Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

VRT: ondertekening en ratificatie is NIET hetzelfde

Telkens weer moet ik vaststellen hoe de media 'ondertekening' en 'ratificatie' van verdragen met elkaar verwarren. Zelfs de openbare omroep haspelt deze twee afzonderlijke procedures door elkaar. In dit geval geeft dit aan de luisteraar de verkeerde indruk dat protest niet lang zin zal hebben.
dinsdag 20 september 2016
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Tijdens de nieuwsuitzending op Radio1 van de VRT om 19 en 20 uur werd het volgende beweerd: "...(met hun protest) hopen de betogers de handtekeningen die nodig zijn om het verdrag te ratificeren tegen te houden."

Zo lijkt het alsof de ondertekening van een verdrag door staatshoofden of regeringsleiders het definitieve en onherroepelijke invoeren van een verdrag inhoudt. 

'Ondertekening' en 'ratificatie' zijn twee totaal aparte procedures in de goedkeuring van een verdrag. Verdragsteksten worden ondertekend door staatshoofden of regeringsleiders. Na ondertekening is het verdrag nog steeds niet van kracht.

Eenmaal een verdrag is ondertekend moet het immers worden voorgelegd aan het parlement van het betrokken land. Dat moet de betrokken verdragstekst dan goedkeuren met een meerderheidsstemming.  Omdat het parlement geen mogelijkheid heeft om deze tekst te amenderen (te wijzigen) wordt deze stemming een 'ratificatie' genoemd. Een ratificatie verklaart het verdrag tot wet, geldend in het betrokken land. Tussen ondertekening en ratificatie kunnen maanden en jaren verlopen. België is een van de traagste landen ter wereld op dit vlak.

Het verdrag voor het verbod op het testen van kernwapens werd door president Bill Clinton ondertekend maar nooit geratificeerd. Het Multilateral Investment Agreement (MIA) van 1995 - een voorloper van het TTIP -  en het Anti Counterfeiting in Trade Agreement (ACTA) van 2013 werden ondertekend maar nooit geratificeerd, dankzij de wereldwijde protesten van maatschappelijke organisaties. Net als toen stellen de grote media het nu voor alsof deze protesten niet veel zullen uithalen. 

Mogelijk dat de betrokken journalist zelf inderdaad het verschil tussen ondertekening en ratificatie niet kent en/of niet weet dat ondertekening allesbehalve het einde is voor protest. Deze commentaar geeft de argeloze radioluisteraar echter de indruk dat het binnen enkele weken toch beslist zal zijn en dat verzet vanaf dan nutteloos zal geworden zijn. Of dit bewust of onbewust zo wordt voorgesteld is niet relevant. Dit is desinformatie.

Na ondertekening van een verdrag heeft protest nog steeds evenveel zin als ervoor.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door J De Clerck op woensdag 21 september 2016

  Het is tegenwoordig bij onze openbare zender niet belangrijk meer of de gegeven info correct is. Zolang de luisteraar er maar een goed gevoel bij heeft, en de reclameblokken niet verstoord worden.

 • door Carlos Pauwels op woensdag 21 september 2016

  Hallo, VRT? Als klopt wat hierboven staat is het woord aan jullie.

 • door Roland Horvath op donderdag 22 september 2016

  De hoofdstroom media werken naast het verzwijgen van feiten onder andere met desinformatie. Al dat soort "vergissingen" zoals het verwarren van ondertekenen en ratificeren van een verdrag leidt tot een totaal andere voorstelling van zaken.

  De enige doelgroep van de VRT is blijkbaar het grootkapitaal dat al jaren een andere maatschappelijke orde in Vlaanderen voorstaat namelijk een fascistische =neoliberale = kapitalistische = corpocratische orde =de Grote Multinationale Ondernemingen GMO regeren. Jaren terug was het Vlaams Blok kind aan huis bij de VRT, nadien was het LDD en nu is al sedert jaren de N-VA heer en meester bij de VRT. VB en N-VA voegen een nazistische dimensie toe aan de politiek en aan de informatie verstrekking door de VRT. De kern van het nazisme is gestook in al zijn vormen van wij -zij denken over demoniseren en uitsluiten van individuen en minderheden tot laster en racisme.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties