Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Vergeet Tom Meeus uit zijn belbus te stappen of werden de deuren voor hem vergrendeld?

zaterdag 28 maart 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Het nieuws verspreidt zich snel: Tom Meeus neemt ontslag als directeur van De Lijn Antwerpen. Een man, zeer ambitieus en op handen gedragen door zijn personeel en collega's, laat zijn bussen achter en stapt op?... Hij doet dit op een moment waarop al zijn medewerkers hun chauffeur aan het stuur harder dan ooit nodig hebben?

Ik hoor deze informatie maar versta ze niet. Gelukkig vind ik een antwoord in de Gazet Van Antwerpen en word ik gerustgesteld dankzij de reactie van de voorzitter van De Lijn, Descheemaecker. Hij benadrukt hierin zeer expliciet dat er geen sprake is van een politieke afrekening. Alle partijen staan volledig achter Tom zijn beslissing. Gelukkig!  Stel je maar eens voor dat de ontslagname van een ambitieuze directeur van De Lijn, een man met een duidelijke visie en zijn gebruikers en medewerkers steeds centraal stelt, in de hand gewerkt werd door politieke heersers? Mensen zouden hun vertrouwen in de politiek helemaal verliezen als ze tot deze constatering komen.  Ik ben opgelucht dat ik deze piste volledig achter mij kan laten en dat de hele equipe van De Lijn hem steunt in deze moeilijke beslissing.

Toch ontbreekt er een puzzelstukje.  

Vorige maand had ik een overleg met dezelfde Tom Meeus. Hij is bezorgd over de gebruikers die in de kou zullen staan als de weinig rendabele Belbuslijnen afgeschaft worden. Samen bekeken we of er creatieve oplossingen mogelijk zijn in de provincie Antwerpen om deze mensen toch te kunnen vervoeren. Het gaat hier dikwijls over minder mobiele mensen waarvoor de Belbus de enige oplossing is om deel te nemen aan onze samenleving. Het gaat ook over groepen met rolstoelgebruikers die dankzij de Belbus in staat zijn om een uitstap te maken, om weg te geraken uit de vier muren van de instelling. Ik hoorde niet enkel zijn bezorgdheid voor deze mensen, maar vooral de passie voor ‘zijn bussen’, de passie voor zijn vak. Hij legde duidelijk uit dat De Lijn met zijn rug tegen de muur staat door de drastische besparingen die al jaren bezig zijn en dat De Lijn al de middelen nodig heeft om de kernlijnen in de provincie te bedienen. Samen bekeken we de verschillende mogelijkheden en maakten we een plan van aanpak om zoveel mogelijk mensen die slachtoffer zijn van de afschaffing van de belbussen, een alternatief aan te bieden. Dit is een zeer moeilijke oefening, maar toch namen we beiden het engagement om toekomstgericht te denken en hierbij onze burger, die recht heeft op vervoer, centraal te stellen.

Het is dan ook niet vreemd dat ik mij na de berichtgeving van zijn ontslag, amper een maand na ons constructief gesprek en ambitieus plan, afvraag of Tom vergeten is uit zijn Belbus te stappen of… de deuren voor hem vergrendeld werden zodat hij niet kon uitstappen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door Marc De Prins op dinsdag 31 maart 2015

  Neem van mij maar aan dat de deuren zijn gesloten, ik ken dat, ik heb het ooit ook meegemaakt bij DE LIJN persona non grata, ik hoop dat het juist is geschreven. Ik heb ooit tot bij minister Van Brempt kunnen geraken, maar toen was bij mij de goesting al lang weg, en heb ik ook mijn ontslag ingediend, ik heb er nog geen spijt van gehad, al was met de lijnbus rijden een kinderdroom van mij. Ik heb het altijd graag gedaan ( 15 jaar ), maar omdat je dingen probeert te veranderen en je constant tegengewerkt word, ga je stilletjes maar zeker naar een punt waar je zegt nu is het genoeg geweest. Ik denk dat ik weet hoe Tom Meeus zich nu voelt, heel lang gestreden en tegengewerkt, tot uw energie op is, ik hoop dat hij niet te diep gegaan is, want dan word het een diep dal om uit te kruipen.

  • door Eric Verschaeve op dinsdag 31 maart 2015

   Op 19 februari had ik een email verzonden naar onze directeur Tom Meeuws ivm het afschaffen van onze belbussen in Turnhout. Op 21 februari 2015 kreeg ik onderstaande email terug en tot heden heb ik niets meer vernomen, sterker nog de kwestie is zelfs helemaal niet meer van tel, op mijn Facebook pagina kaart ik de afschaffing van de belbussen in Turnhout aan, de belbus die hier begon als minder valide vervoer werd uitgebreid met de stadslijnen die afgeschaft werden door .... ja de besparingen. Nu worden deze belbussen ter dood gebracht en de minder valide mensen aan hun lot overgelaten vanaf 1 mei 2015 . Volgens onze ex voorzitter van De Lijn Jos Geuens heeft iedereen recht op betaalbaar openbaar vervoer en is het een plicht.

   Beste Eric,

   Ik word natuurlijk niet erg vrolijk van je bericht, maar ik heb veel begrip voor je standpunt. Ik besef zeer goed dat we pijnlijke beslissingen dienen te nemen onder druk van ... ja van wat eigenlijk? Van het feit dat nog maar weinig burgers belastingen willen betalen die kunnen dienen als financiering voor publieke goederen (voorzieningen zoals scholen, opvang, zorg en -inderdaad- mobiliteit). Het is niet mijn ambitie om een kaalslag te organiseren. Al moeten we erg creatief op zoek naar nieuwe oplossingen.

   Ik vraag mijn secretariaat bij deze om eens een afspraak te boeken in Turnhout, samen met onze nieuwe woordvoerster. Ik wil graag je verhaal horen, je overtuigen dat we samen met een aantal instellingen in de streek zullen moeten zoeken naar betaalbare oplossingen waarbij we desgevallend zelfs vrijwilligers zullen inschakelen. Misschien een moment om ook een vraag aan jou te stellen.

   Hou er nog een beetje de moed in en tot binnenkort. Weet dat ik je signaal in ieder geval apprecieer.

   Allerhartelijkst, Tom

  • door Eric Verschaeve op dinsdag 31 maart 2015
  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties