Dankzij uw steun zien we de toekomst weer even door een roze bril. DeWereldMorgen.be is voor een groot stuk afhankelijk van lezers die uit sympathie of uit overtuiging maandelijks of regelmatig een som op onze rekening storten.

U was de afgelopen weken met velen om dat te doen. We haalden ruim 22.000€ op. Het helpt om dit jaar niet in het rood te eindigen. Waarvoor dank. En mocht u dat nog niet gedaan hebben, dan kan u nog altijd uw overschrijving maken.

De komende maanden beloven onrustig te worden. De regering-Michel en ook de Vlaamse regering kondigden besparingsplannen aan waartegen de vakbonden storm lopen. De culturele wereld en sociale organisaties verenigden zich in Hart boven Hard.

DeWereldMorgen.be staat klaar om alle facetten van dit protest in beeld en woord te vatten. Er blijft nood aan kritische en onafhankelijke media. Wij gaan er tegenaan en hopelijk zullen we u de komende weken wel ergens – op straat, aan een stakerspost of op een debatavond – tegen het lijf lopen.

Steun via paypal

Steun via homebanking

Geef een permanente opdracht ten gunste van DeWereldMorgen.be
op nummer BE20 5230 4277 5156 (BIC: TRIOBEBB)
met vermelding "steun DeWereldMorgen.be"

Giften vanaf 40€ per jaar zijn fiscaal aftrekbaar.

about
Toon menu

Begrijpen

maandag 7 november 2011

Dexia gaf in het voorjaar een flinke bonus aan zijn CEO. Volgens JL Dehaene moet je dat begrijpen, Dré. Er is goed gewerkt, dus moet je dat ook duidelijk maken aan je directie en de buitenwereld. Ondertussen weten we allemaal dat Dexia enkele maanden later op de rand van de afgrond staat. Ook dat moet je begrijpen Dré, want toen JL Dehaene in 2008 aantrad als voorzitter bleek dat Dexia al een totaal fout beleid voerde. Daar kan/kon hij als nieuwe voorzitter toch niks aan doen! Begrijp je dat dan niet?

En bovendien, Dehaene geeft nu toch ook toe dat hij een inschattingsfout maakte. Hij noemt de bonus dan wel niet met naam, nee in zijn wereld hanteert men liever het begrip 'renumeratie'. Dat klinkt veel neutraler wellicht en zo heb je niet de indruk 'in 't zak te worden gezet'. Alsof hij de enige en echte 'Bob De Bouwer' zou zijn, profileert Jean-Luc zich als een puinruimer bij Dexia. Niet als een puinveroorzaker. Het is natuurlijk een ambetante bijkomstigheid dat de belastingebetaler de inschattingsfouten van Dexia en hun voorzitter, nu wel erg duur betaald.

En dat er vanuit de Christelijke Arbeidersbeweging niet een echte revolte op gang komt tegen dit Dexia beheer, o.l.v. hun vertrouwensman, maar evenzeer met betrokkenheid en medeweten van de ARCO-beheerders. Dat is toch ook wel te begrijpen he Dré? Volgend jaar zijn er sociale verkiezingen. Het zou toch niet goed zijn dat het ACV in de campagne wordt 'plat geslagen' met dit desastreuse verhaal. Dat begrijp jij toch ook wel? Niet dan ?

En wat die aankoop van Dexia betreft -afgehandeld als een lopende zaak, door die andere vertrouwensman van het ACW, Yves Leterme-, dat zal wel worden opgelost in de begroting in opmaak zeker?!  Dat de uitkomst van die begrotingsdiscussie een zware besparing zal inhouden op de sociale zekerheid (werkloosheid en gezondsheidszorgen, brugpensioen enz.) en dat het indexmechanisme moet worden aangepast, liefst afgeschaft?!  Dat moet je toch begrijpen, Dré. En dat heeft niks te maken met de banken hoor. Noch wat de redding in 2008 betreft van KBC, DEXIA of Fortis. Noch met de 'prachtsafe' van doelman Leterme en zijn assistent Reynders van Dexia nu. We leven toch ècht wel boven onze stand. Probeer dat nu eens te begrijpen.

Ik kan de opsomming van situaties waarbij steeds weer beroep wordt gedaan op mijn begripsvermogen, een heel stuk langer maken. Maar ik doe dat bewust niet. Ik dacht altijd van mezelf, een zeer begripvol man te zijn. Maar ik heb steeds meer het erg onbehaaglijke gevoel dat ik op de bodem van  dat begripsvermogen aan het schrapen ben. En in de supermarkt of op de markt eender waar, is er ook al géén nieuwe voorraad aan te schaffen. Rest dan enkel nog de revolte? Of kan je beter al je geloof in democratie en politiek opgeven? Of moet ik me gewoon neerleggen bij de feiten en me niet langer meer storen aan wetten en reglementen waarvan verwacht wordt dat ik die wel allemaal begripvol en gewetensvol naleef en uitvoer? 

Dré Wolput

reageer

Eén reactie

  • door EP op dinsdag 8 november 2011

    Je bent niet de enige, kd. Wolput. Echt niet. Bedankt voor je stukjes!!

Lees alle reacties