Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Langdurig zieken: Betrapt? Of eindelijk gezien?

Het Riziv heeft controles gedaan onder langdurig zieken. 304 van de 900 gecontroleerden die van een ziekteuitkering genoten, werden betrapt op zwart werk. Dat is 1 op 3. Maar het blijft wel maar om 304 mensen te gaan. Dat is 0,01 % van de Belgen.
donderdag 19 mei 2016
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Toch was het vervolg op deze berichtgeving voorspelbaar. Er werd immers door massa's goedbedoelde sociale mediabezoekers geëist dat de verantwoordelijken bij fraudebestrijding hun kostbare tijd volledig zouden besteden aan het opsporen en bestraffen van deze 'profiteurs'. Want het zal toch niet waar zijn dat zij hun zuurverdiende centjes moeten afstaan aan gespuis dat een dubbele pré opstrijkt. Als ze in 't zwart kunnen werken, kunnen ze ook gewoon in 't wit werken en belastingen betalen, net zoals iedereen, toch?

De realiteit heeft echter een ander kleurtje. Langdurig zieke mensen zijn meestal mensen met een chronische ziekte. Een griepje of een gebroken been zijn immers zelden langdurig en ik zie kankerpatiënten en brandwondmensen niet echt zwartwerken. Dus chronisch zieken…

Het belangrijkste kenmerk van een chronische ziekte is dat ze meestal fluctueert. Dat wil zeggen dat je goede en slechte dagen hebt en alles daartussen. Je weet als patiënt niet op voorhand wanneer je een goede of een slechte dag hebt. Die info krijg je pas 's ochtends toegespeeld. En dat is nefast voor je sociale leven. Chronisch zieke mensen kunnen je honderden voorbeelden geven van afgezegde etentjes, kortgewiekte uitjes en in de vuilnisbak gegooide concerttickets. Na een tijdje kunnen ze de geduldige vrienden die overblijven dan ook op één hand tellen.

Die willekeur van je lichaam is ook nefast voor je professionele leven. Voltijds werken is meestal niet mogelijk en een deeltijdse functie vinden is niet makkelijk. Er is immers geen vat vol werkgevers die het fijn vinden om pas 's ochtends te weten te komen of je komt opdagen.

Een andere optie zou zelfstandig werk kunnen zijn. Maar daar wringt dan weer een budgettair schoentje. Aangezien je voor het overgrote deel van je actieve tijd te moe ben of te veel pijn hebt om voor jezelf te zorgen, verdien je als zelfstandig chronisch zieke niet genoeg om uit de kosten te komen of zelfs maar de verplichte driemaandelijkse sociale bijdrage te betalen.

Een ander verhaal zou het zijn, mocht je als chronisch zieke kunnen werken met een statuut van zelfstandige in bijberoep, met een aanvullende uitkering. Maar zo'n bijberoep moet je al hebben voor je ziek valt, want er wordt niet aanvaard dat je er een opstart terwijl je een ziekte-uitkering krijgt. Weinig mensen nemen een BTW-nummer in bijberoep in afwachting van een chronische ziekte.

De enige mogelijkheid die dus overblijft, is gewoon 'genieten' van een ziekteuitkering. Alleen valt er weinig te genieten aan zo'n uitkering. Om te beginnen is het geen dikke soep, terwijl je meestal erg veel medische kosten moet dragen. Zwart werk is in deze gevallen dus geen appeltje voor de dorst of een tripje naar Gran Canaria, maar pure noodzaak.

Bovendien tikt de klok als chronisch zieke op ziekte-uitkering. De meeste patiënten krijgen maximum 3 jaar een uitkering voor ze op straat worden gezet.

Past de discussie over zwartwerkende langdurig zieken dus in de fraudebestrijding? Niet echt. Ik denk dat we op zoek moeten gaan naar een statuut waarbij mensen met chronische ziektes kunnen werken (om geld te verdienen, maar ook voor hun eigenwaarde) volgens het ritme van hun lichaam/geest/ En als we dan toch bezig zijn, laat ons dan het hele werksysteem eens aanpassen. Misschien eindigen we dan met tevreden mensen en minder chronische zieken en worden centen zoet verdiend. 't Zou mooi zijn.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

6 reacties

 • door Eddy van Thielen op donderdag 19 mei 2016

  Beste Sarah,

  Hartelijk dank voor je bijdrage, het werpt een heel ander licht op de zaak, en ik hoop dat het bijdraagt aan een maatschappij met wat meer begrip voor elkaar. Maar toch heb ik volgende bedenking.

  Wat de Kranten en de media niet schrijven...

  Het gaat wel over iets meer dan 900 mensen die zijn overgedragen, verklikt dus, door buren, "vrienden", kennissen en wat andere verzuurde creaturen... Dit wetende werpt dat wel een heel ander licht op de zaak, namelijk dat van de meer dan 900 gevallen er maar een goede 300 zwartwerkers effectief overblijven. In bijna 70% van de gevallen, is de verklikker dus fout. Niet echt een resultaat om 'U' tegen de zeggen dus. Temeer omdat dit dan toch gerichte controles zijn. Gerichte controles in sectoren, zoals de bouw, horeca enz., waar zwartwerk troef is, hebben doorgaans meer succes, zo rond de 90%, nietwaar misschien? Dat wetende wil dat dus zeggen dat er helemaal niet massaal zwart gewerkt wordt door langdurige of chronische zieken. De titels in de kranten en op de media hebben echter weer een totaal ander beeld van de realiteit gegeven. Desinformatie verspreiden, daarna wat gaan polariseren en haat en verdeeldheid zaaien. Ik vraag mij af wie de kranten en de media daarmee weer willen dienen? Hun broodheren waarschijnlijk...

  Als dat is wat er overblijft van onze journalistiek, journalisten die zich prostitueren voor onze rechtse regeringen en hun graaiende broodheren, het grootkapitaal, dan is het triestig gesteld met onze vrijheden. Wij worden niet meer geïnformeerd, maar gedesinformeerd, gehersenspoeld als het ware... Gelukkig hebben wij nog de vrije onafhankelijke media zoals De Wereld Morgen, Apache enz. , wat spijtig genoeg niet zoveel gelezen wordt als de roddelrubriek en het forum van HLN...

 • door Alfons Vanwetswinkel op donderdag 19 mei 2016

  Ik heb geen probleem dat schijnzieken die met zwart werk gepakt worden ook gestraft worden maar die lopen er niet met tienduizenden rond.Wat chronische zieken betreft kan Ik de auteur gelijk geven Ik weet maar al tegoed wat dit voor kosten meebrengt en echt aangepast werk is er niet de regering (populaire Maggie doet veel verklaringen maar waar blijft haar oplossing)lult er maar over.Wat doen zij aan mazouttoelage voor WIGW´s heel veel zelfstandigen vallen daar onder en de grootste hoop heeft een vette spaarrekening ,toch genieten zij van een mazouttoelage ,betalen bijna niets bij doktersbezoek ziekenhuisopname ,apotheek kosten ,tandarts enz. dit noem Ik echte sociale fraude en daar wordt niets aan gedaan .Steeds worden er groepen uitgepikt waar iets fout is en wordt dan veralgemeend tot iedereen van die groepen.dit alles wordt dik in de verf gezet om de ware fraude het honderdvoudige uit de belangstelling te houden zijn de vriendjes van NV-A en open VLD.

 • door Hugo Vanerps op vrijdag 20 mei 2016

  Er zit veel waarheid in deze bijdrage. Chronisch zieken zijn meestal ouderen met heel wat anciënniteit. Invaliditeit is bijgevolg een ideaal voorwendsel voor werkgevers om hun arbeidscontract te verbreken op grond van medische overmacht. Zonder anciënniteitsverloning zouden heel wat meer invaliden aan het werk blijven bij hun werkgever in een aangepaste functie. Valide ouderen vinden al moeilijk ander werk, laat staan chronisch zieken. Als chronisch zieken dan in het zwart werken, dan moeten deze mensen bewonderd worden. Door hun inspanningen dragen ze immers bij aan de algemene welvaart.

