Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Wanneer opent het 'Lumumbamuseum' in Tervuren?

De opening van het nieuw Belgische ambassadegebouw vandaag, maandag 27 november, in Kinshasa toont dat veel Congolezen de moord op Lumumba nog lang niet zijn vergeten. Op hun protestborden staat: 'Belgique assassin'.
maandag 27 november 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
  • 27 nov 2017 (c) Lies Bus Kinshasa. Protestborden bij opening ambassade: "Belgique assassin".

Binnenkort moet het proces beginnen van zijn nabestaanden tegen België, 57 jaar na de vreselijke afslachting in Katanga. Zijn door een Belgische politieman in zuur opgeloste lijk is er niet meer. In 2016 is nog wel een tand, die deze agent Soete had gestolen uit het lijk van de premier, in beslag genomen na aangifte door Ludo De Witte, de schrijver die het Belgische aandeel in de gruwelijke moord op Patrice Lumumba en zijn assistenten uitvoerig heeft gedocumenteerd.

Congo is het rijkste land ter wereld, maar de bevolking is straatarm. De bodemschatten worden ook nu nog geplunderd door mensen die het recht aan hun kant menen te hebben.

'Lumumbamuseum', respectvol gebaar van de huidige generatie

Weldra gaat het Afrikamuseum in Tervuren open. Wat zou het een mooi gebaar zijn van de huidige generatie om dit koloniale museum te vernoemen naar de eerste democratisch gekozen staatsman die van de Belgische kolonisator geen enkele ruimte kreeg om zijn land te verenigen. In drie buurlanden en tal van Afrikaanse landen wordt Lumumba openlijk geëerd: met namen van pleinen en straten. Maar de kolonisator zelf heeft nog steeds last van zijn geschiedenis. Zou het Afrikamuseum deze stap durven zetten?

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.