Zet de zandzakjes alvast klaar voor KBC

Zet de zandzakjes alvast klaar voor KBC

maandag 21 november 2011 09:02
Spread the love

Het orkaanseizoen begint pas

Het stormachtige najaar 2011 was voorspeld. Vroeger kregen de Caraïbische orkanen de naam van de patroonheilige van de dag waarop ze raasden. De orkanen die in 2011 in onze contreien vernietigend uithalen luisteren naar namen zoals Dexia, Bad Bank, Gemeentelijke Holding en Arco. Boven Hasselt wordt nu ook nog de volgende gesel gevormd: Ethias komt op ons af en zal wellicht binnen de 48 uren toeslaan.

De donderwolken zijn al zichtbaar tot op de Bel-20. Allerlei beurshuizen spijkeren hun ramen en deuren dicht met credit default swaps om zich te beschermen. Her en der heeft men al te kampen met felle financiële neerslag. Bij verschillende banken staat het water tot aan de lippen. De financiële denktank Itinera heeft zich vast gereden in de modder in een poging om duidelijkheid te verschaffen.

2011 wordt zeker een topjaar met nog meer stormen die zich aandienen. Volgens de berekeningen van het financiële ”Hurricane Center” komt er nog veel vernietigende kracht op ons af. De vooruitzichten zijn zelfs veel slechter dan geldvoorspellers als De Grauwe en Noels ons willen laten geloven. De depressies en recessies die boven de beurzen gevormd worden, doen het ergste vermoeden. De Croo, De Wever en Michel jr. willen de sociale zekerheid van de hand doen om zandzakjes te kunnen kopen in Duitsland. Ze hopen die tijdig te vullen met gebakken lucht om een liberale dam op te werpen tegen het naderend onheil. Dat heeft uiteraard weinig zin.

De volgende orkaan in rij zou wel eens naar de naam KBC kunnen luisteren. Er zijn veel goeie redenen om daarop in te zetten en allerlei speculanten, die geld verdienen met de vernietigingen die de financiële reuzen aanrichten, zullen dat zeker doen. Maar waarom wordt KBC in die kringen a safe bet genoemd?

Er zijn al langer tekenen aan de wand. In januari stelde KBC al in een persbericht dat ze “als onderdeel van professioneel en gezond management, momenteel proactief bekijkt wat de toegevoegde waarde zou kunnen zijn om bepaalde wijzigingen door te voeren.” Dat betekende toen al dat de bank-verzekeraar zich zorgen maakte over de goede afloop van haar strategisch plan en dat ze bijsturing noodzakelijk achtte.

Eind 2010 had het IMF (Internationaal Monetair Fonds) al zitten berekenen dat de Belgische banksector ook het meest blootgesteld is aan de Ierse risico’s. Van de Belgische banken, die in Ierland meer dan één graantje probeerden mee te pikken van de grote sprong voorwaarts, heeft KBC de meeste risico’s genomen. Het bezit voor 500 miljoen euro aan Ierse overheidsobligaties en via haar dochter KBC Ireland heeft ze er voor meer dan 17 miljard euro kredieten verleend. Door het uiteenspatten van de Ierse vastgoedzeepbel is de terugbetaling van die schulden meer dan twijfelachtig.

Ook in Hongarije gaat het goed fout voor de bank van CEO Van Hevel. Daar gaat het de KBC-dochter K&H ook niet bepaald voor de wind. De kredietportefeuille bedroeg daar eind 2010 7 miljard euro en de enorme betalingsachterstand groeit nog steeds aan. Het land moest vorige week zelf ook nog eens gaan aankloppen bij het IMF.

De koersdalingen van de Belgische en Europese obligaties doen KBC natuurlijk ook geen goed. Die staan momenteel huizenhoog boven hun beurswaarde in de boeken en vroeg of laat moet KBC daarmee naar buiten komen. Tenzij er een wonder geschied zullen er enorme afschrijvingen moeten gebeuren. Daarvoor heeft KBC de middelen niet. Volgens De Tijd zit KBC op 27 miljard aan Belgisch staatspapier en voor in totaal 60 miljard aan Europese obligaties. Dit fenomeen treft natuurlijk niet alleen KBC; ook andere grote buitenlandse banken zitten daarmee in de knoei. Maar de Belgische tienjaarsrente wordt momenteel door speculatie de hoogte ingejaagd en dat doet vooral het eigen vermogen van inlandse banken, zoals KBC, hoegenaamd geen goed.

In haar weekendeditie heeft de Tijd het over de CDO’s van KBC (Collaterised Dept Obligations – de rommel waarmee de miserie in 2008 allemaal begon). Het zou gaan om 20,6 miljard euro. Meer dan de helft daarvan zou sinds 2008 gewaarborgd worden door de Belgische belastingbetaler. Ook deze last hebben Leterme, Reynders en consorten op onze schouders gedumpt: voorwaar geen prettig vooruitzicht voor ons allemaal.

Meer en meer wordt er dus gedacht aan een zeer noodzakelijke kapitaalverhoging voor wat Kris Peeters zo graag de Vlaamse bank noemt. Allerlei analisten schrijven over de problemen: ‘De financiële situatie van KBC is gespannen. Tenzij het economische en financiële klimaat stevig opklaart, zal KBC de terugbetaling van zijn staatssteun moeten uitstellen tot 2015 en/of meer activa verkopen,’ liet de Bank of America deze week weten.

Het is duidelijk dat de aandeelhouders zich grote zorgen mogen maken. Niet alleen is de koers de jongste weken de dieperik ingegaan, nog meer onheil komt op hen af. Wie zijn die aandeelhouders dan?
Op 31 08 2011 zat dat zo: KBC Ancora:23,0%, Cera:7,3%, MRBB:12,9%, other core shareholders:11,1%, Own KBC Group Companys:5,1%, Free float:40,6 % (Bron: www.kbc.com)
Op het eerste gezicht kan KBC rekenen op een grote groep ‘vaste’ aandeelhouders onder leiding van KBC Ancora. De Tijd schrijft dat die holding liefst 82,2 miljoen KBC-aandelen in de boeken heeft staan tegen een koers van 31,5 euro per aandeel (vrijdag kwam KBC uit op € 10,89 !). Bij De Tijd hebben ze ook zitten rekenen: “Als KBC Ancora de aandelen aan marktwaarde zou waarderen zou het zijn eigen vermogen zien ineenschrompelen tot minder dan 300 miljoen euro. De enige inkomstenbron van KBC Ancora zijn de dividenden van KBC. Ancora torst 593,5 miljoen euro schulden. Het is niet duidelijk hoe KBC Ancora een kapitaalronde van KBC zou kunnen volgen, als die zich zou voordoen.” De belastingbetaler is alvast standby.

deze bijdrage verscheen ook op www.openbarebank.be
 

take down
the paywall
steun ons nu!