Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Nubo, uw data in eigen handen

woensdag 6 december 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Het internet speelt een grote rol in ons leven: we e-mailen, delen foto's en documenten, zoeken naar informatie en winkelen online. We maken hiervoor dankbaar gebruik van de vele 'gratis' diensten die grote privébedrijven ons aanbieden. Maar dit dient vooral de eigen agenda van deze bedrijven.

Door deze diensten te gebruiken geven we hen gigantische hoeveelheden persoonlijke gegevens. Die misbruiken ze voor eigen winst, ver van publieke controle of zorg om de maatschappelijke gevolgen. Zij doen dit zonder medeweten of bewuste toestemming van de gebruiker.

Wij maken ons ernstig zorgen hierover. Daarom willen we een project starten waarmee gebruikers terug eigenaar kunnen worden van hun eigen gegevens. We willen een coöperatie starten op basis van open source software, die betrouwbare diensten biedt en mensen in staat stelt hun digitaal leven in vertrouwen en op ethische basis te leiden.

Uw antwoorden op deze korte vragenlijst helpen ons de haalbaarheid van dit project te beoordelen. Hartelijk dank voor uw medewerking.

Als u zich ook zoveel zorgen maakt, kunt u dit initiatief helpen door deze vragenlijst zo ruim mogelijk te verspreiden.

Vul de enquête in.

Over Nubo: Sinds een goed jaar zijn een aantal mensen en organisaties aan het werken aan de oprichting van een nieuwe coöperatie die diensten moet gaan aanbieden in de lijn van wat Google, Facebook en andere giganten doen. Het verschil dat we willen maken is dat deze coöperatie in handen is van de gebruikers, een transparant beleid voert met respect voor de privacy en tegenover het huidige model van monopolies een gedistribueerd democratisch model plaatst. De gebruiker beslist als coöperant welke diensten worden ontwikkeld en de voorwaarden waarin dat gebeurt.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.