Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Racisme BDW

woensdag 25 maart 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Beste BDW,

In 2008 werd ik genomineerd voor een persprijs voor mijn onderzoeksreportage “Waarom zitten er zoveel Marokkanen in de Belgische gevangenissen?”
In die tijdgeest, het was voor het grote succes van uw partij, was dat een zeer heikele titel.
Maar mijn fijne hoofdredacteur, ondertussen op de payroll bij uw partij, hield gelukkig voet bij stuk.

Toen al was het aantal Marokkanen in de criminaliteitscijfers zorgwekkend hoog. Een kleine 700 op net geen 10000 mensen achter onze tralies, ondertussen zijn het er een duizendtal op 11500 gevangenen.

Hoofdreden: puur crapuul. Mannekes die al van in hun tienertijd vinden dat ze geen zin hebben in school en werk, het ‘cool’ vinden overvallen te plegen, de zot uit willen hangen achter stuur, tussen België en Marokko hangen en totaal geen binding hebben met ons land of geen perspectief koesteren voor een leuke toekomst.
“Toekomstvergallers” noem ik ze, als ik er weer ene tegenkom.

Maar de andere redenen zijn net zo belangrijk om de cijfers te begrijpen.

* Zo analyseerde ik verschillende strafdossiers.
Daar waar de griffie allang toestemming gaf bij verschillende Belgen bleef op een onverklaarbare wijze een pak Marokkanen nog in de cel.
Nochtans konden zij perfect aan alle voorwaarden voldoen : huisvesting, adres, werk of dagbesteding, afbetalingsplan….
Of hoe opvallend de wet Lejeune telde voor een heel pak gevangenen en bij Marokkanen niet zelden wél 2/3 van de opgelegde straf achter tralies plaatsvond.

* Zo merkte ik toen al dat een pak Algerijnen zich voordeden als Marokkaan.
Stel u voor dat alle Brusselse straatkettekes morgen een basiscursus Nederlands leren en zich allemaal opgeven als Vlaming aan de gevangenispoort, de criminaliteitscijfers zouden nogal stijgen bij de Vlamingen zeg.

* Zo merkte ik een andere groep, die na een bezoek van hun Marokkaanse ambassadeur in hun cel te horen kregen dat ze niet meer terug kunnen naar hun land. Gewoon niet. Maar die ook hier van onze vreemdelingenzaken geen verblijfspapier meer krijgen. Ze zijn gedoemd – zaken benoemen, burgervader – jawel, gedoemd om criminaliteit te plegen. Ze kunnen niet uit Europa en krijgen nergens in onze landen nog deftige kansen.
Bij het oppakken, kan gaan van een jeansbroek pikken in C&A tot een zware overval met geweld, zit hij meteen opnieuw binnen. Goed om mee te goochelen in de cijfers “lap, weer nen Berbermarokkaan”.

En het is vooral die opmerking van u die compleet onterecht was.
Ik heb jaren geleefd tussen de amazigh in Midden-Atlas. Jawel, ik geef de voorkeur aan amazigh. Omdat berber komt van barbaar en in Marokko nog vaak als scheldwoord wordt gebruikt. De Marokkaanse variant van “gij zijt ne makak”.

En alleen dat schetst wat nog steeds een grote realiteit is. Scheldwoorden omdat ze tweederangs zijn.
Pas op, toegegeven, Mohamed VI doet moeite.
Hij steunt amazighcentra, probeert hen te laten doorstromen naar de dienstensector, maar nog steeds is dat cijfer volstrekt verwaarloosbaar.

Ook de argwaan tegenover deze eigen bevolking blijft verwerpelijk en schandalig.

Zo mikt de Koning op 10 miljoen toeristen. Jawel, 10 miljoen.
Maar waar liggen de toeristenroutes? Juist ja.
Bijna allemaal buiten het Rifgebergte.
In Nador, Berkane, Hoceima – ken uw Antwerpse roots, burgervader – komen geen tourbussen van Koning Aap, Joker of Club Med.
In die streken worden ze ook nog wandelen gestuurd in een hospitaal of zie je nog op de straat de Marokkaanse klikpolitie, spionnen voor de staatsveiligheid, lokale mensen plots van straat plukken. Betalen ze geen 400 dirham kunnen ze een dagje mee naar de cel.
Pure onuitroeibare corruptie dus én pesterij.

Dat heeft dus niets met genen te maken.
Ze zijn niet van nature ‘meer gesloten’, burgervader.

Integendeel, ik kan geen straat doen in Borgerhout of ik word op de thee gevraagd, tijdens de ramadan zijn de uitnodigingen voor de iftar niet te tellen.

En altijd en steeds een helpende hand. Altijd.

Ik verwacht van een burgervader kennis van zaken.
Analyses, verklaringen die steekhouden.

Geen simpele “racisme komt door berbers als slachtoffer…”

I beg your pardon?

In Amerika duurde het tot een paar jaar geleden voor een zwart talent op de cover stond van een magazine.
Dit land heeft nochtans alle pareltjes van Motown en het meer dan sublieme Stax-label. Van James Brown tot Aretha Franklin.

Totaal onbegrijpelijke houding van de massa-industrie : “geen James en Aretha op de cover van ons magazine uit vrees voor dalende verkoopscijfers”.

Dàt is helaas nog steeds dé enige essentie van racisme.
The Last Poets weten dit al decennia. The White Man’s Got A God Complex is nog steeds een topplaat hierover, van deze muziekpoëten.

Een portie zwarte soul met een grotere waarheid dan wat loze losse flodders aan het adres van onze amazighgemeenschap.

Volgens mij verkopen ze hun platen nog in de Fnac.
Even binnenspringen, Groenplaats BDW en aanschaffen die hap.
Meteen ook When The Revolution Comes, ook topklassieker van The Last Poets.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Marc De Prins op woensdag 25 maart 2015

    Ik heb jaren met bus 410 naar Antwerpen gereden, ik moest telkens vast stellen dat als er iemand ging rechtstaan voor een zwangere dame of voor ouderen dat steevast een Marokaan, Berber of hoe je ze ook wil noemen was, maar je moet het willen zien natuurlijk. Ik heb ooit jongeren gehad die vooraan bij mij een discussie hadden om dat één van de jongeren zijn broer geen stage plaats kon bemachtigen omdat hij een verkeerde achternaam had, dat is de werkelijkheid. Ik heb hen toen de raad gegeven om de leraar stagebegeleider om hulp te vragen. Als men deze mensen fatsoenlijk zou behandelen zouden er al veel problemen opgelost zijn. Als ik als chauffeur van de bus een goedendag zegde tegen de klanten, dan waren het bijna altijd mensen van allochtone afkomst waar ik een groet van terug kreeg. Men moet maar eens leren om wat positiever te zijn over elkaar, wat zou de wereld er een stuk beter uit zien !!

    • door Ben Luider op donderdag 26 maart 2015

      Uw reactie verheugt mij vanwege de herkenbaarheid ervan. Ik woon in een appartementsgebouw van acht appartementen (al zou ik ze eerder compartimenten willen noemen doch dit terzijde). Twee ervan worden bewoond door autochtonen (mezelf inbegrepen). De rest zijn Marokkanen, Turken en zelfs een Egyptenaar. De enigen van wie ik nooit een goeiedag krijg, is het Belgisch jong koppel op het gelijkvloers.

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties