Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

ARCO

In verband met de ARCO-problematiek verschijnen, naar aanleiding van het zomerakkoord, in de media allerhande verhalen het ene al wat geloofwaardiger dan het andere.
woensdag 25 juli 2018
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

De personen die in het bezit zijn van de arco-deelbewijzen zijn meestal kleine spaarders. Het zijn zeker geen speculanten zoals “echte” aandeelhouders kunnen zijn.

Het waardepapier of moet ik vandaag zeggen waardeloospapier is beperkt in bedrag per persoon, op naam, enkel inwisselbaar bij de uitgever en dit over een beperkte periode van het jaar. Allemaal elementen die het verschil met echte aandelen aantonen.

De keuze van het toenmalige ACW om Arco te laten opgaan in Artesia en later Dexia werd ingegeven door de toenmalige tijdsgeest. In de bankwereld leefde de idee dat er in België en misschien zelfs in West-Europa nog alleen plaats zou zijn voor een 4-tal grootbanken. Het kleine BAC, de bank van de christelijke arbeidersbeweging, koos ervoor om haar bank te laten opgaan in Dexia. De bank waar ook de overheid zaken mee doet. Een bank waar ook de staat de steden en gemeenten mee werken moest wel veilig zijn.

De geschiedenis leert ons dat dit een zeer ongelukkige en foute keuze was. Men kan zeggen dat het achteraf makkelijk is om deze uitspraak te doen maar ook ideologisch was dat een verkeerde optie want een coöperatieve hoort bijna per definitie niet thuis in de grootbankwereld.

De neergang van de bankwereld was ingegeven door puur risicovol winstbejag. Op amper één avond werden de banken door ons allen gered. Nu betalen we nog altijd extra intrestlasten op de door de redding gestegen staatsschuld. In de publieke opinie hoor ik weinig over het feit dat de redding met geld van de belastingbetaler gebeurde. Het gaat nochtans om miljarden. De tegemoetkoming voor de Arco-coöperanten is een veel kleiner bedrag ongeveer 0.6 miljard op te hoesten door de belastingbetaler. Hier ontstaat dan commotie rond. Blijkbaar is een arbeiderscoöperatie minder belangrijk dan een grootbank.

Of de belastingbetaler moet betalen is een andere pertinente vraag? Mijns inziens zou dat niet mogen en moet van de grootbanken die de crisis veroorzaakten geeist worden om tussen te komen en dit niet voor 40 % van de inleg maar voor het volledige bedrag.

Het privatiseren van Belfius als pasmunt gebruiken is er helemaal over. Als we als burger impact willen hebben op de economie is het belangrijk dat we een bank hebben om toch nog één van de weinig overgebleven economische hefbomen in handen te houden. Een belangrijke openbare speler kan binnen een concurrentiële markt een trendzetter zijn. Een openbare bank kan zich permitteren alleen bezig te zijn met de basisactiviteiten van de bankwereld nl  sparen en krediet verlenen.

De NV-A zou liefst hebben dat alle partners van de christelijke arbeidersbeweging moeten bijdragen, op die manier vernietigt men de grootste speler in het sociaal middenveld en verdwijnt een dam tegen het liberalisme en tegen de splitsing van de sociale zekerheid en het land.

Foute keuzes maken is helaas inherent aan het mens zijn.

Een geleerde les is …..Werknemers en hun organisaties blijf ver weg van het volkskapitalisme.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.