Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Cannabis legaal in Colorado vanaf 1 januari

maandag 30 december 2013
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

In Colorado openen woensdag 1 januari de eerste marihuana winkels hun deuren. De weken nadien zullen er nog meer volgen. In totaal werden 348 vergunningen afgeleverd[1]. De meeste activiteiten vinden plaats in de hoofdstad Denver, de stad met meer ‘marijuana dispensaries’ dan ‘Starbucks’[2].

Elke inwoner van Colorado mag 6 planten telen en de oogst thuis bewaren. Ze mogen ook bij een kennis gaan helpen om cannabis te telen. Transacties van maximum 30 gr zijn vrij van vergunning en taksen. Kleine kwekers en coöperaties kunnen ongestraft in eigen gebruik voorzien. De verwachting is dat de doe-het-zelf markt zal inkrimpen van zodra er meer legale verkoopspunten openen[3].

Een legale ‘medical dispensary’ mag voor elke patiënt 6 planten telen. Momenteel zijn er in Denver meer dan 200 dispensaries[4], waar 110.000 cannabisgebruiker[5] met een medische voorschrift hun cannabis kopen. Vanaf 1 januari mogen deze dispensaries, mits de nodige vergunningen ook verkopen aan recreatieve gebruikers. De transacties zijn beperkt tot 30 gram (ounce) voor ingezetenen en een ‘quarter ounce’ voor toeristen.

Dispensaries zijn verplicht minstens 70% van hun voorraad zelf te kweken. Middels een eenmalige transactie mogen ze een deel van hun inventaris overbrengen naar hun recreatieve verkooppunt. Nadien moeten ze de medische en recreatieve afdeling volledig van elkaar scheiden[6].

De overheid heeft een ‘seed-to-sale monitoring system’ ingevoerd om de handel en distributie te controleren. De wachttijd voor het bekomen van een vergunning duurt gemiddeld 2 jaar. Met een bijkomende taks van 10% bovenop de taks van 15% en de 2,9% standaard verkoopstaks wil men de nodige middelen genereren om het controlesysteem te optimaliseren[3]. De totale inkomsten worden beraamd op 67 miljoen dollar, waarvan 27,5 miljoen bestemd is voor het bouwen van scholen[8].

Reclame, verpakkingen, rijden onder invloed zijn onderwerpen van regulering. Het ski-toerisme brengt cannabisliefhebbers van omliggende staten naar Colorado[9]. Niet-ingezeten kunnen legaal cannabis kopen, maar het is verboden te roken op café of restaurant, zelfs op het terras of in het openbaar.

De federale overheid verklaart niet op te treden, indien de staten op een adequate manier reageren op het rijden onder invloed, verkoop aan minderjarigen, uitvoer naar andere staten. Als de regels en de handhaving niet streng genoeg zijn, is de federale overheid steeds gemachtigd om telers en verkopers te vervolgen[3].

Door decriminalisatie riskeren naar schatting zo’n 10.000 jongvolwassenen geen carrièreschade meer bij overtreding van de drugswetgeving. In Denver, zijn afro-amerikanen vier maal zoveel betrokken bij arrestaties voor kleinschalig marihuana bezit, en Latino’s tweemaal zo vaak, ondanks ze minder gebruiken dan blanken[11].

Heel wat oudere Amerikanen klagen dat de ‘mellow’ stuff die ze kenden van vroeger in ‘college’ niet meer te koop is. Ook hier verwacht men dat dankzij de legalisatie een nichemarkt zal ontstaan voor cannabis met een laag THC percentage[12].

De kiezers in Colorado namen vorig jaar de juiste beslissing. Zij kozen ervoor om cannabis op een gecontroleerde manier te reguleren, de politie in te zetten waar ze nodig is en de rechtsonzekerheid te verbeteren.

In een recente RAND-studie werd het cannabisreguleringsmodel van Colorado vergeleken met onze Belgische ‘Cannabis Social Club’ model[13]. In tegenstelling tot de V.S. spelen overheidsfunctionarissen bij ons geen enkele rol in de productie en distributie. Wettelijke handhavingsmaatregelen kunnen volgen, maar zijn wellicht halfslachtig. Hopelijk talmen onze politici niet langer, en kunnen we ook bij ons tot een wettelijk regulerend kader komen, waarbij de regels van de CSC‘s, zoals een minimumleeftijd, een ingezetencriterium bekrachtigd worden en aangevuld met een vergunningsysteem en controle op de teelt en eindproduct.

Voetnoten

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Stein op woensdag 1 januari 2014

    Yep, ze halen 'ons' in... zelfs de Nederlandse wetten zijn peanuts vergeleken bij dit. Jammer, dat Nederland momenteel wordt geregeerd door ressentimentalisten, anders had dit nu een uitgelezen kans kunnen opleveren, aangezien drugs hier vooral overdreven vuil worden aangezien vanwege de Amerikaanse War on Drugs. Doordat deze nu op sommige plekken in nota bene Amerika wordt gestaakt, ben je als klein landje niet eens meer rebels bezig door deze ook te staken. Maar over een aantal jaar zal het wel anders gaan in België en Nederland, het tij begint eindelijk te keren rond cannabis :-)

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties