Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Tomorrowsucks

donderdag 30 juli 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Tomorrowsucks

Na een jaar lang allerlei berichtgeving door mijn strot geduwd te krijgen over Tomorrowland, is het nu wel welletjes geweest. Afgelopen weekend zag ik in de media beelden verschijnen van allemaal mensen met een big smile op hun gezicht. Het leven is blijkbaar super mooi, fantastisch zelfs! Als je deze beelden van Tomorrowland mag geloven, leven we allemaal samen in het paradijs...

Niets is minder waar. Deze morgen heb ik bij het ontbijt de beats van David Guetta opgezet. Niet om blij rond te huppelen in huis maar om mijn woede, verdriet en frustraties te verdoezelen en een plaats te geven. Twee weken geleden werd onze jonge vriend aan huis, Hassan, opgepakt op zijn werk en overgebracht naar het ‘Centrum voor illegalen Brugge’. De naam van dit centrum windt er duidelijk geen doekjes om. Het is een gesloten centrum en het is voor wezens die niet legaal zijn. Illegalen klinkt zo bureaucratisch, maar helemaal to the point. Zeg vooral niet ‘mensen met een beperking’ voor ‘gehandicapten’, of ‘mensen zonder geldig verblijf’ voor ‘illegalen’. Nee, in Brugge zijn ze duidelijk niet op zoek naar het paradijs. Althans niet voor deze mensen.

165 vliegtuigen werden ingezet voor Tomorrowland. Ze kwamen van overal ter wereld om hier samen met de Belgen met die big smile rond te lopen in het ‘paradijs’. Het paradijs is duidelijk niet voor iedereen op deze planeet. Terwijl afgelopen zaterdag duizenden mensen samen peace, love and unity vierden (en er ook voor betaalden) op Tomorrowland, werden 1200 mensen gered in de Middelandse Zee. Mensen die zich duidelijk geen ticket noch visa naar Tomorrowland konden veroorloven, anders waren ze wel op die manier Europa binnengekomen.

Een festival van dergelijke orde, zoals Tomorrowland, is nooit gezien in het verleden. Het staat symbool voor een alsmaar meer geglobaliseerde wereld, een geglobaliseerde wereld voor de Haves uiteraard. Een wereld waarin de Haves, van welke nationaliteit dan ook (ja ook Brazilianen, Indiërs of Zuid-Afrikanen), overal naartoe kunnen reizen en overal kansen krijgen om hun leven verder uit te bouwen. Dit veelal ten koste van de Have Nots. De Have Nots moeten het doen met de status van ‘illegaal’ als ze nog maar een voet buiten de eigen landsgrenzen zetten.

Op die bewuste voormiddag ontving ik een smsje van Hassan waarin hij vertelde dat hij op het politiekantoor zat. Om 13u werd ik gebeld, hij zou binnen tien minuten aan onze deur staan om wat gerief op te halen. Tien minuten later kwamen inderdaad twee agenten samen met Hassan zonder schroom binnengewandeld in ons huis. Onmiddellijk gingen ze met hem naar boven waar nog gerief van Hassan lag. Hassan moest wat kleren bijeen verzamelen, hij kreeg er letterlijk maar vijf minuten voor en was nog half geboeid. ‘’Opdracht van Dienst Vreemdelingenzaken’’, vertelden de politieagenten, ‘’en hij gaat naar Brugge’’,  kreeg ik te horen, pas nadat ik er naar vroeg. Ik kreeg een halve minuut de tijd om hem misschien wel voor de laatste keer te knuffelen. Ontredderd gaf ik hem een beeldje van een mediterende mystieke moslimmonnik die op de schouw stond, als uitdrukking van onze vriendschap en liefde voor hem.

Vreemde opdracht heeft de Dienst Vreemdelingenzaken in onze samenleving. Deze organisatie wordt ondersteund door de overheid. Ze heeft blijkbaar zodanig veel macht, dat ze onze politie de opdracht kan geven om iemand op te pakken. Zonder dat die persoon een ogenschijnlijk misdrijf heeft gepleegd. Of wel? De persoon heeft geen verblijfsstatus, en binnen het kader van de huidige wetgeving, is dat blijkbaar al een misdrijf op zich. Of de persoon nu werkt of niet, naar school gaat of niet, onze taal spreekt of niet, mogelijks gevaar loopt in eigen land of niet, gezond is of niet, verantwoordelijk genoeg is of niet of er nu veel of weinig mensen van deze persoon houden. Het doet er allemaal niet toe blijkbaar. Voor Dienst Vreemdelingenzaken zijn mensen nummers, het zijn inderdaad illegalen. Illegale wezens waar we best zo snel mogelijk vanaf geraken want ze zouden weleens onze roes in het paradijs kunnen verstoren...

Hoog tijd dat we als kritische wereldburgers samen aan een zeil trekken en de mensonwaardige praktijken om onschuldige mensen zonder verblijfsstatus op te sluiten een halt toe te roepen. Want ook jouw geliefde, vriend, collega of klasgenoot kan morgen op die manier slachtoffer worden van een repressief en inhumaan beleid. Wat zou jij doen Theo Francken als je dochter morgen thuiskomt met een illegaal lief dat overmorgen wordt opgesloten in Steenokkerzeel?  

Deze opinietekst werd geschreven naar aanleiding van de mensonwaardige en beschamende opsluiting van onze vriend, collega, huisgenoot, klasgenoot, vrijwilliger Hassan. Momenteel zit Hassan nog steeds vast in de wat wij een gevangenis noemen: het gesloten ‘Centrum voor illegalen Brugge’. Hij is 19 jaar oud. Wie Hassan wil steunen kan dat via deze steunrekening: BE19 8907 3419 1112

Pieter Baets – Sociaal Laborant bij LABO vzw

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door Carlos Pauwels op donderdag 30 juli 2015

  Schrijnend verhaal. Maar..... Kan iemand mij zeggen wat we moeten doen met een toevloed aan mensen uit andere landen? Kunnen wij die hier allemaal een goed bestaan garanderen? Studeren? Een goede job? Wat met onze eigen mensen die dat niet hebben en dat ook willen? Waar gaan we de middelen blijven halen? Er zijn landen waar men muren optrekt om migranten tegen te houden (Hongarije bv.). Er zijn landen waar ze alles doen om migranten de toegang tot het land te ontzeggen (Groot Brittanië bv.). Komt die man uit een land waar zijn leven gevaar loopt omwille van oorlogsgeweld? Is het iemand die denkt dat het hier het land van melk en honing is zoals die illegalen die van alles proberen in Calais om in Engeland te raken, want daar is het volgens hen goed om leven en is er veel werk (gehoord op TV)? Er is héél véél miserie in de wereld. Niets of niemand kan die oplossen. Maar ik begrijp de reactie als het gebeurt met iemand die men van dichtbij kent. Waarschijnlijk zou ik op dezelfde manier reageren. Ik heb mensen in de familie die werken met vreemdelingen in een grootstad. Ik ken zo wel een beetje de problematiek.

  • door hans delannoye op vrijdag 31 juli 2015

   voor mij is het niet de vraag of wie die mensen hier allemaal moeten binnenhalen, maar de vraag is, waarom laten die mensen alles in de steek? economische vluchtelingen, nee, veelal zit er veel meer achter. het westen (om maar even de welvarende naties onder 1 noemer te krijgen) buiten de derdewereldlanden al vele jaren uit, zodat die zelf niet de mogelijkheid heben een eigen economie op poet te zetten en te handhaven. facistische en door en door corrupte regimes worden door ons de hand boven het hoofd gehouden, zolang ze maar onbegrensd olie, goud, coltan, koper, uranium en noem maar op exporteren voor onze industrie. en het geeft niet of ze hele bevolkingdsgroepen uitmoorden, het zijn immers geen rijke blanken..... en ja, heel soms komt het westen dan toch eens militair tussen, maar nooit om humanitaire redenen, enkel om onze westerse belangen veilig te stellen. kortom, onze rijkdom is net zo goed van de aziaten en de afrikanen, ze is alvast op hun kap gerealiseerd.

   • door ria aerts op zaterdag 1 augustus 2015

    Goed antwoord. En wat Tomorrowland betreft: brood en spelen, het werkt nog altijd.

   • door Carlos Pauwels op maandag 3 augustus 2015

    Kan (zal) wel allemaal waar zijn, maar mijn vraag waar ik geen antwoord heb op gekregen,blijft.

 • door Peter op zaterdag 1 augustus 2015

  Ook voor veel Belgen is Tomorrowland te duur. Ik ken mensen die niet gaan omdat het te duur is en die zijn niet eens werkloos.

  Maar dat soort zichtbaar onderscheid tussen haves en havenots is niet het grootste probleem. Het is eerder de onvoorstelbare rijkdom van de superrijken die maar niet herverdeeld geraakt en die buiten het zicht blijft. Zulke mensen kunnen Tomorrowland in zijn geheel opkopen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties