Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Zand in de ogen?

woensdag 29 februari 2012
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Een week lang gonsde het van de geruchten. Een Grieks parlementslid zou 1 miljoen euro naar een Zwitserse rekening hebben versast. Een hele week lang werd er een komedie opgevoerd in het Griekse parlement wie dat wel zou zijn. En dat de boosdoener zich bekend zou maken. Minister van Financiën Venizelos ging zelfs zo ver om een lijst op te stellen van parlementsleden die 100.000 euro of meer naar het buitenland hadden versast. Niet dat zoiets illegaal is, maar het zou niet ethisch zijn in een periode waarin de Griekse banken cash nodig hebben en waarin de Grieken wordt opgeroepen om hun geld terug naar Griekenland te brengen.

En gisteren kwam de aap uit de mouw. De voorzitter van de partij "Democratische Alliantie", Dora Bakoyianni, had een telefoontje gekregen van de parlementaire onderzoekscommissie dat het om haar man ging.

U kent Dora Bakoyianni, née Mitsotaki, misschien wel. Dochter van de stichter van 1 van de 3 grote politieke dynastieën stapte ze in de politiek nadat haar eerste man, Pavlos Bakoyiannis, was vermoord door de terroristische organisatie 17 November. Ze is nog burgemeester van Athene geweest, en minister van Buitenlandse Zaken onder premier Karamanlis.

Ze heeft het onderspit moeten delven tegen Antonis Samaras in de strijd om het partijvoorzitterschap van Nea Dimokratia en is nadien uit die partij gezet. Sinds ze haar eigen partij heeft, stelt ze zichzelf voor als een zeer proper politicus, iemand die helemaal niets te maken heeft met de praktijken uit het verleden. Erg geloofwaardig komt ze daar niet bij over.

Bleek nu dat haar man, een reder, 1 miljoen euro in cash had gekregen na een geslaagde periode op de beurs van New York. Dat geld parkeerde hij niet in Zwitserland, zoals werd gefluisterd, maar wel op een rekening in het Verenigd Koninkrijk. Hij zou het geld aanwenden om een boot te kopen.

Bakoyianni fulmineerde gisteren en zette in de verf dat er niets onethisch was aan de hele operatie. Wettelijk is er niets mis mee. Ethisch gezien ... daar kan over gediscussieerd worden.

Maar de timing van de hele zaak is merkwaardig: gisteren zijn de zwaarste besparingsmaatregelen uit de Griekse geschiedenis gestemd, zonder dat daar een haan naar kraaide. De vermindering van het minimumloon met 22% (32% voor jongeren onder de 25) is nu wet geworden. Ook in de pensioenen wordt weer gesneden; allemaal legaal ondertussen.

En wij waren zo dom om ons bezig te houden met dat armzalige miljoentje van de rijke man van de rijke Bakoyianni...

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door froels op zondag 4 maart 2012

    Het doel van zo'n kwakkels is de aandacht te focussen op iets wat helemaal niet relevant is in de Griekse crisis. De boodschap is "de Grieken zelf zijn de schuld, ze halen hun geld weg". Regelmatig hoor ik experten uitleggen dat "de" GRIEKSE POLITICI er een potje van gemaakt hebben, kijk nu eens naar die sociale achteruitgang, de stakingen en brandstichtingen...De ware feiten zijn, dat het IMF, de EC en de ECB de verplichting opleggen aan de Griekse regeringen (eerst de socialisten, nu de regering van nationale eendracht) deze asociale maatregelen te nemen. WIJ in de EU zijn de beslissers, niet de Grieken die met het mes op de keel moeten knikken. Opnieuw bewijzen de commerciële media hoe ze de publieke opinie afleiden van de belangrijke feiten naar onnozele fait-divers. Hoe zou dat komen? Complot? Neen, media zijn gewoon winstgevende bedrijven zoals banken en modehuizen; het is niet hun bedrijfsbelang van de Griekse socialisten en vakbonden te verdedigen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties