Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Voedselcrisis en oorlog in Jemen

Op 14 maart 2016 lanceerde het consortium 12-12 een oproep om geld in te zamelen voor de mensen die door hongersnood bedreigd worden in Zuid-Soedan, Jemen, Nigeria en Somalië. Het consortium doet deze oproep naar aanleiding van de uitspraak van de Verenigde Naties dat deze ernstige ondervoeding de ergste humanitaire ramp is sinds 1945.
donderdag 16 maart 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

20 miljoen mensen, onder wie 1,4 miljoen kinderen, lijden aan ernstige ondervoeding en zijn in gevaar. Deze oproep is zeker gewenst en iedereen hoopt dat de initiatiefnemers genoeg geld kunnen inzamelen om hulp te bieden. Anderzijds mag men ook de politieke dimensie niet uit het oog verliezen die geleid heeft tot deze humanitaire catastrofe.

Het pamflet spreekt over gewapende conflicten, klimaatcondities en extreme armoede als oorzaak, maar dit blijven zeer vage termen. Zeker wat Jemen betreft is de verantwoordelijkheid van het westen in deze voedselcrisis is enorm.

Een reportage van Vranckx afgelopen week toonde dit verband zeer sterk aan. 90 procent van het voedsel in Jemen wordt ingevoerd via de rode zee. De afgelopen jaren werd de havens in Jemen echter zo zwaar gebombardeerd door vliegtuigen van de Saoedische coalitie dat import quasi onmogelijk werd. De aanvallen waren precies gericht op de cabines van de kranen om deze niet langer operatief te maken. Het voedsel kan het land nu enkel binnen wanneer de boten zelf kranen aan boord hebben wat meestal niet het geval is. Hierdoor loopt de overzet veel vertraging op en in sommige gevallen rot het voedsel hierdoor aan boord van het schip.
Volgens de VN hebben de Saoedi hiermee de internationale mensenrechten geschonden. De Saoedi-coalitie beweert echter dat hun aanval op de haven gericht was tegen de Houthie-strijders, de rebellenbeweging die in 2014 de macht in de hoofdstad Sana’a overnam. De coalitie wilt niet dat de rebellenbeweging wapens laten overkomen uit Iran. Ook nu nog worden de havens geblokkeerd en aangevallen.

Enkel in Jemen alleen worden al 7 miljoen mensen bedreigd met de hongersnood. Het consortium heeft dus overschot van gelijk als ze deze oproep lanceert. Men mag echter niet vergeten dat deze oorlog militair ondersteund wordt door de VS (de eerste gestorven soldaat van het Amerikaanse leger onder Trump kwam om tijdens de oorlog in Jemen) en logistiek door de verkoop van wapens aan de coalitie door verschillende Europese landen zoals Groot-Brittanië en Frankrijk. Ook het Waalse gewest keurde voor 600 miljoen euro aan vergunningen goed voor wapens richting Saudi-Arabië. Wapens die gebruikt worden om deze terreurdaden uit te voeren.

Het geven van donaties heeft daardoor een wrange bijsmaak. Enerzijds helpt ons land mee in de escalatie van dit conflict, anderzijds wordt er een oproep gedaan aan de burgers om de ergste hongersnood te voorkomen door geld te schenken. Ik raad iedereen echter aan om zoveel als mogelijk te schenken, maar anderzijds ook oog te hebben voor de politieke kant van dit conflict. Zolang de bombardementen niet stoppen en de haven terug operatief gemaakt wordt, kan deze voedselcrisis niet beëindigd worden. Een eerste stap hierbij is het stoppen met het leveren van wapentuig aan Saoedi-Arabië. Als België het serieus meent met zijn afgunst tegenover terreur mag dit geen probleem zijn.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

2 reacties

  • door janu op donderdag 16 maart 2017

    Veiligheidsraad van V.N. is en werelddictatuur. Het vetorecht van de 5 mogendheden in de Veiligheidsraad van de V.N. moet afgeschaft worden en de leden uitgebreid van 15 tot ongeveer 30 leden. De wereld heeft een democratische Veiligheidsraad nodig, één land, één stem. De V.N. moet ook verhuizen uit New York, een land met een genocidair verleden en heden naar een land zonder genocidair koloniaal verleden. De wrede en genadeloze wereldoverheersers, Bush, Blair, Sarkozy, Obama, Cameron, Hollande, Rasmussen (NAVO), Netanyahu... moeten voor een onafhankelijke internationale rechtbank verschijnen wegens misdaden tegen de vrede, oorlogsmisdaden, genocides,misdaden tegen de mensheid . Het "beschaafde" Christelijke Westen vindt het een weldaad wanneer mensen vergast worden met napalm, witte fosfor, verrijkt/verarmd uranium als de daders echte Übermenschen zijn en als de slachtoffers ware Untermenschen zijn. Het "beschaafde" Christelijke Westen vindt het een weldaad  mensen te vermoorden met terreur bombardementen, als de daders echte Übermenschen zijn en als de slachtoffers ware Untermenschen zijn.

  • door dr alami op zaterdag 18 maart 2017

    Hier is sprake van een vicieuze cirkel: oorlog=> gruwelen=> voedselcrisis=> en vice versa. En zo is de vicieuze cirkel rond. Het wordt een "alles of niets"-situatie= een totale oorlog en bij uitstek (inter)nationaal politiek probleem waarin burgerdoelwitten een legitiem doelwit wordt o.a. door voedselcrisis!!!.En dat zet de wereld echt wel op zijn kop. Dit alles door grote lobby clubs en grote wapenbedrijven en zeker en vast met 'westerse' karakter en ze zijn de belangrijkste beslissingsorganen omtrent oorlog & vrede overal. Zo is zo'n totale oorlog is enorm winstgevend voor zo'n een kleine elite en de rest ''de midden en onderklasse'' die oorlogen voornamelijk (ongevraagd maar via belastingen van overheden) financiert en het gevaarlijke en vuile werk van de oorlogen mag doen met risico voor eigen leven en psychische gesteldheid. Als mensen dit mechanisme begrijpen is het voor hun duidelijker waarom er continue oorlog is. Op het moment dat de rest ''de midden en onderklasse'' ophouden zich voor de gek te laten houden via de verdeel en heers spelletjes van deze elite komt er wellicht een einde in zicht aan de continue oorlogen op onze planeet aarde. Zodra de midden en onderklasse''= de rest'' tegen zo'n een kleine elite gaan vechten dan zouden alle mensen= midden en onderklasse' = de rest massaal overal i.p.v. zo'n een kleine elite genoeg geld hebben om wereldwijd de armoede op te lossen en kunnen bijvoorbeeld wereldwijd met zijn allen massaal de woestijnen gaan vergroenen waarmee we de verwoestijning, de toenemende honger en het klimaatprobleem alledrie tegelijkertijd oplossen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties