Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Een links kartel NEEN, een linkse coalitie JA

maandag 11 mei 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Het links front werd rond 1 mei nogal simplistisch benaderd. Men telt GROEN en SP-A samen en ambieert de 30 %. Ik zou daar de 5% ambitie van de PVDA kunnen aan toevoegen en daar bovenop 60 % van de CD&V stemmen ongeveer 12 % dan kom ik aan 47% dit is in zetels de absolute meerderheid.

Kartels hebben bewezen dat ze meestal een kortstondig bestaan kennen , hun succes is beperkt in de tijd.

Beter laat men iedereen zijn eigenheid bewaren en samenwerken( coalities) rond zeer concrete punten. Een kartel van de zeer ruime linker zijde met één programma zou een onbevredigend resultaat opleveren voor alle partners.

Rechts heeft het op dat vlak makkelijker, je laat de rijken meer verdienen en geeft de schuld van alle miserie aan kansarmen, vreemdelingen en werklozen.

Aan de linkerzijde is alles minder evident.

Alle partijen behalve de PVDA stellen de vrije markt niet in vraag.

De socialisten en de linkse christendemocraten hebben een sterk contact met de werknemers . Op dit vlak is de PVDA een concurrent van beiden, zij hebben intense contacten zowel met de groene als de rode vakbonders.

De GROENen zijn de koplopers inzake duurzaamheid en hebben de laatste jaren een inhaalbeweging gemaakt naar de arbeiderswereld door ook te focussen op de nadelen van het op groei georiënteerde kapitalisme . Groei betekent immers roofbouw op de planeet. Hun link met de arbeidersbeweging(en) is dan ook erg klein. Mijn eigen gemeente HERENT is hier gelukkig één van de uitzonderingen.

De linkerzijde van de christendemocratie heeft het zeer moeilijk. De mandatarissen van Beweging.net verdedigen sociale standpunten maar moeten binnen hun partij een compromis sluiten om daarna nog compromissen te maken met rechtse partijen. Hun deelname aan een links kartel is gezien de partijpolitieke situatie op heden helaas ONMOGELIJK. Een breuk tussen de CD&V en de arbeidersbeweging zou hier voor meer duidelijkheid zorgen.

Sterke vakbonden moeten er in slagen om de linkerzijde aan hun kant te krijgen en de partijprogramma’s van de hierboven genoemde partijen te doen evolueren in de zin van herverdeling ,sociale rechtvaardigheid en diversiteit als een meerwaarde.

Laat kartels als kiesverenigingen links liggen en ga op eigen kracht om achteraf samen te werken. In zetels is dit niet de beste methode maar naar inhoud wel en daar gaat het om.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door Jan Willems op dinsdag 12 mei 2015

  Dit is echt aanbevolen lectuur, gisteren verschenen in de Nederlandse NRC maar vanuit breed perspectief.

  www.nrc.nl/next/van/2015/mei/11/hoe-het linkse-verhaal-verdwenen-is-149512

  • door Yvon Princen op woensdag 13 mei 2015

   Beste Jan,

   Ik krijg een foutmelding als ik de link in mijn browser kopieer.

 • door Rein van Gisteren op zondag 17 mei 2015

  Vorige link werkt niet i.v.m. paywall NRC-Next. Dit is een soortgelijk artikel over de situatie in NL op de opiniesite van de VARA.. http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/32196_linkse_lente_lonkt

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties