Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Open brief aan Sven Pichal van Radio2: Wegwerp of statiegeld?

vrijdag 13 februari 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Beste Meneer Pichal,

Uw radio-item over wegwerpplastic vs. statiegeld van gisteren gaat volledig voorbij aan de dodelijke plastic soep die door (wegwerp)plastic wordt veroorzaakt, en is een ongefundeerde lofzang op onze -nu al- oncontroleerbare wegwerplogica.
Uw pleidooi tégen glazen retourflessen en vóór wegwerpplastic is schokkend
in haar eenzijdigheid.
Nergens in uw betoog (of beter, dat van FostPlus) wordt er melding gemaakt van de fatale gevolgen voor plastic op het mariene milieu. Maar ook geen woord over de onschatbare opruimkosten van zwerfvuil, over de impact van al die camions (3 achter elkaar) die quasi stilstaand de zwerfvuilrapers dag in dag uit moeten beschermen. Geen woord over het vervoer van dat plastic afval naar China of India; geen woord over het verlies tijdens transport, geen woord over de omstandigheden waarin het daar wordt verwerkt (of gestort), geen woord over de pellets die al van bij de plasticproductie (!) onze rivieren vervuilen, geen woord over de vogels, vissen, zeezoogdieren en schildpadden die sterven door uithongering door plastiek, geen woord over de besmetting van de hele voedselketen (ook de onze) door plastiekresten, en geen woord over de onherstelbare stortplaats die onze grachten en rivieren nu al zijn geworden door onze wegwerplogica.
Kom aub niet af met 'als het goed ingezameld wordt', want dat is een dooddoener. Jaarlijks belanden er 50 miljoen plastic flessen in de Vlaamse bermen, en een veelvoud aan blikjes.
U heeft een podium gegeven aan FostPlus dat niet liever wil dan statiegeld afschaffen om de winsten te vergroten, om meer geld in het eigen laatje te krijgen, en om meer afval te creëren zodat de enorme afvalmachine steeds harder kan draaien, en dus meer geld genereren.
Ik hoop dat u de commentaren onder het artikel op uw site leest, en ter harte neemt.
Uw beweringen schreeuwen om een rechtzetting. De schade die u ermee heeft veroorzaakt aan ons milieu en aan het gedrag van milieubewuste burgers is niet in te schatten.
Hou a.u.b. de eer aan uzelf, en begin opnieuw. Niet met het advies van financieel betrokken partijen, maar van onafhankelijke experts.
Dringend!

Met geschokte groeten,
Toon Eerdekens
Ervaringsexpert, afvalkunstenaar en plastiek-activist

Ter uwer informatie:
De ijzersterke Duitse plasticreportage die KoppenXL maandag uitzond:
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/nieuws/buitenland/1.2235331

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

2 reacties

  • door Marc De Prins op vrijdag 13 februari 2015

    Beste Toon, ik denk dat je niet goed geluisterd hebt. Als je op het plastiek ook statiegeld heft zoals in veel van ons omringende landen, kan men dat perfect terug gebruiken, en komt het minder snel in de natuur. Een plastiek ped fles kan je 17 keer meer recycleren dan een glazen fles, en het kost ook minder energie om die terug te smelten. Ook voor je rug is het beter ze wegen niet zo zwaar, en ook voor het transport minder gewicht is minder verbruik. Alleen dat het van olie komt is zeker een minpunt. Gewoon statiegeld op plastiekflessen heffen, en dan brengen de kinderen de flessen die in de kant zouden komen wel terug naar de winkel, zoals wij dat deden vroeger als ik nog heel heel jong was. Hoogtijd voor onze regering om eens werk te maken van een systeem dat afval al aan de bron belast, zodat we niet meer hoeven te betalen op het containerpark en voor de vuilkar die door onze straat rijd om afval op te halen, dan komt er zeker minder in de berm en als het in de berm beland is er tenminste voor betaald om het op te kuisen, wat nu niet het geval is. En zeker niet onbelangrijk dat er intercommunales en fost-plus niet rijk van worden zoals nu wel het geval is.

    • door Tom De Ridder op zaterdag 14 februari 2015

      Beste Marc, Ik denk dat je het betoog van Toon en de Koppen XL zeker nog eens moet bekijken. Toon heeft hier zeker een punt als ie het probleem van de plasticwaanzin aan de kaak stelt! We zijn hier met zijn allen vrolijk onze wereldzeeën aan het vergiftigen met verpakkingen die dikwijls maar één keer ge/misbruikt zijn. Dat is toch absurd? PETflessen zijn slechts een klein deeltje van het plasticprobleem, en statiegeld op die PETflessen kan een stapje in de goede richting zijn. Maar wat doe je met alle andere plasticverpakkingen? Ga je ook een statiegeld installeren op plastic yoghurtpotjes, op plastic ketchupflessen, op cellofaanverpakkingen van vlees, bloemen, brood, groenten, ...? En wat doe je met de o zo romantische en goedbedoelde ballonacties? Éénmaal die ballon uit het zicht is blijven de meesten met een "oh wat mooi"-gevoel achter, maar dat die ballon ook wel eens ingeslikt zou kunnen worden door één of ander dier, en daardoor crepeert, daar staat geen hond bij stil. En zo kan ik helaas nog een tijdje doorgaan, helaas... Wat voor wereld laten we achter voor onze kinderen? Ik word er niet gelukkig van als ik daar aan denk. Om eventjes nog terug te komen op de bijdrage van Sven Pichalle, die hoort eerder thuis in Utopia vrees ik. Goed bedoeld, maar o zo naïef!

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties