Wat gebeurt er met het goud van de Nationale Bank?

Wat gebeurt er met het goud van de Nationale Bank?

maandag 2 juli 2012 07:58
Spread the love

Het is niet al goud wat blinkt. *

De goudvoorraad van de Nationale Bank van België (NBB) maakt deel uit van de ruggengraat van de staat. Het is minstens een wervel waar zeer voorzichtig mee moet omgesprongen worden. De zenuwen van het monetair systeem en van de betrouwbaarheid van een land lopen er doorheen. Als ermee gespeculeerd wordt, is dat geen goed nieuws.

Eind mei werd bekend gemaakt dat de NBB 37 procent van haar goudvoorraad in 2011 heeft uitgeleend en daardoor 7 miljoen euro aan vergoedingen ontving. De tegenpartijen van de Nationale Bank zouden commerciële banken zijn – en geen shorters – beklemtoonde de NBB-woordvoerder toen. De NBB stelde echter ook geen zicht te hebben op wat die banken precies doen met het goud. De boodschap was dus niet echt verhelderend. Het loont dus wellicht de moeite om hier wat dieper op in te gaan en aan minister van Financiën Vanackere werd hierover onlangs een schriftelijke parlementaire vraag gesteld. Op het antwoord is het nog even wachten.

Radio 1 vond een beetje bijkomende info ook wel gepast en haalde een specialist voor de microfoon. Ene Bernard Busschaert, wisselagent bij Leleux Associated Brokers, mocht het verhaal komen doen 1. Die had het over de ‘Bullion Banks’ die in Londen, Ottawa en Basel zouden zitten. Die houden zich uitsluitend met goud bezig en bewaren ons goud. Busschaert noemt het uitlenen van goud ‘een zwaar risico’.

Via google kom je niet zoveel te weten over de handel en wandel van de Bullion Banks. De wiki heeft het over de ‘London bullion market’, maar bij de eerste hits zit ook: “Bullion Bank Trading – A Closely Guarded Secret!” en toch ook: Exposing The London Bullion Market Association. Die Bullion Banks zijn dus met goud en zilver bezig. Vast staat dat het geen kleine jongens zijn. Londen is blijkbaar de hoofdstad van de goud- en zilverhandel. Tweemaal per dag komen vijf leden van de London Bullion Market Association (LBMA) 2 samen om de prijs van het goud vast te stellen. Ze zouden zich daarbij baseren op vraag en aanbod. Bank of America, Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase en het Zwitserse UBS zouden allemaal met Bullion Bank-activiteiten bezig zijn.

Terug naar Radio 1: Busschaert heeft het daar onder andere over Fort Knox waar de goudvoorraad van verschillende landen ook opgeslagen wordt. Daarvoor moet dus een bewaarloon worden betaald en als het goud kan worden uitgeleend, wordt in die kost bespaard. Als het goud wordt uitgeleend, hoeft dat niet noodzakelijk fysiek verplaatst, maar soms gebeurt dat wel: Goldman Sachs of JPMorgan zouden het gebruiken om er sierraden mee te laten maken als er een tekort is aan goud op de markt. Uitleners krijgen dat goud later terug en vangen zo een commissie: op 1 maand zou dat 0,09% zijn, op 6 maanden 0,22% en op 1 jaar 0,5%.

Het goud wordt dus ook virtueel uitgeleend (het blijft dan gewoon liggen in Ottawa, Londen, Basel of in Fort Knox). Dat zou volgens Busschaert gebeuren als deal tussen centrale banken ‘als die goud nodig hebben voor hun boekhouding’. Hij voegt daar dan een bedenking aan toe: “Pas op: dan klopt er iets niet in de boekhouding”.

Helemaal interessant wordt het interview pas als er vragen gesteld worden over speculatie. Je hoort Busschaert even aarzelen waarna hij het toch heeft over ‘hedging fondsen’ die short gaan met goud en over ‘trackers’, die op de future-markt actief zijn. “In de situatie waarin we ons momenteel bevinden kan dat levensgevaarlijk zijn”, stelde de man van Leleux Associated Brokers. (‘Goudtrackers’ zijn tussenpersonen bij vaak zeer speculatieve goudbeleggingen).

Met goud kan men dus ook shorten. Een speculant, die zelf geen goud bezit, moet dat goud gaan lenen. Hij verkoopt het dan met de hoop het later goedkoper te kunnen terugkopen. Speculeren ‘à la baisse’ noemt men dat ook. Voor dat geleende goud kan die terecht bij een commerciële bank. Die vraagt daar dan een vergoeding voor … Bijvoorbeeld bij JPMorgan hebben ze daar geen probleem mee. Door te shorten wordt op een koersdaling van het goud ingezet. De shortseller rekent erop dat hij het goud, dat hij verkocht heeft tegen een bepaalde prijs, tegen een lagere prijs zal kunnen inkopen om het aan de uitlener te kunnen teruggeven. Het verschil tussen beide is zijn winst.

* Het is niet al goud wat blinkt (spreekwoord): Niet alles is zo mooi als het er aanvankelijk uitziet.

1 http://www.radio1.be/programmas/nieuwe-feiten/we-hebben-vorig-jaar-84-ton-van-ons-goud-uitgeleend

2 http://www.lbma.org.uk/pages/index.cfm

deze bijdrage verscheen ook op www.openbarebank.be

take down
the paywall
steun ons nu!