Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Het echte gezicht van Gouden Dageraad

woensdag 13 juni 2012
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Wegens een drukke agenda, is het me niet gelukt om de voorbije dagen iets te posten. En verdorie, er gebeurt het één en ander in Griekenland. U heeft het natuurlijk gezien, waar ook ter wereld u zat, zou ik er zelfs bij kunnen zeggen: perswoordvoerder van Gouden Dageraad Ilias Kasidiaris kreeg het op vorige week donderdag op zijn heupen in een praatprogramma ‘s ochtends vroeg, bij de verbale storm van SYRIZA-kandidate Rena Dourou en KKE-parlementslid Lianna Kanelli. Hij gooide zijn glas water over Dourou uit en gaf nadien Kanelli drie vuistslagen in het gezicht. Nooit eerder vertoond op Griekse TV, hoewel het niveau al wel jaren aan het afzakken is naar Jerry Springer-standaarden.

Het gedrag van Kasidiaris hoort natuurlijk niet thuis in een democratie. Na deze beelden stormde hij naar buiten, en deelde onderweg nog een paar rake klappen uit. Na het incident is er meteen een aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd. Sindsdien is de man spoorloos. Normaal gezien heeft de politie 48 uren de tijd om hem te vinden, maar ze zijn er nog steeds niet in geslaagd. Toevallig is dat niet: het is wel meer gezegd dat Gouden Dageraard en de politie nauw samenwerken (de politie is Gouden Dageraad maar al te vaak dankbaar dat ze kanstanjes uit het vuur halen in probleemgebieden met vooral veel immigranten).

Een kiezersprofiel heeft ook aangetoond dat vele politieagenten voor Gouden Dageraad hebben gestemd op 6 mei. De kans dat Kasidiaris dus zal worden gevat, is nihil. Het is van belang om even stil te staan bij de reacties op dit incident. Ja, het is een feit dat Gouden Dageraad zijn ware gelaat heeft getoond en dat dit ons niet mag verwonderen. Maar tegelijk zijn er heel wat Grieken die officieel en officieus de vuistslagen van Kasidiaris toejuichen. Ze vonden dat het de verdiende straf was van Lianna Kanelli. En dan vraag ik me af: waarom? Kanelli kan best wel een luis in de pels van vele zijn, en ze heeft een heel scherpe tong. En ja, ze kan misschien ook wel een taaie tante en lastige dame zijn, maar dit toch geen reden om haar in het gezicht te slaan? Er zijn al facebookgroepen die de man verheerlijken. Zo’n mangkas is hij toch niet, gezien hij zich verschuilt. Ondertussen is hij nog wel te zien in een verkiezingsspotje van Gouden Dageraad, dat we deze dagen nog te zien krijgen in aanloop naar de verkiezingen van volgende zondag.

De echte kwestie voor mij, is echter het feit dat men deze neo-fascist samen met Lianna Kanelli in een studio uitnodigt. Je weet dan als programmamaker vooraf dat dit geen beschaafde politieke dialoog zal opleveren. Dat is natuurlijk ook de bedoeling, want bijna alle Griekse TV-zenders zijn uit op sensatie. Dit keer ging het wel verder dan men had voorzien, maar nu speelt de presentator van het programma in kwestie de heilige door te zeggen dat het niet zijn bedoeling was om een conflict uit te lokken. Laat me niet lachen. Het is gewoon het niveau van de Griekse politieke praatprogramma’s.

Nog een laatste opmerking. Bekijkt u de reactie van de man in het filmpje met het witte haar. Dat is ex-minister van Binnenlandse Zaken Pavlopoulos; hij die Athene liet branden in december 2008, en ook de architect van de kieswet die aan de winnaar van de verkiezingen een bonus van 50 zetels toekent. In een verklaring na de feiten, zei hij dat alles zo snel gebeurde, dat hij geen tijd had om te reageren en dat hij anders wel eens zou laten zien hebben wie de baas was. Pavlopoulos zit aan de tafel met een indolentie die enkel wordt overtroffen door Kostas Karamanlis.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door Mysjkin op donderdag 14 juni 2012

  "De echte kwestie voor mij, is echter het feit dat men deze neo-fascist samen met Lianna Kanelli in een studio uitnodigt."

  Neofascist is nog licht uitgedrukt, Gouden Dageraad is een partij van onvervalste Neonazi's!

 • door Polle1976 op donderdag 14 juni 2012

  Dat men die man in een studio uitnodigt vind ik net een goede zet. Goude Dageraad heeft veel stemmen gehaald bij de laatste verkiezingen, en net zoals bij ons op zwarte zondag zullen dat vooral proteststemmen geweest zijn. Bij ons vloog het Blok in een cordon en werd zo nog extra in de underdogrol geduwd die ze zo graag hebben, in Griekenland geeft men die mensen de 'kans' hun ware aard te laten zien. Ook al worden er dan facebook groepen opgericht voor die geweldenaar, daarop moet je niet focussen. Wees gerust dat de modale Griek die deze beelden gezien heeft anders reageert en velen zich waarschijnlijk gaan schamen omdat ze voor zo'n partij gestemd hebben.

 • door paul b op donderdag 14 juni 2012

  Ondertussen heeft deze nazibruut klacht ingediend tegen Dourou en Kanelli wegens ... belediging. Op die manier tracht hij zich in de slachtofferrol te wurmen, de klassieke strategie van extreem-rechts van Mussolini tot Breivik.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties