about
Toon menu

Als democratie zichzelf de das omdoet

Het 'democratisch' verkiezingssysteem is niet (meestal) niet zo democratisch als dat wordt voorgesteld. Niet bij ons, en ook niet in de VS
vrijdag 11 november 2016
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Zo is de president in de VS niet altijd diegene waarvoor de meeste kiezers hebben gekozen, maar wordt die gekozen via een systeem van 'kiesmannen' welke aan elke staat, volgens het bevolkingsaantal, zijn toegewezen.
Zo kan het zijn, en is dat nu in de VS het geval, dat een kandidaat in het totaal met minder stemmen toch meer 'kiesmannen' binnenhaalt.
Alhoewel er gesproken wordt over een "Overwhelming majority" voor Trump, hebben volgens de laatste tellingen, van de 129,1 miljoen Amerikanen die hun stem hebben uitgebracht, er 59.415.096 Amerikanen op Clinton gestemd (of 47,7 procent), en 59.229.732 voor Trump (47,5 procent)
Dus indien in de VS het kiessysteem echt democratisch zou zijn, en diegene die de meeste stemmen achter zijn naam krijgt, zou winnen, dan was HILLARY, Clinton met 284.364 méér,(een weliswaar kleine meerderheid van 0,2%) de nieuwe President !!!
Intussen is nog altijd maar 92 procent van de stemmen geteld, het blijft nog wachten op de officiële uitslagen in drie staten: Minnesota (dat naar Clinton neigt), Michigan en New Hampshire (die beiden naar Trump neigen). De krant New York Times verwacht dat de Democrate uiteindelijk met zo'n 0,6 procent voorsprong zal eindigen.
Volgens de uitslag van de voorlopige (nog niet geheel volledige) telling heeft Trump weliswaar de meeste 'kiesmannen', ondanks dat Clinton in het totaal 284.364 stemmen meer.
Al gaat het hier dan om amper 0.20%, toch kan men er niet naast kijken dat er dus méér Amerikanen op Clinton, dan op Trump hebben gestemd, en dus volgens het zuiver democratisch principe Clinton het heeft gehaald...
In het Belgisch kiessysteem, zoals in de meeste niet-presidentiële landen, kan men zelfs niet eens kiezen wie de regeringsleider wordt, en dus ook niet wie er gaat 'regeren'. Daar kan men, via het kiezen van door de politieke partijen vooropgestelde 'partij- vertegenwoordigers' grondwettelijk (bedrieglijk) 'volksvertegenwoordigers' genoemd, en kan men als kiezer enkel voor partijen stemmen, en zodoende alleen de 'machtsverhouding' tussen de verschillende partijen meebepalen.
Ten slotte: De reden(en) waarom iemand voor een bepaalde kandidaat-president of partij stemt zijn zo uiteenlopend, en bij de meerderheid van de kiezers meestal politiek gezien weinig of niet inhoudelijk ter zake doende, dat elke analyse over het kiesgedrag, op zijn zachts gezegd, 'nattevingerwerk' is.
Als de presidentskeuze in de VS één ding heeft bewezen, dan is het dat de democratie zichzelf wel een de das kan omdoen...

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

2 reacties

 • door Ronald Van Beneden op maandag 14 november 2016

  Je kan het ook anders bekijken. Eindelijk zijn de stille getuigen opgestaan en hebben van hun democratisch recht gebruik gemaakt.De stem van het volk die smacht naar een beetje zekerheid en niet de heilbrengende aangeprezen globalizering. De wereld was ziende blind toen ze dachten dat een vrouw het glazen plafond zou ddorbreken. Niet dus! Als men denkt iemand te lanceren door enkel positieve prietpraat te verkopen dan zit men er ver naast. 8 jaar je leest het goed 8 jaar hebben ze de kans gehad (de democraten) en wat is er gebeurt? Niets. De armen leven nog steeds in gettos en moeten nog steeds drie -vier jobs aan elkaar knopen om uiteindelijk onder de brug of in de auto te slapen. Hoe dom kunnen de democraten wel zijn om dan nog iemand van de eigen ministers te promoten for president?

 • door janu op woensdag 16 november 2016

  http://www.globalresearch.ca/president-elect-donald-trump-and-the-deep-state-vote-rigging-by-both-sides-key-appointments/5557040 Petert Koenig

  The current electoral system favors vote manipulation especially in Swing States, where popular votes can relatively easily be suppressed or switched by an electronic ‘glitch’. Such voter frauds, we now know, have happened in 2000, when George Bush ‘won’ in Florida over Al Gore – eventually through a Supreme Court decision – and the same in 2004 (Ohio), when again George Bush won over John Kerry, through electronic fraud and predominantly black voter suppression. After 8 years of Bush – enough was enough. The deep state needed a new candidate – one that will have the trust of the American people, one who was smart and colored and had charisma – but no backbone. Never mind the latter point.

  People didn’t know until it was too late. Obama’s mandate was enhanced by the award of the Nobel Peace Prize, before he even knew how many additional wars were already planned for him to carry out, aside from Afghanistan and Iraq. Today he literally boasts to be involved in seven wars around the globe and sold more weapons than any previous president to so-called allies and proxy fighters like Saudi Arabia and the Gulf States. More wars and conflicts are in the cooker, for sure. But will Trump abide by those plans?

  The mainstream media are doing a terrific job in manipulating peoples’ minds with lies after lies after lies. The wars Washington is involved in are all ‘good’ for ‘national security’; they are diverting a threat to the US of A and defending American interests, whatever these are. Nobody asks. But if Washington, the NYT and the WashPost says so, it must be true...

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties