Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Wetenschappers verbluft door snelheid dooi Noordpool

Het klimaat van de Noordpool verandert zo snel dat de wetenschap nauwelijks kan bijhouden wat er precies gebeurt en wat de gevolgen voor de wereld zijn, aldus de VN.
vrijdag 14 oktober 2016
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

 

Het is uitzonderlijk dat de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), een vooraanstaand internationaal wetenschapsforum én deelorganisatie van de VN, zo duidelijk ervoor waarschuwt dat de wetenschappers het tempo niet kunnen bijhouden. Bovendien zullen de veranderingen op de Noordpool de hele wereld beïnvloeden.

De WMO laat weten dat “de dramatische en nooit geziene opwarming aan de Noordpool het zeeniveau doet stijgen, waardoor ook weerpatronen over de hele wereld veranderen, en het klimaatsysteem nog verder kan verstoren. Het ritme van de veranderingen overstijgt de huidige capaciteit van de wetenschap om correct te meten en te voorspellen… we raken het spoor bijster.”

WMO-voorzitter David Grimes: “De Noordpool stuurt het klimaat van de hele wereld aan, en ondergaat veranderingen aan een nooit geziene snelheid. De gevolgen ervan zijn ver buiten het Noordpoolgebied voelbaar. Veranderingen aan de Noordpool zijn een wereldwijde indicator – zoals de kanarie in de koolmijn – en het gaat veel sneller dan we verwacht hadden.”

 
Lees het hele bericht bij abrupt.eu.pn

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

3 reacties

 • door Ronald Van Beneden op vrijdag 14 oktober 2016

  Reeds in de jaren 70 waarschuwden wetenschappers voor de opwarming. Het betekent dat we meer dan 40 jaar te laat zijn. En ja ik rij ook nog met een auto en neem deel aan de Dans macabre. Als de muziek stopt zal blijken dat er geen stoelen meer zijn.

 • door Marc Segher op zaterdag 15 oktober 2016

  Heeft dat alles niet te maken met de wet van Archimedes? Als het ijsblokje in mijn Cola smelt dan stijgt de vloeistof niet. Nog nooit meegemaakt dat ik op deze manier Cola morste. Het drijvende ijs smelt en de verplaatste Cola wordt vervangen door het gesmolten ijswater. Naar mijn weten bestaat de Noordpool voor een groot gedeelte uit drijfijs dus zou de zeespiegel niet stijgen bij het smelten ervan. De Zuidpool is dan weer een gevaarlijker gebied want daar gaat het om landijs en kan de zeespiegel dus wel stijgen. Maar misschien heb ik het verkeerd voor?

  • door Kevin Wagemans op zaterdag 15 oktober 2016

   Beste Marc, en wat met de 3km dikke ijskap die Groenland bedekt? Ik ga niet met cijfers goochelen maar dat gaat over miljoenen kubieke meters ijs dat zal smelten en dat wel degelijk een invloed zal hebben op de zeespiegel. Om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid koud water die de oceaan instroomt en die wel eens de golfstroom zou kunnen vertragen. Ik vrees dat het omslagpunt reeds bereikt is.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties