Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Bart De Wever en de vastgoedsector: “Is dit land één corrupte politicus rijker?”

Een gebouw dat op één dag 50 procent meer waard wordt. Het Antwerps bestuur dat - tegen alle adviezen in - de hoogbouwnorm aan de kant schuift, en de kabinetchef van De Wever die voor de opkoper werkte. Alle ingrediënten voor een pikant corruptieschandaal. Of wacht, het kan beter: De N-VA die verhindert dat een corrupte PS'er veroordeeld wordt.
maandag 3 oktober 2016
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Ja, ja, de onthullingen van Apache.be zijn een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek. Bizar dat de klassieke media deze feiten niet oppikt. Of misschien juist niet.

De verdachte verkoop van de Renault-site


• Op 21 december 2012 koopt een dochterbedrijf van Land Invest Group de Renault-site in Antwerpen op voor meer dan 9 miljoen euro. Diezelfde dag was dat complex al eens verkocht voor minder dan 6 miljoen euro. Andere bouwpromotoren hadden amper 3 miljoen euro over voor deze site. 
• Tot enkele maanden voor de verkoop werkte ene Joeri Dillen als operationeel directeur voor Land Invest Group. Het is dezelfde Joeri Dillen die de kabinetchef van burgemeester Bart De Wever wordt. 
• Eind augustus 2014 stapt Joeri Dillen op als kabinetchef. Nauwelijks enkele weken later beslist het Antwerps schepencollege tegen alle adviezen in dat er op de Renault-site hoger dan 44 meter mag worden gebouwd. Opmerkelijk zegt u? Wacht tot u het volgende leest. 

N-VA neemt het op voor een van corruptie verdachte PS'er?

 
Het geld waarmee Land Invest Group de garage kocht, is afkomstig van het Luikse pensioenfonds Ogeo dat door de PS wordt gecontroleerd. Toen een Luikse onderzoeksrechter PS-kamerlid Alain Mathot vervolgen voor schriftvervalsing, passieve corruptie en bendevorming stak de N-VA daar een stokje voor. Toch opmerkelijk dat je je aartsvijand in bescherming wil nemen. Zeker als die er van verdacht wordt 722.000 euro smeergeld te hebben ontvangen bij de bouw van een verbrandingsoven.
Hoe valt het te verklaren dat de N-VA tegen de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van een PS-kamerlid stemt? Bovendien viel het op dat het Vlaams-Belang zich onthield bij deze stemming. 
Om dit te verklaren moeten we er de figuur van Eric Van der Paal bijnemen. Hij is de man die Ogeo Fund koppelde aan Land Invest Group waarin hij zelf een stille vennoot is. Hij is de zoon van Rudi Van der Paal, een van de financiers van de Volksunie, het Vlaams Blok/Belang en de prille N-VA. 
Bart De Wever raakte in het kader van zijn proefschrift goed bevriend met Rudi Van der Paal en later ook met Eric Van der Paal. Hij hield ook een grafrede bij de begrafenis van Rudi Van der Paal. Welke belangen er juist speelden in beslissing om Mathot in bescherming te nemen is niet duidelijk. Zeker is dat er hier iets niet klopt. Hoe sterk de zaak stinkt moet verder onderzoek uitwijzen. Apache.be is alvast goed bezig. 
Dit knip-en-plak-werk komt uit een uitgebreid dossier dat Apache.be heeft samengesteld. Hun onderzoek roept alvast heel veel vragen op. Vragen die tot nu toe onbeantwoord blijven. De reactie van Bart De Wever op dit dossier beperkte zich tot Apache.be 'een lasterlijk medium' noemen. Aangezien de mainstreammedia weigeren om dit verhaal te brengen kan hij zich dat permitteren. In ieder geval tonen deze feiten aan dat de politieke en zakelijke elite in ons land nauw verbonden zijn. Het is een kleine wereld van ons-kent-ons. 
Wilt u meer informatie over dit dossier? Dan raad ik u ten zeerste aan om volgende artikels eens door te nemen en wie weet overtuigen deze onderzoeksjournalisten u wel om een abonnement te nemen op Apache.be.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

4 reacties

 • door Carlos Pauwels op maandag 3 oktober 2016

  Graag antwoorden, liefst met bewijzen en niet alleen verdachtmakingen. Wel een eigenaardig verhaal dat om meer uitleg vraagt. Het zijn blijkbaar niet alleen God's wegen die ondoorgrondelijk zijn. Wel een raar voorbeeld van ons kent ons. Ik blijf op mijn honger zitten.

 • door Ronald Van Beneden op maandag 3 oktober 2016

  Zo is er volgens mij ook een geheime agenda om de sociale zekerheid over te laten nemen door de prive. Men had echt geen rekenmachientje nodig om te weten dat onze begroting al 2 jaar gemanipuleerd wordt om ze te laten crashen. De minister verantwoordelijk voor de begroting had het in een niet ver verleden niet moeilijk om de vorige regeringen de les te spellen inzake beleid en inkomsten. Nu hij zelf aan het roer staat is hij niet eens in staat om deftige prognoses te stellen met desastreuse gevolgen voor de kleine man en de sociale zekerheid. Ondertussen begint de NVA in Antwerpen de sociale opvang uit te besteden aan privé ondernemingen. Wij hebben gekozen voor verandering waaronder de mensen verstonden verbetering. Van verbetering heb ik nog niet veel gezien van verloedering en heimelijke overeenkomsten ten voordele van de winstjagers des te meer.

 • door antbover op dinsdag 4 oktober 2016

  Wel , wel , als dit juist is , te bewijzen dus , dan zie ik niet in hoe onze media daar naast kunnen kijken . Het kan uiteraard zo zijn dat zowat alle politici in één of ander bedje ziek zijn en dat bijgevolg met " de mantel van het eigenbelang" wordt ingedekt. M.a.w. : wie is bang van wie ,,, Voer voor Jean-Marie Dedecker denk ik dan. Dit laatste is geen woordspeling .

 • door luc pintens op woensdag 5 oktober 2016

  Als hij geen klacht indient tegen (de journalist van) Apache.be dan weet ik genoeg...

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties