Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Staatssecretaris te veel

De afgelopen dagen was er in de media veel te doen over staatssecretaris Elke Sleurs en haar bevoegdheidsverlies. Na een herschikking moest de superstaatssecretaris van de N-VA haar bevoegdheid van strijd tegen fiscale fraude afstaan aan partijgenoot en minister van financiën Johan Van Overtveldt. Dat ze niet langer jacht mag maken op fiscale fraudeurs werd in de media gepercipieerd als een fameuze degradatie.
dinsdag 26 mei 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Elke Sleurs (N-VA)

Niettemin blijft Sleurs bevoegd voor armoedebestrijding, gelijke kansen, personen met een beperking en wetenschapsbeleid. En ze kreeg er op 21 mei grootstedenbeleid bij. Alles bij elkaar betekent dat nog steeds een zeer rijk gevulde portefeuille en een druk bezette agenda voor een staatssecretaris.

Ik stel me meer vragen bij het functioneren en de bevoegdheid van de staatssecretaris, die zich in het buitenland nog steeds lijkt te verkopen als minister, Pieter De Crem, slechts bevoegd voor buitenlandse handel. 

Niet staatssecretaris Pieter De Crem, maar wel premier Charles Michel en vicepremier Kris Peeters waren onlangs op buitenlandse handelsmissie in Japan.

Dit tot grote ergernis van Vlaams viceminister-presidente Liesbeth Homans en Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Buitenlandse handel is deels ook een regionale en dus Vlaamse bevoegdheid, in handen van Geert Bourgeois. Indien zowel Peeters als Bourgeois buitenlandse handel promoten waarom is er dan nog een derde speler nodig ?

Het moge duidelijk zijn dat een federaal staatssecretariaat voor buitenlandse handel volstrekt overbodig en geldverslindend is, een cadeautje zowaar voor ‘secretary of state’ Pieter De Crem die lustig op reis kan vertrekken zonder veel verantwoording af te moeten leggen aan het parlement.

De (centrum)rechtse federale regering had het goede voorbeeld kunnen stellen door ook consequent te besparen in de eigen rangen en instellingen. Tegenover de besparingsinspanningen die ze oplegt aan Belgische burgers had de federale regering het mes kunnen zetten in een overtollig staatssecretariaat voor buitenlandse handel, alsook in onbetekenende en al te dure gecoöpteerde senatoren.Wouter Hessels
Docent RITCS Brussel

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Carlos Pauwels op dinsdag 26 mei 2015

    Of er één staatssecretaris te veel is weet ik niet. Er zijn er misschien wel veel te veel. En een staatssecretaris voor fiscale fraude is er zeker een te veel. Bevoegdheden moeten niet gesplitst worden, maar juist gebundeld worden. En niet die voor fiscale fraude alleen. Dit is gewoon een manier om postjes te verdelen. Dit is een besmettelijke ziekte waar alle regeringen aan lijden. We hebben ook nog wat regeringen te veel en ook nog een senaat en wat provincies. Ga daar eens met de grove borstel door en er is geen taksshift meer nodig.

    • door ria aerts op woensdag 27 mei 2015

      Het lijkt mij ook praktischer om fiscale fraude niet samen te voegen met armoedebestrijding en mensen met een beperking. Daar zul je niet veel overlapping vinden, denk ik. Financiën daarentegen. Of er te veel staatssecretarissen zijn doet weinig ter zake, vind ik. Volgens mij kunnen er niet genoeg zijn. Al deze bevoegdheden hebben een volledige en geen gedeelde aandacht nodig.

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties