Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Gratis bestaat niet

donderdag 7 augustus 2014
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Dat waren we echt vergeten. Maar de nieuwbakken Vlaamse regering heeft ons eraan herinnerd. Gelukkig was daar de miraculeuze voorzitter van de Open VLD om deze leuze te nuanceren: “Wij geven niet de middelen maar de vrijheid”. Maar het vrij ondernemen heeft de ondersteuning van de regering nodig. Want hier bestaat een risico, waarvoor de vrijheid niet volstaat, hier zijn ondersteunende middelen onvermijdelijk.

Elders bestaan blijkbaar geen risico's, of toch? Ziek worden, je werk verliezen (door verantwoorde herstructurering, weet u wel) loonaanpassing, omdat het bedrijf in gevaar is, en tenslotte sluiting van het bedrijven, waardoor honderden, zoniet duizenden op straat staan… Dat zijn risico's waarvoor geen middelen kunnen voorzien worden, tenzij door de vakbonden, die toch wel te vrij zijn.

Het leven op zich is toch een allesomvattend risico: sommigen winnen, anderen verliezen. Voor de laatsten heeft de huidige samenleving een vies woord uitgevonden dat zelfs kinderen gebruiken als scheldwoord: loser. Want dat is geen risico, maar domheid, een karaktertrek. Je ziet het al op school: eens een loser altijd een loser, zo'n 17 procent. Gelukkig verlaten ze tijdig de school, nog vóór ze een diploma halen…

We verwachten nog meer middelen die zullen geschrapt worden en vervangen door 'vrijheid'. 'Gratis' tram- en busvervoer voor de 65 plussers: ik ben al beschaamd om het woord nog te gebruiken. Wat was dat nu voor een dwaasheid! Je bent toch vrij om met de fiets te gaan of zelfs met de auto. Ik zie wel een alternatief. We geven bij het opstappen 'vrijwillig' aan de bus- of tramconducteur 50 cent of maximum 1 euro, zo verdient die alvast een deel van zijn loon, waar niet allerlei afhoudingen op moeten gebeuren. 

Je vrijheid  is natuurlijk afhankelijk van je eigen middelen en je gezondheid; voor dit laatste aspect kan je naar de mutualiteit, waar we mekaar verzekeren. Dankzij de hoge pensioenen van de grote meerderheid moet er echt nagedacht worden of hier niet meer vrijheid nodig is.

We halen het, aangemoedigd door de lachende gezichten van onze ministers die onze vrijheid garanderen zonder middelen. Nog één bedenking: de middelen voor onze kinderen. Alle kinderen zijn gelijk; helemaal akkoord, of liever  'gelijkwaardig', zoals  alle medemensen. Gelijkwaardig maar sterk verschillend wat middelen betreft. Voor sommigen is 100 euro veel, voor anderen ‘peanuts’. Zou daar geen kleine correctie nuttig zijn door de middelen van de laatsten te vervangen door meer vrijheid?

Als je maar voor ogen houdt, 'Gratis bestaat niet'.

R.P.

25 juli 2014

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.