Dankzij uw steun zien we de toekomst weer even door een roze bril. DeWereldMorgen.be is voor een groot stuk afhankelijk van lezers die uit sympathie of uit overtuiging maandelijks of regelmatig een som op onze rekening storten.

U was de afgelopen weken met velen om dat te doen. We haalden ruim 22.000€ op. Het helpt om dit jaar niet in het rood te eindigen. Waarvoor dank. En mocht u dat nog niet gedaan hebben, dan kan u nog altijd uw overschrijving maken.

De komende maanden beloven onrustig te worden. De regering-Michel en ook de Vlaamse regering kondigden besparingsplannen aan waartegen de vakbonden storm lopen. De culturele wereld en sociale organisaties verenigden zich in Hart boven Hard.

DeWereldMorgen.be staat klaar om alle facetten van dit protest in beeld en woord te vatten. Er blijft nood aan kritische en onafhankelijke media. Wij gaan er tegenaan en hopelijk zullen we u de komende weken wel ergens – op straat, aan een stakerspost of op een debatavond – tegen het lijf lopen.

Steun via paypal

Steun via homebanking

Geef een permanente opdracht ten gunste van DeWereldMorgen.be
op nummer BE20 5230 4277 5156 (BIC: TRIOBEBB)
met vermelding "steun DeWereldMorgen.be"

Giften vanaf 40€ per jaar zijn fiscaal aftrekbaar.

about
Toon menu

Lach mee met Mia D. - de NAVO wint de Nobelprijs voor de Vrede

vrijdag 7 oktober 2011

Als het van Mia D. afhangt dan wint de NAVO de Nobelprijs voor de Vrede. Dat kregen we vandaag te horen op Radio1. We zullen maar blij zijn dat ze een Belgische is en geen Noorse? Anders had ze misschien nog in het selectiecomité gezeten ook.

We kunnen Mia D. er niet van beschuldigen dat ze inconsequent is. Het overkomt haar wel meer dat ze oorlog en vrede verwisselt. Toen President Obama in 2009 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg kon ze haar geluk ook al niet op. Dat Obama de oorlogen aan elkaar reeg en geen enkele inspanning voor de vrede in de praktijk had gezet deed niet ter zake. Toch niet voor Mia D.: "Hij kan niet afgerekend worden op zijn resultaten".

De motivering

Mia D. is natuurlijk niet over één nacht ijs gegaan om haar keuze te onderbouwen. Ze schuift de NAVO naar voor uit dankbaarheid voor de bombardementen op Libië. Dankzij deze bombardementen is er een beweging voor democratie op de been, is er een regime change, krijgen we een nieuw bewind en een nieuwe lente. Bewering 1 is nog af te wachten, regime change is er zeker, een nieuw bewind (net als bewering 1 zullen we wel zien, want vele van de leiders van de CNT waren tot voor enkele maanden verantwoordelijken in het oude bewind) en met 'een nieuwe lente' probeert ze de oorlog in Libië in het rijtje van de lentes in Egypte en Tunesië te plaatsen. Jammer genoeg kan de NAVO-geleide lente, volgens Mia D. "het helpt levens redden", in Libië al tussen 30.000 en 50.000 doden op zijn rekening schrijven. Gelukkig lijken de lentes in Tunesië en Egypte niet op de Libische.

Vrede en de NAVO

Mia D. is trouwens één van de weinigen in de wereld die er in slagen om "NAVO" en "vrede" in één zin te gebruiken. Toch als we de wereld zien als een verzameling van 193 landen en niet als de 10 landen (Bosnië & Herzegovina, Colombia, Frankrijk, Gabon, Libanon, Nigeria, Portugal, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten & Zuid-Afrika) die in de VN-veiligheidsraad voor resolutie 1973 gestemd hebben. Deze resolutie wordt vandaag door de NAVO als excuus voor de oorlog gebruikt.

Wil de NAVO voor een Nobelprijs in aanmerking komen, dan zal er eerst één voor Oorlog moeten uitgereikt worden denk ik. Niet?

reageer

Er zijn nog geen reacties op deze blog.