Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

“Meneer Theo Francken, ja ik ben emotioneel”

Bij een nieuwe ramp, gisteren op de Middellandse Zee, kwamen wellicht zo’n 200 vluchtelingen om. Theo Francken verwijt de media vandaag ‘goedkope emotitels’ en stelt dat het niet de schuld van het Westen is dat sommige vluchtelingen enorme risico’s nemen. Riet Dhont, de afgelopen dagen met een PVDA-missie in Calais, reageert 'geëmotioneerd', in een persoonlijke brief.
donderdag 6 augustus 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
 • Calais (foto: Solidair)

Meneer Theo Francken, je vindt dat er wat teveel 'emo' is omtrent de doden in de Middellandse Zee, vluchtelingen die risico's nemen, je vindt dat het hun eigen schuld is, niet die van het Westen... Ik wil je even antwoorden... want ik ben inderdaad emotioneel.

Wij zijn gisteravond teruggekomen uit Calais. Na 3 dagen verblijf in de ‘jungle’, naast de transittunnel richting Engeland. Daar leven om en bij de 3.000 mensen als wilde dieren bijeen. Het zijn vooral jonge mensen, tussen 16 jaar en 35 jaar. Ze komen allen uit oorlogsgebieden, uit gebieden met dictatoriale regimes, uit gebieden waar armoede heerst omwille van de klimaatverandering.

Ja, ze zijn gekomen per boot, ze hebben daarvoor zeer zware risico's genomen. Eerst hebben ze moeten werken, zich moeten verkopen in Libië, om duizend dollars bijeen te krijgen om een vissersboot te kunnen betalen. Haydar uit Soedan heeft eerst 7 maanden gewerkt in Benghazi, op de markt, om, de dagen dat hij kon werken, 10 dollar te verdienen.

Ja, die mensen nemen risico's, juist om de oorlog, de armoede, de uitbuiting in de landen van het Zuiden te ontvluchten...

Ja , ze hebben het risico gelopen, om in een overladen rubberboot, de woelige zee over te steken.

Raouf uit Eritrea zat in zo'n boot, geschikt voor een 100-tal mensen, maar volgepakt met 500 vluchtelingen.

Ja, ze zijn kunnen doortrekken tot in Frankrijk, tot in Calais, om daar opnieuw risico’s te nemen. Ze moeten meer dan 10km stappen, over autostrades, doorheen kleine bosjes, om de transittunnel te bereiken naar hun beloofde land, Engeland. Maar diezelfde Raouf uit Eritrea heeft het gewaagd de muur rond de tunnel op te klimmen, en naar beneden te springen. Hij ligt nu een maand in het hospitaal in Calais, been en voet gebroken.

We hebben gisteren Moussa begraven in Calais, 17 jaar, geëlektrocuteerd op de sporen van de trein.

En terwijl hij werd begraven, stierven er opnieuw meer dan 200 mensen in de Middellandse zee.

Ja, dat zijn risico's, enorme risico's, die die mensen nemen, juist om de oorlog, de armoede, de uitbuiting in de landen van het Zuiden te ontvluchten, om een nieuw leven op te bouwen, hier in Europa, hier bij ons...

Zijn het niet juist 'onze 'landen die de chaos hebben gecreëerd in Libië? Zijn het niet juist 'onze 'landen die de economieën in het Zuiden blijven kapot maken, met het uitvoeren van onze producten naar daar, tegen woekerprijzen, om daar de landbouw te vernietigen?

Wij hebben gezien hoe de mensen daar leven in de ‘jungle’ in Calais, in mensonwaardige omstandigheden, zoals ze zelf zeggen: “We leven hier als wilde dieren, geen huisdieren, maar wilde dieren.” Ze leven op een oude vuilnisbelt. Ze leven in het zand, in kleine tentjes, in zelfgebouwde barakjes, waar er, oef, sinds 3 weken 4 waterpunten zijn, en 20 toiletten, dat alles voor zo’n 3000 mensen.

