Ethische bh’s uit Tunesië
Tunesië, Van de Velde, Kondar -

Ethische bh’s uit Tunesië

woensdag 27 maart 2013 22:48
Spread the love

In de marge van het Wereld Sociaal Forum (WSF) bezochten een aantal ACV-ers vandaag de Tunesische vestiging van het Belgische lingeriebedrijf VAN DE VELDE (Marie-Jo) in Kondar. Een bedrijfsbezoek dat hier helemaal op zijn plaats is. VAN DE VELDE heeft namelijk een SA8000 certificaat. Zeg maar een erkend ‘sociaal label’. Daarvoor wordt er 6-maandelijks een audit uitgevoerd die het bedrijf doorlicht op basis van de 9 IAO-doelstellingen die elk zeer specifieke sociale doelstellingen definiëren. De twee fabrieken in Tunesië worden aan dezelfde normen onderworpen en hebben ook bepaalde specifieke afspraken. In de fabriek in Kondar, op 140 km van de hoofdstad Tunis werden we tewoord gestaan door Peter Bynens, de Limburgse directeur van het lingeriebedrijf in Tunesië.

Anders gedelocaliseerd

Niet anders dan in de rest van de Belgische confectiesector delocaliseerde VAN DE VELDE geleidelijk de productieactiviteiten naar lagere loonlanden. Op vandaag is 100% van de productie gedelocaliseerd. Maar wat speciaal was aan VAN DE VELDE is het feit dat er ondanks de delocalisatie geen arbeidsplaatsen sneuvelden in België. Integendeel, het bedrijf bleef ook groeien in Belgie. Een 500-tal arbeidsplaatsen zitten stevig verankerd in het Oost-Vlaamse Schellebelle. In het Belgische hoofdkwartier blijft het ontwerp, de voorbereiding, de kwaliteitscontrole en de distributie.

Ethisch gecertifieerd

Het was begin 2000 toen het ACV voor het eerst aan de onderneming vroeg of zij de mogelijkheid wilden bekijken om voluit te gaan voor een ethisch en sociaal label. Het was voor de onderneming een wat  “vreemde vraag” omdat zij er vanuit gingen dat ze sowieso altijd oog hadden voor etische kwesties. Daar waren ook bij het ACV niet meteen grote twijfels over. Maar wij zouden een officialisering via een internationaal certificaat toch wel een meerwaarde vinden. Na een tijdje engageerde VAN DE VELDE zich om een SA8000 certificaat na te streven.

Wat betekent het SA8000-certificaat voor de werknemers in Tunesië?

Een kennismaking met de twee productiebedrijven leerde ons dat gedelocaliseerde productie niet altijd synoniem hoeft te zijn met onmenselijke arbeidsomstandigheden en uitbuiting. We zagen een mooi bedrijf met een doordacht personeelsbeleid dat kansen geeft aan vooral jonge Tunesische arbeidsters. Vorming en opleiding vormen hierin een belangrijk onderdeel. Maar ook loonafspraken die hoger liggen dan de lokale sectorale cao’s of een kortere dagelijkse arbeidsduur  (-1 uur) gedurende 12 maanden na de bevalling, enz…

De Tunesische revolutie  

Uiterst boeiend was de getuigenis van de lokale directeur over de revolutie die Tunesië sinds 14 januari 2011 op zijn kop zette. Het was een spannende periode voor de bedrijven in Tunesië. Ook vandaag blijft de situatie moeilijk, spannend, onvoorspelbaar… Niettemin is de aanwezigheid van diezelfde bedrijven van levensbelang voor de verdere ontwikkeling van het democratiseringsproces.   

Onze impressie

In combinatie met de andere bezoeken en contacten (bij de Belgische ambassadeur, Tunesische vakbonden, Arabische sociale organisaties op het forum…) heeft dit bedrijfsbezoek volwaardig bijgedragen aan het totaalbeeld dat we van Tunesië willen opdoen.

Carl De Clercq

ACV-CSC METEA

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!