Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Verkiezingen op zondag 25 mei: programma’s met elkaar vergeleken (bis)

De verkiezingskoorts bereikte weer een forse piek in het voorbije weekend. N-VA-voorzitter Bart De Wever en CD&V-boegbeeld Kris Peeters zagen eindelijk kans om met elkaar ‘live’ in debat te gaan. Twee keer nog wel. Eén keer bij De Zevende Dag op de VRT. En een tweede keer in het avondjournaal op VTM.
dinsdag 13 mei 2014
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Kris Peeters zag zijn kans schoon om tegenstrever N-VA te pakken op de asociale kanten van diens programma. Hij verwees met name naar uitspraken van Jan Jambon. “Wie een leefloon wil, moet eerst zijn huis verkopen”, verklaarde Jambon in de krant Het Nieuwsblad. Maar het duurde niet lang of de N-VA belegde een persconferentie om het ontstane beeld bij te sturen en te ontkennen dat Jambon de omstreden uitspraak had gedaan. Het Nieuwsblad hield wel voet bij stuk.

Vraag is wat er in de coulissen allemaal gebeurt. Zijn Peeters en De Wever werkelijk elkaars grote  tegenstrevers of denken ze over heel veel punten vooral hetzelfde? Wordt er in de coulissen niet gewoon al een politieke paringsdans opgevoerd, terwijl en plein public de tegenstellingen nog zoveel mogelijk in de verf worden gezet? Aan de kiezer om dit af te wegen en te beoordelen.

In wezen gaan verkiezingen niet in eerste instantie over vermeende duels tussen politieke boegbeelden. De Wever versus Peeters. Of De Wever versus Di Rupo, de confrontatie die ze bij de N-VA wat graag in de schijnwerpers zetten.

Wat kiezers moeten weten, is hoe politieke partijen denken over onderwerpen die er werkelijk toe doen. Lonen en loonvorming, werkloosheidsuitkeringen, de pensioenen, het energiebeleid, de gezondheidszorg, ons onderwijs, justitie, you name it.

Het vakbondsblad Ons Recht vergelijkt in zijn edities van april en mei 2014 de programma’s van de diverse politieke partijen op een aantal belangrijke punten. In bijlage vind je het tweede deel van onze vergelijking van de programma’s. Een heel nuttig hulpmiddel voor wie op zondag 25 mei doordachte keuzes wil maken.

De vergelijking lees je hier

De vergelijking van de verkiezingsprogramma’s verscheen in de editie mei 2014 van 'Ons Recht', het ledenblad van de vakbond LBC-NVK, een onderdeel van het ACV. Een eerdere aflevering was te lezen in Ons Recht van april. Ontdek meer over de LBC-NVK op www.lbc-nvk.be en via www.facebook.com/vakbondlbcnvk

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Carlos Pauwels op donderdag 15 mei 2014

    Sinds wanneer is het ACV een politieke partij? En vooraleer een mening te spuien zouden ze beter het onrecht herstellen dat vele argeloze 'spaarders' is aangedaan in het Arco debacle in plaats van dat te proberen afschuiven op de onschuldige belastingbetaler. Het zou hen sieren en hun 'christelijke waarden' eer aandoen. Casino spelen met andermans geld en dan, als het misloopt, een ander er voor laten opdraaien. Hun geloofwaardigheid zijn ze bij mij in elk geval volledig kwijt. En als ze het pleit ooit winnen zal het als belastingbetaler erg tegen mijn goesting zijn

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties