Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

5 progressieve strijdpunten

Vijf progressieve strijdpunten die mits een uitgewerkt antwoord vanzelf voor massa mobilisatie zullen zorgen. ‪#‎abvv‬ ‪#‎acv‬ ‪#‎aclvb‬
woensdag 20 april 2016
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.


Arbeidsduurvermindering

De regeringsmaatregelen deden 80.000 vaste banen sneuvelen, tijdelijke jobs kwamen in de plaats en het werkloosheidscijfer blijft maandelijks toenemen. De vele miljarden die werkgevers kregen voor de jobs, jobs, jobs zijn op deze manier gewoonweg fiscale cadeaus. Enkel een doordachte arbeidsduurvermindering is een garantie op extra jobs.

Welke arbeidsduurvermindering, voor welke sectoren en statuten, leggen vakbonden op tafel!

Panamapapers, Luxleaks en Swissleak

De regeringsmaatregelen richting de miljarden ontduiking van Luxleaks en Swissleaks liep met een opbrengst van een half miljard euro af op een sisser. Voor wat betreft de Panamapapers schreef diezelfde regering in dat ze slechts 65 miljoen euro wil ‘proberen’ terugvorderen van deze criminelen.

Welke maatregelen leggen vakbonden op tafel opdat deze criminelen hun, fiscale en strafrechtelijke, straf niet langer kunnen ontlopen?

Turteltaks, weg ermee

Hierover kunnen we kort zijn. Deze is schandalig en moet worden geschrapt.

Maar welk alternatief leggen vakbonden op tafel?

Miljonairstaks nu!

85% van de bevolking staat achter het idee van de miljonairstaks. En niet achter dat van de vermogensbelasting.

Durven vakbonden het progressieve idee van de miljonairstaks bespreekbaar maken binnen de eigen structuren en hun leden bevragen of dit een strijdpunt kan worden?

Terugschroeven verhoging pensioenleeftijd.

Ook hierover kunnen we kort zijn. Deze maatregel is eveneens onrechtvaardig maar bovendien, en veel belangrijker, onrealistisch.

Kunnen vakbonden een gezamenlijk pensioendossier uit werken om tot aan een progressief strijdpunt te geraken?

 

 (Klik op foto voor leesbare tekst)

 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door antond op vrijdag 13 mei 2016

    Als je het over eerlijk delen hebt.. hebben wij hier in Europa misschien wel allemaal teveel. Moeten we niet een veel en veel groter gedeelte van onze welvaart delen met de derde wereld? We hebben tenslotte ook de klimaatproblematiek helpen veroorzaken die op hun kap komt.

    Voor ieder die zich voor 'rechtvaardigheid' inzet, zou eigenlijk moeten gelden dat hij zèlf bereid is om er -in naam van die rechtvaardigheid- op áchteruit te gaan.

    Ken uzelve.. Dat geldt voor iedereen. Ben je bereid om vurig een programma te verdedigen dat je geld gaat kosten? In naam van de rechtvaardigheid? Of doe je dat alleen maar als je er op vooruit wilt gaan? Dan wordt de strijd -volgens mij- maar gedeeltelijk uit rechtvaardigheidsoverwegingen gevoerd. Van wat de laagstbetaalde in België heeft, kan de gemiddelde Indiër alleen maar dromen. Het kan geen kwaad om zich daarop eens te bezinnen. en erbij stil te staan dat het begrip 'rechtvaardigheid' soms misschien een beetje ten onrechte wordt gebezigd.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties