Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Het basisinkomen: nu al een gemiste kans?

Als de neoliberalen op hun preekstoel staan, dan moet links aandachtig luisteren. Vooral als ze het hebben over iets dat onafwendbaar is en belangrijker nog, dat nog geen tastbare vorm heeft voor Jan met de pet. Op dit moment kapen zij de geesten in het publieke debat omtrent het basisinkomen. Zij werken aan de beeldvorming van een andere toekomst. Er bracht er eentje een boek uit, anderen sloten aan en organiseerden een petitie.
dinsdag 28 maart 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Onder hen parlementsleden Nele Lijnen (Open VLD), Kristof Calvo (Groen) en ook Grete Remen (N-VA), economen Pascal Paepen en Peter De Keyzer, en publicist Noël Slangen. Je hoeft geen genie te zijn om te weten dat het basisinkomen van rechts gelijk staat aan een besparingsopdracht, en het verdienen van geld op de miserie die gewone mensen ondergaan. Het is een zekerheidje dat de sociale zekerheid nog meer onder druk komt te staan. Dit is geen ‘win for life’, dit is ‘lose forever’.

Maar er hangt tegelijkertijd ook een keiharde waarheid aan het verhaal: “De individualisering van onze maatschappij laat de slinger steeds weer doorslaan in dezelfde richting: Weg van de collectiviteit.”

Net daarom ben je als links verplicht om over dit idee na te denken. Verder te gaan dan te zeggen: “Wij zijn tegen.” Je moet niet stellen dat er wel degelijk bruggen te bouwen zijn tussen het basisinkomen en progressieve verbeteringen aan onze sociale zekerheid. Neen, het is de plicht van links om een eigen uitgewerkt voorstel van het basisinkomen op tafel te leggen.

En ook daar zijn 101 argumenten voor te vinden. Al hebben wij maar één argument nodig.

Stop dus maar al met rechtse argumenten te gebruiken. Onbetaalbaar? My ass! Herverdeling is en blijft de inzet, en dat moeten wij blijven uitdragen. Alles is betaalbaar, je moet het alleen willen. En om dat met velen te willen moet je radicale ideeën durven uitdragen. En dat op zich is dan ook de hoofdreden waarom je als links zelf een voorstel moet uitwerken: “Het basisinkomen is een nieuw moment waarop de geesten van de publieke opinie gevormd zullen worden. Of je laat ze nog wat verder kneden richting de neoliberale fanfare van honger en dorst, of je laat de mensen terug geloven in die echte linkse slogan: een andere wereld is mogelijk.”

Ontwaakt verworpenen der aarde…

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door Ronald Van Beneden op dinsdag 28 maart 2017

  Het basisinkomen is enkel een uitvlucht om de bevolking te verarmen. Wat zal uiteindelijk de werkelijke waarde zijn van uw basisinkomen? Hoe hoor ik dat rechts weer zeggen ? Niks is gratis.

 • door Roland Horvath op woensdag 29 maart 2017

  Inderdaad, Links is blijkbaar lui en geïntimideerd door de praatjes van Rechts. Maar ze stellen zich bij een Onvoorwaardelijk Basis Inkomen OBI veel te veel voor, ze verbinden een OBI met van alles. Men kan zelfs zeggen: De meeste Linksen, die publiceren over een OBI, zien spoken. Met een OBI gebeurt er niet zo veel. Een OBI is een andere verdeling van een deel van het huidige inkomen. En voor wie veel meer verdient dan het OBI is het alleen een inkomstengarantie. Op die manier is het ook betaalbaar. Dus lonen en prijzen blijven dezelfde en de Sociale Zekerheid SZ blijft gedeeltelijk bestaan.

  Dat is uitgelegd in 2 publicaties: In een artikel in De Tijd op 29 3 2017:

  http://www.tijd.be/opinie/algemeen/Het-basisinkomen-is-betaalbaar/9877560

  en in een commentaar bij een artikel in DeWereldMorgen:

  http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2017/03/27/topexperts-spreken-zich-uit-tegen-het-basisinkomen Een OBI creëert een ander leven voor de 99% en een andere, veel gezondere maatschappij. De welvaart verhoogt en het welzijn verdubbelt.

 • door dejanzie op vrijdag 31 maart 2017

  Een heel interessante invalshoek, waarvoor dank. Ik vroeg me al af waarom Duchatelet met Vivant indertijd zo'n voorstander was van een universeel inkomen, hierbij is die vraag beantwoord: herverdeling van arm naar rijk (kort door de bocht). Een vraag die dit stuk niet behandeld, en waar ik heel graag uw visie op wil horen: hoe zie je de oplossing van een toekomst waarbij jobs met manuele arbeid en in de transportsector gaan verdwijnen door de toenemende automatisering? Dit gaat ook niet lukken in ons huidig model.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties