen, ze mogen die van mij best dragen, maar dan onder hun 'gewone kledij' onzichtbaar dus voor die mensen die zij bedienen, van mij mogen wel religieuze 'symbolen' achter het openbaar loket, ik heb er geen probleem mee dat iemand bvb. een keppeltje, hoofddoek of tulband achter een loket zou dragen voor homorechten, dierenrechten en zo verder kan de ambtenaar nog strijden in zij vrije tijd, met of zonder aktiekledij aan, trouwens homokledij wat is dat, daar reken ik het Regenboog-T-shirt zeker niet onder - ik als sympathiserend met de holebibeweging kan dat T-shirt ook dragen, wat betreft homokledij ik weet niet wat u ermee bedoelt, bedoelt u ermee bepaald gesnitte broeken, jassen, bloesen, misschien ook nog wel in bepaalde kleuren, o, van mij mogen ze die best dragen!

 • door Niko op zaterdag 2 februari 2013

  Om eerlijk te zijn associeer ik een regenboogt-shirt veeleer met het wereldkampioenschap veldrijden dan met een politiek statement in verband met homo-rechten.

 • door AnonJJ op zondag 3 februari 2013

  Ik woon al heel m'n 46 jaren in Antwerpen en nog nooit heb ik een bediende aan een loket gezien met een regenboog T-shirt aan. En moest dat toch het geval geweest zijn, so what?! Dit is de zoveelste uitlating van de Grote Vermagerde Leider die alleen polarisatie en het vlijen van de extreemrechtse Vl.Bl. achterban tot doel heeft. Een non-event zoals we van N-VA wel meer gewend zijn: de kracht van verandering = vlaamse leeuwtjes naast de straatnamen, het verwijderen van foto's van het Vorstenpaar en Belgische vlaggen, geen regenboog t-shirts aan de loketten, samenscholingsverboden waar die niet nodig zijn, pesterijen naar spelende kinderen toe, GAS boetes en nog meer van dat fraais. Als N-VA zich wil profileren als een warme brede volkspartij zijn ze écht wel goed bezig... Veel meer dan een boel mensen tegen zich op te zetten hebben ze nog niet veranderd.

 • door Tine Kalis op zondag 3 februari 2013

  Ik vond nochtans dat Sven Nijs er in zijn homokledij best mocht wezen! Jammer genoeg is de kans op een job in 't Stad bij deze verkeken... Ludo Van Campenhout : eat your heart out!

  • door rvdl op maandag 4 februari 2013

   Ik ben het zelden eens met BDW, maar voor die ene keer vind ik toch ook wel dat hij een punt heeft. Een loket is niet de juiste plaats een seksuele voorkeur uit te dragen. Anders moet je ook T-shirts toelaten die bijvoorbeeld veganisme promoten - een eetgewoonte, want tenslotte ook een soort voorkeur is - en dan is de stap naar allerlei andere levensstijlen en voorkeuren klein.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties