Regionale oorlog Midden-Oosten: Amerika vs Rusland

Regionale oorlog Midden-Oosten: Amerika vs Rusland

woensdag 5 oktober 2016 13:56
Spread the love

Wij kunnen op een ochtend wakker worden en horen dat de oorlog tussen Amerika en Rusland is uitgebroken. De spanningen in Syrië lopen hoog op. De oorlogsretoriek van de Amerikanen is duidelijk.

John Kirby, de stem van het Amerikaanse Departement van Buitenlandse Zaken, zei afgelopen woensdag 28 september. “Extremist groups will continue to exploit the vacuums that are there in Syria. This to expand their operations. This could include attacks against Russian interests. Perhaps even Russian cities. Russia will continue to send troops home in body bags. And will continue to lose resources, perhaps even aircrafts”.

Ondertussen plaatst Rusland zijn S300 luchtdoel raketten bij zijn haven in Tartus, Syrië,  wat het thuis is van zijn marineschepen. Rusland en de Verenigde Staten sturen tevens ieder een vliegdekschip naar het oosten van de Middellandse Zee.

De extremisten waar Kirby op doelt is de Al-Nusra groep, die wordt gesteund door de Verenigde Staten. Dezelfde groep die nu door de Russen uit Aleppo wordt gebombardeerd. Zij zitten verscholen tussen de bevolking en de zogeheten ‘gematigde’ rebellen.

De oorlog gaat om gas

De Amerikanen wilden van begin af aan niet Al-Nusra vernietigen. De terroristen waren een jaar geleden tot de voorsteden van Damascus doorgedrongen. Het was de Amerikaanse bedoeling om met Al-Nusra president Assad en zijn regime te vervangen. Dan kon Al-Nusra het gaspijpleidingsproject uit Qatar goedkeuren en die uit Iran afkeuren. De gaspijpleiding moet 100 miljard m3 gas per jaar naar Europa brengen. Het Russische gas dat nu wordt gekocht wordt dan vervangen. Het Qatar project wordt gesteund door de Verenigde Staten, Turkije en Saoedi Arabië. Die uit Iran door Rusland, Irak en Syrië.

Assad vraagt Russische hulp

Echter, president Assad vraagt de Russen om hulp. De Russen dringen Al-Nusra (en ook de Islamitsche Staat) terug en brengen het Syrische leger weer op de been. Dit maakt Amerika witheet van woede. Zij willen tenslotte Assad verdrijven. Samantha Power, de Amerikaanse ambassadeur naar de Verenigde Naties, beschuldigt Rusland van barbaarse praktijken. Ook dat de Russen Assad toestaan om zijn land weer terug te nemen. Net alsof de Amerikanen daarover wat hebben te zeggen.

De beschuldigingen stapelen zich op. De belangrijkste die door de Verenigde Staten worden geuit zijn:

– Cyber spionage: de Russen hacken de server van de Democratische Partij.
– Oorlog: De Krim wordt van de Oekraïne afgepakt en aan Rusland toegevoegd.
– Terrorisme: Het neerhalen van een commercieel lijnvliegtuigen MH17.
– Oorlogsdaden: Het bombarderen van een VN konvooi met hulpgoederen voor Aleppo.
– Oorlogsmisdaden: Het bombarderen van delen van Aleppo waarbij honderden burgers omkomen.

Westers spionagecentrum verwoest

Hierbij komen nog de volgende drie belangrijke punten:

1. De Verenigde Staten vraagt aan Rusland om vooral niet de gematigde rebellen in Aleppo te bombarderen. Deze zitten verscholen tussen de Al-Nusra terroristen. Prima, zegt Rusland, haal ze dan uit elkaar en laat het ons weten. De Russen wachten weken op antwoord, herhalen de vraag regelmatig maar het blijft stil. Uiteindelijk zijn de Russen het wachten beu. Tijdens de wapenstilstand worden de extremistische terroristen met moderne wapens en luchtdoelraketten uitgerust. Als gevolg vallen de Russen aan. Het bombardement op de terroristen (en dus ook de gematigde rebellen indien deze mochten bestaan) is heftig. Omdat de extremisten in woonwijken zitten vallen er veel burgerslachtoffers.

2. Op 20 september schakelen de Russen een spionage centrum in de Dar Ezza regio uit. Dat is in de heuvel ten westen van Aleppo. Het centrum wordt bemand door de Amerikaanse CIA en inlichtingenspecialisten uit Qatar, Engeland, Turkije en Israël. Zij geven logistieke steun aan de gematigde rebellen en vermoedelijk ook aan Al-Nusra. Ook controleren zij de aanvoerroutes. Bij de aanval komen 30 man om het leven.

3. De Amerikaanse regering heeft geen grip meer op het doen en laten van het militaire industriële complex. Dat geldt zowel voor president Obama als de minister van buitenlandse zaken John Kerry. In het machtsvacuüm rond de presidentsverkiezingen begin november kan het Pentagon het heft in eigen hand nemen. Dit betekent dat het leger kan doen wat zij nodig vindt.

Amerika en Rusland Explosief

Waar de confrontatie tussen de Verenigde Staten en Rusland eindigt weet niemand. De situatie is explosief. Een regionale oorlog in Syrië zal leiden tot een vernietiging van de overgebleven steden dat gebied. En tot een nog veel grotere uitstroom van oorlogsvluchtelingen. In mijn boek ‘Europa en Migranten‘ heb ik al verteld hoe groot die uitstroom is. En wat de consequenties ervan kunnen zijn.

Sta niet verbaasd te kijken als u de radio aanzet en hoort dat de oorlogshandelingen plaatsvinden. Dat kan zijn het bombarderen van Syrische stellingen door Amerikaanse vliegtuigen. Met als gevolg dat Russische vliegtuigen alles en iedereen zullen gaan bombarderen wat vecht tegen de Syrische regering. Dat is inclusief het Vrije Syrische leger dat de officiële oppositie is tegen president Assad’s regime. Daarna mengen mogelijk Turkije en Saoedi-Arabië zich in de strijd. En vervolgens Iran. En voor je het weet ook Turkije. De Hezbollah kan zelfs deze chaos aangrijpen om Israël op het hoofd te timmeren. God verhoede het, maar de situatie ziet er niet goed uit.

take down
the paywall
steun ons nu!