Studio Urbanization: smeltkroes van kunstdisciplines

Studio Urbanization: smeltkroes van kunstdisciplines

zondag 26 april 2015 14:05
Spread the love

(een verslag van Joachim Maes met foto’s van Milou Verstappen)

Graffiti, fotoprojecties, poëzie, muziek… Al die verschillende kunstvormen in één ruimte. Je kon het zaterdag 25 april allemaal bewonderen in Het Oude Badhuis in Antwerpen-Noord. De kamer was donker en slechts verlicht door enkele spots. De verschillende creaties vormden samen Studio Urbanization, een project van Fiëbre vzw. 

Het gemeenschappelijk thema was ‘muur’. Max Greyson coachte de artiesten. Hij is gespecialiseerd inspoken word en deelde zelf twee gedichten in de ruimte in Het Oude Badhuis. “Het was de bedoeling om verschillende disciplines die in de urban en street art scene zitten samen te brengen”, vertelt Max. “Graffiti naast teksten terwijl er muziek te horen is, het vult elkaar mooi aan.” Max was coach en uitvoerder tegelijk. “De mensen van Fiëbre vzw die dit project mogelijk maakten, denken heel horizontaal”, vertelt Max. “Het is niet dat ik als coach de baas was. Ik heb zelf meegedacht met de artiesten en geholpen bij de uitvoering.”




Een vijftiental kunstenaars uit verschillende regio’s werkte mee aan Studio Urbanization. “Het merendeel kwam uit Antwerpen”, zegt Max. “Enkele kunstenaars kwamen uit Vilvoorde, een dichter/graficus uit Gent en dan waren er nog een paar mensen uit Lier.” De coach is tevreden met het geleverde werk. “Ik vind het resultaat geweldig. Twee weken geleden was het nog een volledig kale kamer, gewoon betonnen muren.” In de eerste week van de paasvakantie werden de artiesten begeleid. “We hielden op vier avonden werksessies van vier uur”, zegt Max. “De tweede week hebben de mensen er apart aan verder gewerkt. Het is op korte tijd fenomenaal goed geworden, ik vind het heel geslaagd”, vertelt Max enthousiast.




Een van de artiesten die meewerkte is Younes van den Broeck. Hij maakte al furore op het ENTER festival als lid van team Zuid bij Slam ’t Stad. Bij Studio Urbanization laat hij zien dat hij ook op visueel gebied iets moois kan creëren. “Ik wilde de muur tot leven brengen”, vertelt Younes. “Ik maakte een tekening van een figuur met knipperende ogen en een huid met een levendige structuur. In de achtergrond staan schermen om het extra dynamisch te maken. De combinatie van de tekening en de projecties maakt het sterker, het is een mooie samenwerking. We spelen in op elkaars werk.”




Younes schreef ook een gedicht op de muur. Hij leest een stuk voor: “Blijf tegen de muur lopen, met die twee ogen open. Hoop doet leven, maar het leven doet niet hopen. Ik loop tegen de muur, want de deur gaat niet open.” Het gedicht is symbolisch. “Als je tegen de muur loopt, moet je niet stoppen”, legt Younes uit. “Baan jezelf er een weg door, het wil zeggen dat je niet moet opgeven en moeite moet doen om iets te bereiken.” 

Younes heeft de sociaal-artistieke betekenis van ENTER de voorbije weken kunnen ervaren. “ENTER is belangrijk. Veel mensen hebben hun werk kunnen laten zien, terwijl ze dat normaal niet alle dagen kunnen. Je komt ook toffe mensen tegen. Ik heb hier samengewerkt met verschillende artiesten die ik anders niet was tegengekomen.”

take down
the paywall
steun ons nu!