Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Avaaz start petitie tegen nieuwste onkruidbestrijdingsmiddel van Monsanto

Het onkruidbestrijdingsmiddel Dicamba wordt dit jaar voor het eerst volop gebruikt in transgene sojabonen in de VS. Steeds meer telers krijgen het onkruid niet meer onder de duim met Roundup vanwege resistentie. Volgens de boeren verdampt de nieuwe dicamba-formulering zeer snel nadat het is gespoten. Daardoor drijft het weg naar gewassen die niet bestand zijn tegen het middel.
maandag 2 oktober 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
  • bron: Avaaz.org

De Avaaz-gemeenschap https://secure.avaaz.org staat al jaren op tegen Monsanto als David tegen Goliath, en probeert een corrupt en gevaarlijk monopolie op ons voedselsysteem tegen te houden via een petitie. Monsanto zet besluitvormers onder druk en wil deze controverse zo klein mogelijk houden.

Maar als een miljoen personen een petitie ondertekenen kan Avaaz een officiële inspraakprocedure starten en laten zien dat mensen wereldwijd meekijken en nee zeggen tegen gif in ons eten en op onze akkers.Vorig jaar werd voorkomen dat Monsanto een megagrote GMO-fabriek in Argentinië kon openen, en zag Europa af van een volledige vergunning voor glyfosaat. Nu hebben de boeren van Arkansas hulp nodig.

Het ministerie van landbouw van Minnesota is een onderzoek gestart naar de omvang van de schade. Noord-Dakota, Zuid-Dakota en andere staten hebben ook boeren gevraagd om problemen met de nieuwe formulering van dicamba te melden. Een groep boeren in Arkansas is een procedure gestart bij de federale rechtbank tegen Monsanto, DuPont en BASF, die dicamba produceren.

Toelating nieuwe formulering

Monsanto kreeg in november vorig jaar een toelating voor de nieuwe formulering. Volgens het bedrijf verdampt de nieuwe formulering juist minder snel dan de oude, zodat drift naar andere percelen wordt voorkomen. Problemen kunnen ontstaan als telers dicamba spuiten als het te hard waait. Ook adviseert Monsanto telers om spuitdoppen te gebruiken die drift beperken.

Het is niet verwonderlijk dat boeren in alle staten zijn. Dicamba verspreidt zich via de lucht en doodt de gewassen van andere boeren, het vergiftigt de bodem, bomen en water. Boeren staan voor een onmogelijke keuze: overstappen op Monsanto's GMO-zaden, of toekijken hoe hun gewassen sterven.

17 Amerikaanse staten laten onderzoek doen naar Dicamba en autoriteiten in Arkansas dringen aan op een verbod -daar wordt binnenkort over gestemd-. Wetgevers in de EU en Latijns-Amerika kijken mee. Als een miljoen personen de petitie tekent en een verbod in Arkansas afdwingt, kan ervoor gezorgd worden dat dit gif een vroege dood sterft. 

Roeland Keunen

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.