Ja mijnheer Francken, ik ben emotioneel, als ik dat allemaal zie.

En wat staat de vluchtelingen te wachten hier, in Brussel, in België?

Ik zag deze morgen twee families die net aankwamen, uit Irak. Ze hadden deze nacht in het Noordstation geslapen. Ze kenden de uren niet van de Dienst Vreemdelingenzaken, en ze waren te laat gekomen. Ze moeten morgen in de rij komen staan vanaf 5u, om rond 8u eventueel binnen te geraken.

Ze zijn met 6 volwassenen en 3 kinderen, 9 mensen van de 2.990 die de voorbije maand asiel hebben aangevraagd in Brussel... Een ongezien aantal... 130% meer dan juli vorig jaar.

Je voorganger Maggie De Block heeft in 2013 35 miljoen euro teruggegeven aan de regering. Ze had die over op haar budget. Ze heeft toen ook 1.200 opvangplaatsen in Fedasil gesloten.

Nu zien we de gevolgen... De laatste dagen hoor ik dat 2.500 mensen hier slapen in het station, in de parken, wachtend op een opvangplaats. Ik heb net rondgebeld voor de twee Irakese families, om toch maar een bed te vinden voor deze nacht... opnieuw bellen vanavond. De eerste die belt krijgt één van de 4 resterende kamers... Neen, die mensen kunnen geen hotel betalen zoals je hen voorstelt. Ja, ze hebben reeds honderden dollars uitgegeven, om de Balkanroute tussen Griekenland en België te kunnen doorlopen, gedurende 3 maanden, om levend in Brussel aan te komen...

Zo, mijnheer Francken, ben ik nu te émotioneel? Of heb je even geluisterd?

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

7 reacties

 • door EFI op vrijdag 7 augustus 2015

  Mooie weergave van de werkelijkheid, proficiat! Hopelijks zullen er meer 'verstandige Belgen' even meeluisteren en misschien emotioneel worden??

  • door Marc Depuydt op vrijdag 7 augustus 2015

   Wij kunnen niet de OCMW van de ganse wereld spelen.

 • door eddy de keyser op vrijdag 7 augustus 2015

  Onze dames en heren politiekers (??) zijn vergeten hoeveel vlamingen er in het verleden zijn uitgeweken naar het beloofde land (USA), naar Nederland, naar Frankrijk en ga zo maar voort, tijdens woII. Het is maar te hopen dat onze kinderen en kleinkinderen nooit zullen moeten vluchten om dan te stuiten op hardvochtige lompe politiekers zoals ene Theo Francken. Hoe is het toch zover kunnen komen dat dit soort van mensen ons beleid bepaald. Hebben we niet genoeg geleerd uit het verleden. Zet Francken op een bootje op de Middelandse zee richting Afrika, dan gaan zijn ogen misschien open.

  • door speedmaster op zaterdag 8 augustus 2015

   hoe dit zo ver is kunnen komen? doordat de goedgelovige "vlaeminck" massaal op n-va stemt, natuurlijk.

 • door Maja Vande Velde op vrijdag 7 augustus 2015

  mijn maag keert om iedere keer wanneer ik ergens een commentaar lees over "hoera, weer minder die het gehaald hebben" en vergelijkbare uitspraken. Ik geloof dat heel veel mensen vergeten dat, ook al kom je niet van een rijk land, je ook nog steeds een mens bent. Verdrietig, deze evolutie.

 • door martin meerts op zaterdag 8 augustus 2015

  En zo'n bruut als Theo Francken krijgt dan nog spreekrecht in de Humo. Vorige week was het de beurt aan Homans. Proficiat Riet! Ik ben trots op U. (Vanwege Martin Meerts).

 • door Piet De bisschop op maandag 10 augustus 2015

  En dan te bedenken dat er maar één lettertje verschil is tussen emo en ego. Klaarblijkelijk echter wel een oceaan van verschil voor sommigen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties