Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Een melkbad voor Brussel

woensdag 28 november 2012
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Het schijnt heel gezond te zijn. Ik heb mij altijd laten vertellen dat Jackie Onassis melkbaden nam. Maar hoe komen Europese boeren erbij om zulke fijne huidverzorging voor de Belgische Rijkswacht te voorzien?

Landbouw was het proefkonijn van Europa. De landen hebben hun landbouw losgelaten en aan Europa gegeven. Tot op heden is Europa niet verder geraakt dan dat proefkonijn. Europa kwam vervolgens op het idee om een sociaal corrigerend systeem in te bouwen. "We maken voedsel uiterst goedkoop en geven de boeren een vervangingsinkomen. Op die manier is voedsel voor iedereen betaalbaar." Heel goed gezien, maar er ontstaan enkele merkwaardige neveneffecten

1. De landbouwers worden pseudo overheidsambtenaren in een uiterst slecht statuut. Boeren dragen alle risico's. Boeren worden niet ontslagen, ze gaan failliet of stoppen gewoon in het beste geval. Als Ford Genk dicht gaat zal er een ontslagpremie zijn voor de werknemers. Als boeren stoppen is er niets. Of toch, soms nog een put. Koude sanering heet dat. Boeren investeren zwaar. Als het misgaat kunnen zij de gemaakte put niet dempen met een loon van een loontrekkende. De put geraakt bijgevolg nooit meer dicht.

2. Om de x aantal jaar verandert Europa het subsidiesysteem volledig. Het is iedere keer weer bang afwachten of je niet tussen de mazen van het net dreigt te vallen. Allerhande belangenorganisaties lobbyen om voorwaarden op te leggen om het vervangend inkomen te kunnen bekomen. En effectief , Europa verbindt steeds meer voorwaarden aan het vervangingsinkomen.

Met de crisis gaat Europa bezuinigen op het landbouwbudget. De boeren moeten dus inleveren op hun loon. Eenzijdig, geen sociaal overleg...Alleen de belangenorganisaties kunnen nog iets, maar ook dat stelt niet veel voor.

En verder, is het natuurlijk nog veel complexer, maar dat is voor een andere keer

Jos

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.