Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Waarom ik vandaag mijn Belgische vlag heb uitgehangen?

zaterdag 21 juli 2012
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Ik ben normaal geen vlaggenloopster, geen Vlaamse, geen Belgische, geen Europese etc. Het vieren van een natie is mij vreemd, een vlag staat bij mij symbool voor oogkleppen, je verliest andere zaken uit het oog, je verliest voornamelijk de ‘Ander’ uit het oog.

Maar toch heb ik vandaag de Belgische vlag uitgehangen die ik van mijn grootvader gekregen heb. Dit om de volgende reden:

Deze Belgische vlag is voor mij een ‘solidariteitsteken’ geworden, het gaat mij niet om de verheerlijking van België, maar het is voor mij een signaal naar de buitenwereld dat ik het Vlaamse discour ‘arrogantie’ verwijt, net zoals het Franstalige discour vroeger deed.  De Vlaamse beweging heeft terecht mistoestanden aangewezen in, ‘gerecht, onderwijs etc.’. De vroegere Vlaamse denkers, die niet hebben gecollaboreerd (voor die andere kan ik geen begrip opbrengen), klaagden de ‘sociale mistoestanden’ aan die samenhing met de overheersing van de Franstalige elite. Bijvoorbeeld het Nederlands spreken zorgde ervoor dat je minder kans had om carrière te maken.

Een belangrijke 'rode draad’ dat van de geschiedenis naar het heden loopt, is dat dit alles ‘politieke machtsspelletjes’ zijn. De Waalse mijnwerker, staalarbeider etc. had die de bedoeling om de Vlaming een beetje te pesten en te overheersen met zijn Frans? Ik zie vooral politieke elites die een discour brengen van ‘wij tegen zij’, terwijl de politiek naar mijn mening niet moet verdelen, maar samenbrengen. Ook vandaag zien we hetzelfde spelletje terug, waarbij de Vlaamse beweging  (en andere partijen) niet meer focust op sociale mistoestanden (kijk hoe men de crisis in de schoenen van de gewone man schuift), maar met hun rug naar de toekomst staan, waarbij men focust op hun onverwerkt verleden met de Vlaamse onderdrukking door de Franse politieke elite. Het is net of ze die Franstaligen nog steeds een ‘lesje’ willen leren.

Ik kan mij niet vinden in dit discour, de wereld heeft een economische globalisering en culturele globalisering doorgemaakt. Op ‘cultureel’ vlak een goeie zaak, want ik noem me zelf een ‘wereldburger’, iets wat Bart De Wever niet graag hoort, hij vindt dit nogal identiteitsloos. Maar jezelf een wereldburger noemen hoeft niet in te houden dat je je natiegevoel moet verdringen, je kan je Belg, Vlaming voelen en tegelijktijd ook wereldburger zijn, zolang je je natie maar niet gaat verheerlijking en je beter gaat voelen dan anderen.

Op ‘economisch’ gebied heeft de globalisering heel wat miserie met zich meegebracht, bedrijven die naar lage loon landen vertrekken, Oost-Europese politiek die er voor zorgt dat hun burgers hier tegen een lager loon komen werken (bv. vrachtwagenchauffeurs, bouwvakkers etc.) en zo ons loonsysteem onderuit halen etc. De economische globalisering is er één van ‘willekeur’, waarbij de grote bedrijven hun macht vergroten, ten nadele van de kleine zelfstandige, de arbeider en het milieu.

Dit is wat de Belgische vlag voor mij de dag van vandaag betekend, het is een roep naar meer ‘menselijkheid’ in onze samenleving, een vraag om terug ‘tijd’ te hebben om te leven en ‘tijd’ om de ‘Ander’ weer te leren kennen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

7 reacties

 • door t.aerts op zaterdag 21 juli 2012

  ... waarin ik me goed kan vinden.

 • door Jan Dirckx op zondag 22 juli 2012

  Wat een schitterend stukje! Mooi in eenvoud!

  En inderdaad, meer België als tegengewicht voor het xenofobe egoïsme van het vlaemsch-nationalisme!

  L'Union fait la Force, Eendracht maakt Macht!

 • door DE SCHEPPER S.W. op maandag 23 juli 2012

  De Belgische vlag betekent voor mij openheid naar diegene die naast mij woont, waar ik solidair kan mee zijn. En daar wringt het schoentje bij vlaemsch nationalisme. De onderdrukte wordt verdrukker. (is wat sterk uitgedrukt, maar zeg het gewoon om maar te zien hoe dingen kunnen verkeren) Klagen en zagen, maar wel met een mooie wagen voor de oprit , een afbetaald huis.... graag wou ik aan je schrijven toevoegen, dat er heel wat vlamingen toen frans spraken om zich meer te voelen dan een ander en 1 op 5 mensen die in Wallonië wonen zijn van oorsprong vlaming.... en dan nog met al die invasies .... Maar de nationalistische bewegingen zien niet alleen solidariteit met onze waalse broeders als een probleem, ook Europa is in hetzelfde bedje ziek zeggen ze. En toch zal ik als wereldburger solidariteit hoog in het vaandel dragen. En als Bart de Wever dat niet graag hoort, wel dan is dat ook zo. Door solidariteit en sociale evolutie van de maatschappij hebben zijn grootouders , ouders hem de mogelijkheid gegeven te kunnen studeren. Dankbaar zou hij moeten zijn !! Dank je wel voor je warm artikel, maar er is een tendens in Vlaanderen waar ik mijn hart voor vast houd.

 • door Jan Dirckx op maandag 23 juli 2012

  N-VA bij monde van Grote Leider Bart De Wever zegt dat de deur voor ex-vlbl mandatarissen niét gesloten is.

  De maskers vallen verder af!

  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120723_130

  En dan dit nog:

  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120723_080

  Kan het nog duidelijker? N-VA is een typische vlaemsch nationalistische partij, diep geworteld in extreem rechts en de collaboratie. Uit op separatisme en ethnische zuiveringen! Ze hebben zelfs een dertienpuntenplan opgesteld om de migratie te beperken en de deportaties te regelen.

  Om hun taalgebruik te bezigen: Flandern erwache!!!

 • door Jan Dirckx op maandag 23 juli 2012

  N-VA gaat voluit voor het imigratiethema:

  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120723_00231709

  Moeten we nog meer weten Kameraden???

 • door SAMMIR op dinsdag 24 juli 2012

  Een mooi verwoordde verhandeling, verzuchting, en mijn gelijk gestemdheid, met uw visie, Daisy Bekaert,...

  LANG LEVE BELGIE NOOIT SEPARATISME NOOIT EEN REPUBLIEK VLAANDEREN GEEN VERDEELDHEID ,MAAR EENHEID

  UNIONISME, GEEN SEPARATISME

  LANG LEVE DE VAN SACHSEN CO-BURGHS

  LANG LEVE ALBERT II

  NOOIT DE ERKENNING VAN DE VLAAMSE REPUBLIEK

  NOOIT DE WEVER ZIJN GEZEVER

  NVA, MET AL MEER DAN 40 EX-BELANGERS, EEN VLAAMS BELANG BIS

  NVA IS STAATSGEVAARLIJK, VOLGENS VELE PROMINENTEN

  VIVE LA BELGIQUE, union fait la force, eendracht maakt macht

  VREDE EN "HARMONIE", IN BELGIE

  nooit meer RADICALEN, EXTREMEN, voor het zeggen,...

 • door vankrunkelsven Luc op dinsdag 24 juli 2012

  Ik hing geen vlag uit. Het zou bij mij ook niet zoveel volk zien. Ik ging wel kuieren doorheen de Nationale feestdag in Brussel. wat ik vroeger niet zou gedaan hebben. Het is ongeveer hetzelfde als wat jij treffend verwoordt met de Belgische driekleur uithangen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties