Uit de veertiende editie van de Giesbaergske Koleuren Gazette

Bio-boeren in Geraardsbergen: Terug naar de oerprei

woensdag 29 april 2015 09:12
Spread the love

In de veertiende editie van de Giesbaergske Koleuren Gazette hadden we een gesprek met Henk van Rechem, bio-boer bij zelfplukboerderij ‘Erwtjes & Knollen’. Dit socio-ecologisch concept is opgestart in het Hof van Lier even boven de dorpskom van Zandbergen (Geraardsbergen).
In onze volgende editie praten we verder over de beoogde gemeenschapsvorming met initiatiefnemer Graaf de Lalaing.

Met het paard als rode draad werd in juni 2014 de zelfplukboerderij ‘Erwtjes & Knollen’ opgestart in de hoeve van het grafelijk domein de Lalaing. Even boven de dorpskom van Zandbergen voorziet het Hof van Lier in stallen voor de paarden en 1,5 hectare akkers voor bio-landbouw.
‘We hopen volgend jaar in de lente ook de B&B te kunnen opstarten’. Bioboer Henk van Rechem was in zijn vorig leven consultant in Brussel. Het fileleed was hij kotsbeu en na een gesprek met graaf De Lalaing over biolandbouw, beslisten de twee om zich volop in te zetten voor dit nieuwe ecologische concept.

Graaf De Lalaing wil met het initiatief inzetten op gemeenschapsvorming in en rond Zandbergen. Naast het ecologische, is hij ook begaan met het sociale aspect van het vooruitstrevend project.‘We bouwen een kleine paardenmanège waarin we diervriendelijk omgaan met de paarden. Trainingen voor wedstrijden komen hier niet aan bod.’Het grootste paard, Odiff genaamd, wordt ingeschakeld voor het werk op de akker. Doordat het om kleinere akkers gaat is dat perfect haalbaar. De stal zal nog uitgebreid worden. Bijkomende bedoeling van de manège is om leren om te gaan met de dieren, vooral naar kinderen toe.‘Ruiters zullen kunnen gebruikmaken van het kasteelpark en de omliggende bossen. Door te paard de natuur in te gaan, kan je meer toegang krijgen: andere dieren worden er niet zozeer door afgeschrikt.’

Vandaag en morgen‘Met paarden ben ik al 30 jaar actief. En voor bio heb ik het altijd gehad. Toen leerde ik CSA, Community Supported Agriculture, kennen en voilà: ik was vertrokken. Ook mijn rebelse creativiteit heeft me daartoe aangezet’ (hij schuddebuikt van het lachen).CSA staat voor landbouw gedragen door de gemeenschap. Deelnemers dragen bij tot de werkingskosten van het ecologisch landbouwbedrijf en krijgen in ruil hun deel in de oogst. Tegelijk krijgen ze voeling met de natuur en gezonde voeding. Een bewuste keuze voor de huidige en latere generaties.‘We vervangen de tractor door het paard -zoals dat vroeger gebeurde. Daardoor dragen we actief zorg voor landbouw en milieu.’

Versgeplukt‘Met de zelfplukboerderij leggen we de nadruk op de korte keten: je komt de groenten plukken om meteen te verwerken. Verser kan het niet. Dus hebben we ook geen frigo’s nodig en zijn we niet afhankelijk van de veilingen waar de prijs bepaald wordt door de supermarkten.’ Vroeger kon je als leverancier nog voorwaarden stellen aan deze winkeltempels. Heden ten dage heet het dat de winkelkeizers dat gewoonweg opleggen aan wie aanlevert. De doodsteek voor veel bioboeren die niet meer kunnen concurreren met groothandelaren in groenten.De Zandbergse bioboeren willen inzetten op uitzonderlijke en ook uitgestorven groenten, zoals de oerprei. Als heel oud groentenras is dat de voorloper van de prei en de ajuin zoals wij die nu kennen. In totaal zal het Hof voorzien in 65 verschillende soorten groenten en kruiden per jaar. Over ruim drie weken (afhankelijk van het weer) kunnen de eerste slaplanten geoogst worden.Er komen geen pesticiden of sproeistoffen aan te pas. ‘De enige bestrijding gebeurt met netten om de vogels weg te houden en schoffelen met paard Odiff tegen het  onkruid, zoals dat vroeger de gewoonte was.’

LekkerderOp vraag wordt er ook een tunnelserre aangebouwd. ‘Daar zullen we tomaten en paprika’s kweken zodat we nog langer in verse groenten kunnen voorzien. In de serre zullen we insecten enkel met insecten bestrijden, om eveneens volledig bio te zijn.’‘Via de website geven we aan wat oogstbaar is en dan kunnen deelnemers zelf komen plukken. Maar alleen al door dat contact met de natuur smaken de groenten op je bord anders (hij lacht).’Als instapcadeau ontvangen inschrijvers een potje zelfgemaakte pesto van daslook. ‘Graaf De Lalaing is de daslook zelf gaan plukken op zijn domein. Hij zocht er het juiste recept voor en nu kunnen we een eerste bio-gerecht meegeven aan mensen die inschrijven. En pesto van daslook, dat smaakt helemaal anders dan wat je in de supermarkt koopt!’.Door in te schrijven op de zelfplukboerderij kan je een heel jaar genieten van zelfgeplukte biogroenten. ‘Om de prijs te bepalen, hebben we onze dagelijkse bio-inkopen opgeteld, wat neerkomt op ongeveer 19,25 euro per week. Daarom hebben wij onze prijs zo gesteld dat je voor 15 euro per week elke dag verse biogroenten op je bord hebt.’ (WiSch) 
Alle info over de zelfplukboerderij op www.erwtjesenknollen.be
Voor wie wil kennis maken het concept:
Op 1, 2 en 3 mei is er nog een opendeur-weekend, met tekst en uitleg over de werking en toekomstige plannen van ‘Erwtjes & Knollen’.

Bron: Giesbaergske Koleuren Gazette nr. 14, online leesbaar op www.giesbaergskekoleurengazette.be

take down
the paywall
steun ons nu!