Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Open VLD wil bouwstop sociale woningen in Brussel-Stad.

woensdag 4 april 2018
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Voldoende openbare huurwoningen kunnen wegen op de evolutie van de huurprijzen in een stad. Dat aandeel zou volgens VLD-cijfers vandaag bijna 1/3 zijn in de Brusselse vijfhoek. Ten gronde: hoe wil de VLD de huurprijzen en het aanbod in Brussel dan wel aantrekkelijk houden voor de Brusselse huurder? En als liberalen allicht ook voldoende lucratief maken voor de private verhuurmarkt? Uiteraard vormt die evolutie van de huurprijzen ook de structurele basis voor de vraagprijs bij de verkoop van woningen.

Toch niet enkel door een bouwstop voor sociale woningen? Sociale woningen met hun inkomensgerelateerde huurprijs zijn een gans ander verhaal. Is de bouwstop op basis van 1/10 sociale woningen in de stad Brussel verantwoordbaar voor de huidige bevolkingssamenstelling?

Waarom worden de cijfers hier gemengd en wordt er niet uitgegaan van een verschillende beleidsdoelstelling voor openbare huurwoningen van stad & OCMW en voor sociale woningen? Maar de noodzakelijke capaciteit aan sociale huisvesting op de woningmarkt is natuurlijk mede afhankelijk van de evolutie van reguliere huurprijzen. En die huurprijzen zijn zelf een belangrijk element in de stadsvlucht van jonge Brusselaars.

 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.