 • door Eddy van Thielen op zaterdag 21 mei 2016

  Vandaag nog kopten de kranten en de media weer massaal: "Controleurs betrappen per werkdag 100 valse zieken"... Eigenlijk had er moeten staan: "Controleartsen: maar 1 op 15 is een valse zieke"... komt op hetzelfde neer maar dat is niet polariserend genoeg... Waarmee ik wil aantonen dat het stigmatiseren van zieke mensen, en bij uitbreiding iedereen die zich in een kwetsbare positie bevindt, booming business is bij de kranten, de media en de journalisten die bijna volledig in de handen van uiterstrechtse neoliberalen zijn. Eerst mensen polariseren, daarna wat desinformatie verspreiden, haat en verdeeldheid zaaien, en daarna kwetsbaren ontmenselijken... Waar en wanneer hebben we deze walgelijke vorm van propaganda nog gezien? Juist, in de jaren '30 van vorige eeuw, en die zijn terug in al hun walgelijke walgelijke glorie... Maar dat ze achterna nu niet meer afkomen met “Wir haben es nicht gewußt”... dat zou iets te gemakkelijk zijn, daar gaan ze deze keer echt niet meer mee weg komen... Trust me!!!

  • door MindThatBird op donderdag 26 mei 2016

   Misschien moet de kop ook zijn: "Controleurs betrappen per werkdag 100 mensen waarvan ZIJ vinden dat ze niet ziek zijn". Veel ziektes en zieken in het verlengde worden niet aanzien als ziek, maar als handig middeltje om het quotum te halen dat zo'n controleurs wordt opgelegd. Zit het niet in je bloed of kun je het niet in de controleur z'n neus duwen, dan ben je niet ziek. Tenzij het handig is dat je ziek bent. Dan ben je ineens wel heel erg zielig en ziek.

 • door Aline Serverius op donderdag 14 juli 2016

  De schrijfster verwoordt zeer raak en krachtig met welke obstakels je te maken krijgt als chronisch zieke. Wat ik wel wil rechtzetten, is dat je sinds ongeveer een jaar wel een zelfstandig bijberoep kan opstarten als je ziek bent. Ik zit namelijk zelf in deze situatie. Het is wel zo dat je maar één derde van het aantal uren dat je werkte vóór je ziek werd, mag werken. Als je dus door ziekte al maar halftijds kon werken en dit door progressie van je ziekte niet meer haalbaar was, mag je als zelfstandige in bijberoep slechts 6u per week werken. Je betaalt dezelfde sociale bijdragen als gezonde mensen die meer uren kunnen werken, betaalt belastingen en indien je over een bepaald bedrag gaat, wordt er een stuk van je uitkering afgehouden. Bovendien heb je veel meer medische kosten dan de gezonde medemensen. Niet zo verwonderlijk dus dat veel chronische zieken die niet halftijds, maar wel een paar uur per week kunnen werken, voor zwartwerk kiezen...Wanneer je ziek bent en je werkt als zelfstandige in bijberoep, moet je het absoluut niet voor het geld doen. Je doet het dan voor behoud van eigenwaarde ondanks ziekte en in mijn geval ook omdat ik andere mensen wil helpen en begeleiden. Dat zwartwerk een reden zou zijn om aan te nemen dat iemand niet echt ziek is, is veel te kort voor de bocht. De controles door de adviserend geneesheren zijn bovendien zéér streng, daar kan ik van meespreken... Als niet door een specialist zwart op wit staat geschreven dat je door de ernst van je ziekte in jouw functioneren bent beperkt, dan krijg je geen uitkering.. Dat het RIZIV daar dan anders over kan beslissen, daar heb ik grote vraagtekens bij...

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties