Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Kadastrale uitkomsten: makkelijk, rechtvaardig

zondag 17 mei 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

TimPauwels van de VRT heeft het op deredactie.be over de gekadastreerde burger. Leuk gevonden. Maar hij stelt vooral vragen over het kadastraal inkomen en beschrijft dat Belgische overheden niet goed zijn in samenwerken. Ik zocht naar een alternatief voor een rare en oneerlijke vorm van vermogensbelasting: het kadastraal inkomen is een scheve belasting.

Klimaatvriendelijk

In de oplaaiende discussie over het kadastraal inkomen moeten we de kosten van de belastinginning betrekken plus de fraudekansen. En, kan 't een ietsiepietsie eenvoudiger en eerlijker? Omdat de KI-basiswaardes van ons onroerend goed uit 1975 (!) stammen en zijn scheefgegroeid kun je wel veel investeren in tienjaarlijkse waardetaxaties maar dat werk levert alleen getallen op en geen welvaart. Investeer dat liever in isolatieadvies. Alleen maar cijfers produceren is weggegooid geld en het roept dure taxatietwisten op. Rijken die wel een fiscaal adviseur kunnen financieren worden stelselmatig bevoordeeld. Voor mensen met geld zijn de mazen groter dan voor de brave burger. Het huidige systeem frustreert ook het klimaatneutraler maken van je eigen huis omdat daarmee wél je kadastraal inkomen toeneemt. Een pandjesbaas die zijn woningbezit tochtig houdt spint er garen bij, zeker als zijn huurders de energiefactuur moeten betalen. De vele Belgen die zwartwerkers inschakelen, die illegaal verbouwen en die hun pand zonder aangifte isoleren vegeteren op de modelburger die zich wel aan regels en vergunningen houdt.

Grondbezit

Een pleidooi voor eenvoud in taxatie en belastingheffing. Vervang het kadastraal inkomen door een objectieve, frauderesistente en in de tijd duurzame, eenduidige, voorspelbare en begrijpelijke grondslag: dat is grondbezit plus eventueel de feitelijke aard van het bodemgebruik. De oppervlakte en het eigendom van ons hele land zijn al tot in detail geregistreerd, dus er zijn lage perceptie/inningskosten. Een tariefvoorbeeld: bij x m2 grond ga je x betalen. Bij onbebouwd y en voor publiek toegankelijke grond (als je je bos of landgoed openstelt) z. Nadeel voor de grondbezitter: er valt niet meer te knoeien met de oppervlakte, want het kadaster heeft de eenvoudig verifieerbare maten in de computer staan. Dat wordt dan een simpeler en rechtvaardiger belasting op bezit dan de huidige fictieve en betwistbare huurinkomsten anno 1975.

Variaties

Veel bezit betekent veel betalen, geen of weinig grond is niets betalen. De eerste 200m2 of 300m2 per wooneenheid vrijstellen zal de perceptiekosten (de inning van de belasting) enorm doen dalen en bevorderen dat kleine woningen betaalbaar blijven en dat bescheiden kavels, geschakeld en gestapeld bouwen (klimaatvriendelijk) bevoordeeld worden plus dat onze steden betaalbaar blijven. Je kunt zelfs een stimulans op stedelijke inbreiding (woningverdichting) inbouwen en je kunt braaklegging (speculatie) van geschikte bouwgrond duurder maken.

Volume

Laten we voor de discussie over het principe de federale/gewestelijke opbrengst van deze belasting qua volume gelijk houden aan die van het huidige KI. Waarom zou een herziening van de verdeling automatisch moeten leiden tot een hoger totaal? Verschillen breng je aan via een verfijning van het tarief. In gebieden waar de gemiddelde grondwaarde veel steeg kan het tarief sterker omhoog en elders omlaag. Met een knipoog naar de slogan van de belastingdienst van onze noorderburen: "Makkelijker kunnen we 't maken en ook rechtvaardiger."

foto Wikipedia/Michiel1972

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Mezelf op dinsdag 19 mei 2015

    "Voor mensen met geld zijn de mazen groter dan voor de brave burger." Leuk dat "mensen met geld" niet beschouwd worden als "brave burgers".

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties