Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

De Standaard: “Een goede titel zegt meer”

De Standaard ging op 27 augustus 2015 ietwat de mist in met de voorpagina. En wel hierom:
donderdag 27 augustus 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Op de voorpagina van 27 augustus 2015 kopt De Standaard met:

“Buitenlanders pikken 33.000 bouwjobs in”

U leest dat goed. Er staat niet:

“Liberalisering EU vergroot sociale uitbuiting”

Er staat al evenmin:

“Bouwsector buit 33.000 buitenlanders uit”

Net zomin als:

"Bouwsector ondergraaft sociale zekerheid"

Of:

"Winst bouwsector belangrijker dan sociale rechten"

Waar het volgens De Standaard om gaat is dat de Belgische loonlasten te hoog zouden zijn. Dat meent ook de Confederatie Bouw, die aan de regering vraagt de loonlasten te verlagen.

'Loonlast' is een term die enige decodering vraagt. Het deel van het loon dat werkgevers betalen aan de sociale zekerheid en pensioenen is geen 'last' maar een uitgesteld loon. Het dient om werkende mensen een inkomen te garanderen tijdens ziekte, werkloosheid, zwangerschap en pensioen. Waar het in feite dus om gaat is dat Belgische bouwvakkers volgens sommigen moeten leren met minder tevreden te zijn.

In andere EU-landen liggen sociale bijdragen en lonen inderdaad lager. Dat is volgens De Standaard het echte probleem in volledige overeenstemming met de Confederatie Bouw, zeg maar de 'vakbond' van de eigenaars van bouwbedrijven

De Confederatie Bouw wil die 'loonlasten' omlaag. Nochtans zijn er ook andere mogelijkheden. Zo zou deze belangenorganisatie van de bouwbedrijven ook kunnen stellen dat de Belgische regering op Europees niveau moet eisen dat de Poolse loonlasten omhoog moeten of dat de loonlasten in het land van werkelijke tewerkstelling moeten worden betaald.

Dat doet de Confederatie Bouw niet, om weloverwogen redenen. Het gaat deze organisatie immers niet over de verschillen in sociale bijdragen en lonen tussen de EU-landen. Dat vinden ze in feite prima, omdat het een gemakkelijk argument is om de lonen hier te verlagen.

Het gaat zelfs niet om verliezen die door die 'te hoge loonlasten' zouden worden geleden. Dit gaat om een vraag om de nu met Belgische werknemers en hun loonlasten reeds geboekte winsten nog te verhogen door de lonen hier te verlagen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door ria aerts op zaterdag 29 augustus 2015

    Fijn dat u deze tendentieuze berichtgeving in dienst van de "usual suspects" aanstipt. Mensen begrijpen niet hoeveel kwaad ze zich hiermee aandoen. Naar verluidt duurt het slechts twee jaar van indoctrinatie via de media om een bepaalde zienswijze bij een publiek te internaliseren. Daarna mag je nog opwerpen wat je wil, men is er immuun voor. Waspoederreclame werkt ook met dit soort herhaling. Met succes, blijkbaar, want ze houden het al jaren vol.

    • door sam vanderleyden op maandag 31 augustus 2015

      ..; en de beste indoctrinatie van ze allemaal is diegenen waarbij "het slachtoffer" nog tevens de gedachte ingelepeld krijgt dat alles wat in zijn of haar hoofd ontspruit eerlijk, degelijk, wel & waar voortkomt uit eigen welgeïnformeerde kritisch blik, met een volle brede kijk op^het probleem in kwestie. Wel laten we eerlijk zijn, niet dat deze woorden bewust aanwezig zijn in de gemiddelde HLN lezer en HLN forum frotteraar, maar eerder de arrogante vertaling in zulks gevoel. Dat resulteert dan in sappige, gratuite toogpraat en aapachtige oneliners. ("You got them where you want them, chief!") Hier op het forum zijn er al gekenden die zulke verdwazingen ook eigen hebben gemaakt. Wederom, diegenen die zich aangesproken voelen, zullen heel voorspelbaar reageren.

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties