Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Welk Europa willen we?

maandag 22 juni 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Een enorme collectieve verarming, massale werkloosheid, verdriedubbeling van het aantal depressies en twee zelfmoorden per dag. Dat zijn de zware gevolgen van een politiek die de Grieken zonder enige democratische legitimiteit door de Trojka werd opgelegd. Ondertussen daalde het BBP en stegen de schulden. De nieuwe Griekse regering wilt het daarom anders gaan doen, maar de Trojka blijft vasthouden aan het besparingsbeleid. Ideologische blindheid met zware gevolgen is hier een brave omschrijving van wat iets cynischer sociale moord kan worden genoemd. Hoog tijd dus om een aantal kritische vragen te stellen bij de algemeenheden die dagelijks in de media worden verkondigd.

Europa heeft veel geld aan de Grieken gegeven. Welke Grieken? In ieder geval niet de werkende Grieken die hun lonen met 40 procent zagen krimpen. Europa heeft Griekenland gered. Welk Griekenland? In elk geval niet dat van die twee Grieken die elke dag zelfmoord plegen. Waar is het geld naartoe? Wie is hier verantwoordelijk voor? In wiens belang werd er gehandeld? Dat zijn de vragen die vandaag moeten worden gesteld. Het rapport van de Griekse onderzoekscommissie over de wettelijkheid van de schuld biedt duidelijke antwoorden op deze vragen. Niet Griekenland werd gered, wel de banken. De Trojka heeft die redding op een frauduleuze manier doorgeduwd en de Grieken kregen de rekening gepresenteerd. Met behulp van chantage werd Griekenland zo herschapen tot een neoliberale proeftuin, met alle gevolgen van dien.

In de kranten lezen we over de onderhandelingen tussen Griekenland en Europa. Welk Europa? Het ondemocratische Europa van de criminele Trojka en haar besparingen is alvast niet mijn Europa. Zij vertegenwoordigen slechts de belangen van een kleine elite die zichzelf verrijkt terwijl de volledige Europese bevolking moet besparen. Wat er vandaag gebeurt is geen conflict tussen Griekenland en Europa. Het is een conflict tussen het Europa van de Trojka, een Europa van concurrentie en ongelijkheid en het Europa van de grote meerderheid van de bevolking, een democratisch Europa op mensenmaat. Welk Europa willen we? Dat is de fundamentele vraag die we ons moeten stellen.

Samen met duizenden anderen kwam ik zondag op straat voor een sociaal Europa, omdat neutraal blijven in een situatie van onrecht op hetzelfde neerkomt als de kant van de onderdrukker kiezen. Omdat de verrijking van een kleine groep miljonairs samenhangt met besparingen voor de rest van de bevolking, kies ik duidelijk kant. Ik kies de kant van het Griekse volk, de kant van werkende bevolking en van iedereen die het vandaag moeilijk heeft. Dat is een andere kant als die van Juncker, Lagarde of Van Overtveldt. Tijd om een keuze te maken, aan welke kant sta jij?

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

8 reacties

 • door Ronald Van Beneden op dinsdag 23 juni 2015

  Het zal de EU allemaal worst wezen. Als ze maar overkomen als een economisch machtsblok. Gaat het ten koste van een sociaal europa? Welk sociaal en democratisch europa? Juist ja, dat wat ze ons in het begin hebben wijsgemaak om toch maar voor te zijn. Een sterk en sociaal europa. Sterk? Nog niet gezien! Eén bende uitgerangeerde politiekers die zich bezighouden met zichzelf te verrijken. Sociaal en democratisch? Veel blabla maar nog niks van gezien. Integendeel. Om van de privacy maar te zwijgen.

 • door jan peeters op dinsdag 23 juni 2015

  Wat ik me af vraag is waarom Griekenland miljarden euro's nodeloos uitgeeft aan hun militair apparaat, het dubbele van België en dat al decennia lang. Waarom er 30 % minder belastinginkomsten waren vorig jaar alhoewel het toerisme met 50 % was gestegen? Men kan een waslijst maken van hoe Grieken hun eigen staat en Europa belazerden en uiteindelijk zichzelf in de put tegen kwamen. Een rotte Griekse mentaliteit en Europa dat liet begaan heeft tot dit drama geleid. Een pijnloze oplossing is niet voorhanden. Uitzweten wat is misgelopen is de enige optie. Hopelijk leren we allen er een les uit.

 • door Carlos Pauwels op dinsdag 23 juni 2015

  Om te beginnen met de Grieken: de vorige generatie Grieken heeft de poten van onder de stoelen gezaagd waarop de Grieken van vandaag zitten. De corruptie viert hoogtij, de inning van de belastingen is een zootje. Daar is de kleine werkende Griek van vandaag het slachtoffer van. De solidariteit van de welstellende Griek met de armere Griek is nihil. De Griek van de vorige generatie heeft medegewerkt aan de implosie van het systeem. Hij heeft onverantwoorde risicovolle leningen aangegaan bij de banken die die lenigen nooit hadden mogen toestaan. Toen de boel explodeerde zijn de banken inderdaad gered. Stel u voor dat men dat niet zou gedaan hebben. Moet daar een tekeningetje bij? Nee toch? Ondertussen werd Griekenland ten onrechte lid van de Europese Unie en zelfs van de eurozone, met vervalste documenten. Hier is Europa zwaar in de fout gegaan door dat toe te laten. Dus Europa moet nu ook zijn duit in het zakje doen om de huidige Grieken te helpen. Zo heeft de ECB op een week tijd al 4 keer geld gegeven om het Griekse banksysteem recht te houden. De meer begoede Griek heeft ondertussen al miljarden afgehaald bij de bank. Solidariteit? Zonder Europese hulp waren die al lang failliet. Ook hier hoeft geen tekeningetje denk ik. Maar de mens is hardleers. Momenteel draaien de beurzen op volle toeren mede door "beleggers ?" die zelfs hun huis in pand geven voor leningen voor de aankoop van aandelen. Mahamatma Gandhi zei ooit eens "The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed". Ik wil leven in een Europa waar iedereen het goed heeft. Ik vraag aan u om enkele voorstellen te doen, rekening houdende met de vergrijzing, met een groep die altijd hulp zal nodig hebben, met de aan gang zijnde migratie naar Europa, met de robotisering, met .........

 • door Roland Horvath op dinsdag 23 juni 2015

  Akkoord. Maar hoe maken we keuzes? Hoe slagen we er in nee te zeggen tegen de besparingen en bedrijfslasten verlagingen politiek van de EU? En tegen het TTIP en het CETA. Hoe maken we andere keuzes dan wat de leidende politici en hoofdstroom media ons voorschotelen. We leven niet in een tijd van tekort maar in een tijd van overvloed. Van een relatieve economische overcapaciteit. De armoede in Griekenland is nergens voor nodig. Het kan anders. De armoede in GR is moedwil van de EU. In de eurogroep is het 18 tegen 1, GR. Onbekwame, corrupte, kwaadaardige super ego's van politici.

  • door ria aerts op woensdag 24 juni 2015

   Precies. En net vandaag wordt bekendgemaakt dat de drie laatste Franse presidenten werden afgeluisterd door de Verenigde Staten. En dat Sarkozy in een van zijn telefoongesprekken verklaarde dat hij de VS verantwoordelijk hield voor de economische crisis... dus, ze weten wel waar het schoentje wringt, bij de neoliberale, gedereguleerde economie die ons vanuit de Angelsaksische wereld wordt opgedrongen. Komende van een zeer rechts politicus... of all people. Ja, af en toe wordt een tipje van de sluier opgelicht.

 • door Carlos Pauwels op woensdag 24 juni 2015

  De onvoorwaardelijke supporters van Griekenland en Syriza zouden best eens kijken en beluisteren wat Frank Vandenbroucke, Minister van Staat, te vertellen had over Griekenland in Terzake op Canvas van dinsdag 23 juni. En ik denk niet dat hij kan verdacht worden een rechts populist te zijn.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties