Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

De Russen komen er aan

Nu de Russische beer de Krim heeft ingenomen en separatisten steunt in Oekraïne davert de beschaving ('wij') op zijn grondvesten. Enfin, zoiets…
zondag 22 juni 2014
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
 • De Russische beer in de vorm van de Tupolev TU-95 'Bear' Bomber (foto wikimedia commons)

Even de feiten op een rijtje. Waar stond Rusland in 1957 en waar staat het nu, na de inlijving van de Krim, en hoe evolueerde ondertussen de Europese Unie en zijn militaire afdeling, de NAVO (waar de meeste EU-landen lid van zijn).

 • 1957: de EU omvat 6 landen, oppervlakte 1.169.00 km2 en 168 miljoen inwoners;
 • 2014: de EU omvat 27 landen, oppervlakte 4.379.000 km2 en 506 miljoen inwoners.

Dat betekent een toename in oppervlakte met 374 procent en qua aantal inwoners met 301 procent. Vijf van die nieuwe lidstaten behoorden tot 1989 tot het door de Sovjet-Unie gedomineerde Oostblok. Drie van de nieuwe lidstaten behoorden tot 1991 tot de Sovjet-Unie. Er staan nog vier landen op de wachtlijst om ook lid te worden van de EU.

 • 1957: de Sovjet-Unie omvat 15 landen, oppervlakte 22.402.000 km2 en 203 miljoen inwoners;
 • 1991: Rusland komt alleen te staan, oppervlakte 17.098.000 km2 en 149 miljoen inwoners;
 • 2013: Rusland omvat nog steeds 17.098.000 km2 en heeft nog 144 miljoen inwoners;
 • 2014: Rusland met de Krim, oppervlakte 17.124.000 km2 en 146 miljoen inwoners.

Rusland omvat nog 76 procent van de oppervlakte van de Sovjet-Unie en 72 procent van de toenmalige bevolking.

(cijfers Wikipedia)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door Marc Depuydt op vrijdag 4 juli 2014

  Sorry mijnheer Vanoost maar ik leef liever onder de Pax Americana dan onder de Pax Russica! Vraag maar aan de Russischsprekenden in de Baltische staten waar ze liever onder leven? Dan weet je genoeg.

  • door anoniem op zaterdag 5 juli 2014

   Vraag dat maar eens aan de mensen uit ontieglijk veel landen in de wereld wiens regering is omvergeworpen, met de al of niet openlijke steun van de V.S. http://en.wikipedia.org/wiki/Covert_United_States_foreign_regime_change_actions Daar zitten ook nog al wat populaire democratieen tussen. Ook in deze staatsgreep in de oekraine is volgens Victoria Nuland 4 miljard geinvesteerd. (alsof het niets is) En een staatsgreep is het, dat is wat het is. De eerste maanden van hun regering kenmerkten zich door in sneltreinvaart extreem neo liberale wetten door te drukken enerzijds, en wetten die puur de provocatie met het oosten zoeken, anderzijds. Je moet maar eens in Belgie proberen na een coup, het Frans als officiele taal af te schaffen, en de burgermeesters van Charleroi en Mons te vervangen door Jan de Nul en Fernand Huts. Ook de presidentsverkiezingen stelden niet veel voor als je al de representanten van het oosten wegjaagt, al dan niet via het ziekenhuis of door een prijs op hun hoofd te zetten. (in dollars wel te verstaan). Verder heb ik het afgelopen ruime decennium vele bezettingen vanuit het Westen gezien voor het herstel van de rechtsorde, de vrijheid en de democratie. In alle gevallen stapelden de lijken zich aan weerskanten van de straten torenhoog op en nergens is de situatie verbeterd. Zoniet in de Krim. Daar was een 'bezetting' door de Russen met NUL doden en de mensen vierden feest. De handtekening van het Westen was hier dus echt volledig afwezig. Gelukkig maar, anders was het daar nu ook burgeroorlog geweest. Wat hebben de Oost Oekrainers eigenlijk fout gedaan? In Kiev zijn er immers ook nog steeds barricaden, en zijn er gebouwen bezet. 1 juli is er nog een baricade ontmanteld. http://www.kyivpost.com/content/kyiv/barricade-outside-kyiv-central-department-store-dismantled-traffic-partly-resumes-in-khreschatyk-354251.html Dus, waarom wordt Kiev niet gebombardeerd?

   Meten met 2 maten, het westerse bleekgezicht met de gespleten tong is er om beroemd.

 • door Bart XB op zaterdag 26 juli 2014

  In de Baltische staten...

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties