Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

VRT-beheersovereenkomst: Regering kiest kant van grote private spelers en verzwakt de markt

maandag 20 juli 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Nu ook de Vlaamse regering haar standpunt heeft bekend gemaakt over de nieuwe beheersovereenkomst, liggen alle kaarten op tafel. En die zien er niet zo goed uit voor de openbare omroep en zijn 2400 medewerkers. De vakbonden zijn klaar voor een hete herfst.

Uit de hoorzittingen in het Vlaams Parlement en alle voorbereidende studies blijkt het volgende: twee groepen kiezen voor de kleine VRT (Medialaan-Persgroep en Telenet-Mediahuis-De Vijver) en de rest van Vlaanderen en de EBU kiezen voor een sterke VRT.

Besluit van de Vlaamse regering: we volgen die twee grote private spelers (1 Vlaamse en 1 met sterke Amerikaanse aandeelhouders, Telenet is immers een deel van Liberty Global). De regering gaat ervan uit dat door de VRT te verzwakken de private spelers zullen versterken. Een zeer betwistbare logica.

Onder het nieuwe begrip “marktversterkend” wordt de afbraak van de openbare omroep verder gezet. Maar wat betekent dat “marktversterkend”? Op dit ogenblik is de VRT marktversterkend. De VRT is de motor van de markt en maakt volledig deel uit van het Vlaams audiovisueel ecosysteem.  Door de hoge kwaliteit van de VRT-programma’s worden de commerciële omroepen ook verplicht een bepaald kwaliteitsniveau te halen anders hebben ze geen kijkers en geen inkomsten. De geplande daling van de VRT-inkomsten leidt naar aanbod- en kwaliteitsvermindering, waardoor de spiraal naar beneden ook bij de private omroepen zal volgen.

De VRT bestelt al veel programma’s bij de Vlaamse audiovisuele sector, tweede vorm van versterking. Door de besparingen van de voorbije jaren staat in die sector ook het water aan de lippen. Die besparingen worden verder gezet. Zelfs als een groter deel van de VRT-uitzendingen besteld moet worden bij de productiehuizen en facilitaire bedrijven, dan nog is de vraag of een groter van een kleiner totaalbedrag de crisis in de sector zal oplossen en de makers daar nu brood met beleg zullen verdienen. Alle bestellingen van VRT en van de privézenders zullen kleiner en goedkoper worden.

Maar zelfs het basisidee van de twee groten, van de Vlaamse regering en van hun volgers klopt niet. Stel: de VRT heeft minder surfers en kijkers als gevolg van de slechte Beheersovereenkomst. Gaan die echter zeker naar de commerciële zenders en naar de krantenwebsites? Bij de meeste kranten staat de interessantere info achter de betaalmuur, dus zal men zich informeren bij de sociale media. De internationale concurrentie van Netflix en anderen, maar ook van de betaalsites van Telenet staan klaar om de kijkers op te vangen. De extra centjes zullen niet naar de Medialaan en Vier en Vijf gaan. Iedereen verliest bij dit kruideniersscenario. In plaats van marktversterking leidt dit plan naar marktverzwakking.

Ondertussen zal er op de Reyerslaan afgedankt worden. Bij het management circuleren cijfers van enkele honderden. Althans als we dit onzalige plan niet tegenhouden. Blijkbaar staat er niemand stil bij het feit dat het hier om hardwerkende Vlamingen gaat die op een creatieve en zuinige manier de kost verdienen voor hun gezin. Maar ook ontslaan kost geld, gemeenschapsgeld dat onproductief wordt weggegooid. De vele tientallen miljoenen die al aan VRT-herstructureringskosten zijn besteed de laatste jaren hadden vele mooie programma’s en tevreden makers en kijkers kunnen opleveren. Of de winsten bij Medialaan en anderen evenveel gestegen zijn als die herstructureringen hebben gekost is zeer de vraag.

Het najaar zal uitwijzen wie er allemaal mee “onderhandelt” over die Beheersovereenkomst. De vakbonden zullen in ieder geval de collega’s informeren en mobiliseren en beroep doen op alle vrienden van de VRT om duidelijk te maken dat de Vlaamse gemeenschap iets anders is dan Medialaan en Liberty Global.

Minister Gatz, remember TVBrussel.


Persbericht van ACOD-VRt van 20 juli 2015 


Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.