Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Armoede in Berlijn

donderdag 7 juli 2016
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Een "Billboard"die je bijna in elke supermarkt in Berlijn vindt.

Een Billboard: Runden Sie auf, Jedes 3e Kind in Berlin lebt unterhalb der Armutsgrenze (geef en rond af, elk 3e kind in Berlijn leeft onder de armoedegrens) Hangt in bijna elke supermarkt in Berlijn!

Afgelopen dagen was ik voor een (werk) bezoek in Berlijn, Duitsland, het was 4 jaar geleden, dat ik het voor het laatst een bezoek gebracht had aan de stad. Eens een mooie stad met prachtige gebouwen en schoon.

Echter,  de is stad nu bij sterven op na dood en op veel plekken heeft de verpaupering hard toegeslagen. U-bahn stations niet onderhouden, vies en een likje verf zou nodig zijn. Armoede zie je om je heen, overal, Duitsers zijn laag vertegenwoordigd in de stad, des te meer vluchtelingen uit allerlei landen: Syriërs, Afghanen, Pakistanen en veel uit Afrika.

Zelfs bij het beroemde "Brandeburgertor", liggen vluchtelingen ( veel Afrikanen), oogluikend toegestaan door de politie, die alom vertegenwoordigd was i.v.m., de die avond te spelen voetbal wedstrijd tussen Duitsland en Italië, waar we nu weten Duitsland gewonnen heeft! Het was erg druk bij de prullenbakken, waar veel vluchtelingen de restjes verpakkingen en eten van de toeristen eruit haalden! Schande zou je denken toch, in zo’n rijk als Duitsland? Waar “Frau”Merkel iedereen uitgenodigd heeft, om uit de prullenbakken te eten? Om Duitse kinderen onder de armoedegrens te laten leven? Schijnbaar!

Ik heb met een aantal Duitsers kunnen spreken en het rommelt in Duitsland, ook veel intellectuelen spreken schande van de toestand in hun land. Merkel heeft vluchtelingen toegelaten, met de gedachte om goedkope arbeidskrachten aan te werven onder het mom van oorlog ,inderdaad dat zie je terug bij McDonald etc, daar werken bijna alleen deze arbeidskrachten, ook het idee om hoog opgeleide Syriërs te laten komen,want er is zogenaamde vergrijzing, die Syriërs worden heel goedkoop ingezet. Alleen krijg je problemen met de eigen bevolking, daar deze lang gestudeerd hebben en ervoor moesten betalen, dezelfde situatie krijg je in Nederland, vertelde mij een aantal Duitsers. Deze mensen waren GEEN rechtsradicalen en GEEN Pegida aanhangers, maar gewoon bezorgde Duitsers, bezorgd om hun land en toekomst!

Dit is de toestand in Europa, ik denk dat de situatie in Frankrijk en België nog dramatischer is. Wij “gewone”mensen worden onder enorme druk gezet, financieel en cultureel. Er moet weer een “sociaal” Europa ontstaan in een nieuwe versie! Voor iedereen en echte vluchtelingen moeten altijd welkom zijn,om daarna hun land weer op te bouwen!

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door Roland Horvath op maandag 11 juli 2016

  De malaise is geen natuurwet maar door mensen opzettelijk gecreëerd, besparingen, hongerlonen, alle redenen zij gelogen. Het kan ook anders.

  Heel de maatschappij in de EU raakt in verval door de EU besparingen en bedrijfslasten verlagingen politiek. Na het ontstaan van een overcapaciteit zoals in 1873, 1929 en 2008 is de koopkracht minder want de investeringen zijn verminderd daar de totale winst daar toch niet door toeneemt. Dan heeft het systeem de neiging om de bedrijfslasten als lonen en sociale lasten te verlagen. Hun argumenten zijn concurrentie vermogen met het buitenland, ten 2e investeren en ten 3e overheidsschuld afbetalen. Die schuld doet niemand kwaad maar de EU wil de schuld boven 60% van het BBP afbetaald in 20 jaar. De bedoeling hiervan is de lidstaten in moeilijkheden te brengen zodat ze de Sociale Zekerheid SZ verminderen. Dan kunnen de bedrijfslasten nog verminderd.

  Ook al krijgen de aandeelhouders nog zo veel geld, investeren in hetzelfde zal niet gebeuren want er is een overcapaciteit en totaal nieuwe zaken zijn te omvangrijk zonder steun van de overheid.

  Het concurrentie vermogen met het buitenland wordt automatisch geregeld door de wisselkoersen, daarvoor moet niet bespaard op de bestedingen.

  Het EU beleid gaat uit van een tekort aan goederen zoals 200 jaar terug. Toen moest de productie van consumptie goederen verminderd, dus er moest bespaard om capaciteit vrij te maken om investeringsgoederen te kunnen produceren bvb een havenkraan. Nu is er een overvloed aan materialen, machines, mensen en geld. Er moet dus ook niet meer geld gaan naar de aandeelhouders. De redenen dat dat wel gebeurt zijn hebzucht, jaloezie, kortzichtigheid, gebrek aan kennis van economie en corruptie bij ondernemingen, politici en hoofdstroom media.

 • door Lodewijk op dinsdag 12 juli 2016

  Ja, dat moet zeker gebeuren. Maar dat is slechts maar 1 front. Misschien wel het meest zichtbare voor de Europeaan.

  Er moet ook op een ander vlak een en ander grondig veranderd worden. Namelijk de oorzaken moeten aangepakt worden. Zodat de gevolgen (zoals miljoenen vluchtelingen) niet meer blijven duren en deze uitzichtloze situatie van oorlog-na-oorlog-na-oorlog-na-... kan eindigen.

  De vraag is of de mensheid kan afkicken van zijn oorlogsindustrie? Misschien als ze zich moeten omvormen tot vredesindustrie?

  Het is een cliché, maar wereldvrede hebben we nog nooit gehad. Misschien moeten we dat toch eens uitproberen. Voor 1 jaar bijvoorbeeld en hopelijk hebben we dan de smaak te pakken :-)

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties