Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

CD&V weldra Christen Democratisch en Volks ?

dinsdag 29 november 2016
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Op het CD&V-congres verbleekte de V van Vlaams.

De mogelijkheid tot herfederalisering van bepaalde bevoegdheden werd voorzichtig maar met een overweldigende meerderheid in de congrestekst geloodst.

Een overwinning van het gezond verstand. Binnen een zeer klein land verschillende milieunormen hanteren, de snelheidsborden op de gewestwegen diversifiëren, het kindergeld afhankelijk maken van de regio met problemen voor nieuw samengestelde gezinnen met partners van verschillende taalrol. In een rivier die de taalgrens volgt kiest een verstandige vis de waterkant langswaar de visvangst nog niet geopend is. Al deze voorbeelden krijgen we aan het buitenland niet uitgelegd.

Die Vlaamse V was ingegeven door de mantra splitsen, splitsen zonder na te denken over de consequenties hieraan verbonden. Vandaag maken we hetzelfde mee met besparen besparen zonder na te denken over het negatieve effect op de samenleving.

Het verbleken van de V is er volgens professor Maddens gekomen onder druk van Beweging.net ( De Morgen 22/11) , deze NV-A-professor ziet hierin de stijgende invloed van de arbeidersbeweging binnen een partij die haar rechter vleugel kwijt gespeeld is aan de NV-A en Open VLD.

Een vraag die ik aan Maddens zou stellen is : als die werknemersinvloed binnen deze centrumpartij zo groot is , waarom bestaat deze regering dan nog?

Ik wil positief blijven, als de Vlaamse V zou verdwijnen om plaats te maken voor de V van volks dan krijgen we een positief verhaal. Die V stond bij de CVP trouwens symbool voor het samenbrengen van mensen.

Misschien kan Wouter Beke al beginnen om de traditionele  Vlaamse Leeuw aan het einde van het congres te schrappen. Dat lied hoort thuis bij fascistische organisaties en naar mijn aanvoelen niet binnen de christendemocratie.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

5 reacties

 • door Carlos Pauwels op dinsdag 29 november 2016

  Ik lees daarnet dat nieuw onderzoek aantoont dat Brussel en Wallonië het nieuwe Griekenland zijn geworden en niet meer te redden zijn. Men heeft het o.a. ook over 8 miljard euro transfers vanuit Vlaanderen naar Wallonië. Hallo CD&V? Ik lees dat in een economisch getinte nieuwsbrief waarop ik ingeschreven ben en die ik regelmatig ontvang.

  • door antbover op woensdag 30 november 2016

   Ja , altijd weer over die transfers. Willen wij eens spreken over de transfers van bedrijven binnen ons belastingregime ? Miljarden gaan terug naar ondernemingen en bijgevolg betalen die bijna niks aan het sociaal leven. De walen doen alles verkeerd en de Vlamingen betalen. Komaan zeg , welke mantra's wil je nodig horen in het belang van " bepaalde politieke partijen". De opdeling van België is zonder meer een miskleun , omdat dat handenvol geld kost , betaald door u en ik , de belastingbetaler , en dat in ht voordeel van al onze ministers , al onze deelregeringen , enz... België , het land van de politieke winst , winst voor alle zakkenvullers , en dat op de nek van alle anderen. Al eens dat kostenplaatje bekeken ? Als ik van u was zou ik dat maar eens doen.België , HET land van de zakkenvullende politici. Terug naar een Belgische regering zou ik zo zeggen . Dat grapje van " separatisme " is mij te duur als ge ziet welk geknoei daarrond plaatsvindt.

  • door Willy Verbeek op woensdag 30 november 2016

   Wanneer men de transferts zou berekenen per provincie dab zijn het Vlaams en Waals Brabant die de rijksten zijn en dus logischerwijze betalen voor Brussel en de acht andere provincies. Transferts tussen regio’s en provincies zijn in feite een foute benadering. Er zijn transferts van werkenden naar gepensioneerden van gezonden naar zieken van werkenden naar werklozen van goedverdiners naar minverdieners en daar is niks mis mee

 • door Philippe Desmet op woensdag 30 november 2016

  Beke legt de congresbesluiten naast zich neer omdat ze hem niet aanstaan. Democratisch? Nee maar tsjeverig natuurlijk wel. De CD&V is al lang geen zelfstandige partij meer maar een aanhangsel van de NVA die enkel nog lippendienst bewijst aan het sociale. Dat Leemans de carrière van Peeters blijkbaar belangrijker vindt dan het welzijn van de 1,7 miljoen leden zegt heel veel over het ACV. IK ben er na meer dan 30 jaar lidmaatschap dan ook uitgestapt.

 • door indigolight op dinsdag 6 december 2016

  Even recapituleren. De CD&V profileerde zich voor deze regering als centrumgericht met focus op het gezin en de waarden van de Vlaming (Christelijke cultuur; verlichting; sociaal weefsel; etc). Dan had CD&V als 'verantwoordelijke' partij tweemaal de macht genomen, een keer met de PS en nu met NV-A.

  Deze regering wordt niet voor niets de kamikaze-regering genoemd, opgebouwd door relatief nieuwe politici die bij de NVA aangeworven werden na hun grote verkiezingsoverwinning. De CD&V heeft haarzelf met deze regering verraden. Zij hanteert een gespleten persoonlijkheid waar ze in de communicatie nog steeds een hoge aaibaarheidsfactor verkondigt als dé familiepartij, weze het niet dat haar daden spreken van machtsgeilheid in een geglobaliseerde samenleving waar de elite de macht overgenomen heeft. Als trouwe marionet heeft zij mee de agenda doorgevoerd tegen de middeklasse, tegen Vlamingen en tegen de gezinnen.

  En nu voor de verkiezingen, zie je het al van ver: de schade beperken met propaganda dat mooipraterij is op haar best, manipulatie op haar slechtst. Persoonlijk kots ik van deze regering haar schijnheiligheid, op de camera, in haar boodschappen, maar vooral van haar daden (9.5 miljard besparen en illegaal zoals de maffia zonder rekenschap versluizen).

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties