about
Toon menu

Links moet resoluut de kant van het volk kiezen voor het telaat is

woensdag 15 juli 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

De gebeurtenissen in Griekenland blijven al degenen die  ijveren voor sociale rechtvaardigheid beroeren. Hoe een volk wordt gestraft omdat hun overheid geleid door traditionele partijen niet goed functioneerde tart elke verbeelding. Wanneer in ons land de pensioenleeftijd op 67 gebracht wordt en daardoor onze zorgkosten exponentieel stijgen is dit dan de schuld van het volk? Neen denk ik , zo is ook een slechtwerkend belastingsysteem met vele ontsnappingsroutes niet de schuld van het volk.

De Grieken kozen voor verandering , in tegenstelling met bij ons , een sociale verandering. De Duitse banken zeggen dat dit niet kan en leggen de strop om de hals van elke Griek.

Deze situatie moet ons als democraten zorgen baren. Stel dat morgen in Spanje en Italië zeer sociale partijen aan de macht komen dreigen ook daar problemen. Sociale partijen zijn er immers van overtuigd , hierin gesteund door belangrijke economen, dat een strikte begrotingskoers nefast is voor de economie en voor een sociale samenleving. Als Europa ook tegen die landen neen zegt dreigt de chaos.

Rechtse nationalistische partijen gaan dit proberen te recupereren met een anti-Europa-campagne. Links moet zich organiseren en dit niet toelaten. Sociale partijen moeten benadrukken dat het volk enkel baat heeft bij internationale solidariteit. Het feit dat Hitler zijn macht bouwde op een getreiterd volk na de eerste wereldoorlog moet een waarschuwing zijn voor de sociale bewegingen om resoluut de kant van het volk te kiezen, tegen het kapitaal, voor het te laat is.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

2 reacties

  • door dan maertens op donderdag 16 juli 2015

    Het volk heeft gesproken (met een 61 % meerderheid)... en ik ken mar één iemand die dit mandaat ondemocratisch naast zich neerlegde en de volgende morgen, niet het volk maar de vertegenwoordigers van de oude pro-austeriteitspartijen bij zich riep... Zoals steeds in de geschiedenis als een revolte van de kleine man in de kiem gesmoord moet worden... Van een dergelijk "socialisme" verlos ons heer...

  • door Yvon Princen op vrijdag 17 juli 2015

    Een strikte begrotingskoers hoeft geen dogma te zijn. Langs de andere kant denk ik niet dat in Griekenland de eerste 5 maanden onder Syriza alle sociaal aanvaardbare kanalen benut zijn om de inkomstenzijde van de begroting op te krikken. Hoeveel heeft de Grieks-orthodoxe kerk bijgedragen? Hoeveel hebben de oligarchen bijgedragen? Hoeveel heeft het militair apparaat bijgedragen? Hoeveel achterstallige belastingen zijn er in de staatskas gestort? Hoeveel is er van de zwarte economie in de reguliere economie terecht gekomen in die periode?

    Is er niet te veel gegokt op populisme, nationalisme, schuldherschikking, enz. en onvoldoende geprobeerd de middelen die de Grieken in Griekenland zelf konden vinden in de reguliere staatskas en economie te krijgen zonder één iemand van de armere bevolkingslagen te treffen? Is men niet veel te zacht geweest voor de in vorige paragraaf opgesomden die "te veel" middelen hadden vanaf dag één?

    Het antwoord op deze vragen vertelt ten dele hoe een nieuwe poging van een sociaal overtuigde beweging in de eurozone meer succes zou kunnen hebben want iets minder onderworpen aan het egoïsme van de machtige geldschieters die wurgen als de staatskas steeds leger raakt. Diegenen waar je iets over te zeggen hebt en die kunnen bijdragen moet je niet sparen maar vanaf dag één hun deel, dat trouwens minstens gedeeltelijk onterecht en door een vorm van diefstal in hun handen terecht is gekomen, laten bijdragen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties